Kievul a fost atacat din nou peste noapte, iar în Rusia un alt incendiu a avut loc la o rafinărie care alimentează navele rusești ale Flotei de la Marea Negră. Rusia a acuzat Ucraina de o tentativă eșuată de asasinare a președintelui Putin, în cadrul unui atac cu dronă asupra Kremlinului, și a amenințat că va riposta. Președintele ucrainean Zelenski a declarat că Kievul nu a avut nimic de-a face cu presupusul atac. Obuze rusești au ucis 21 de civili în regiunea ucraineană Herson, a declarat Zelenski, locurile lovite incluzând un hipermarket, o gară și clădiri rezidențiale. Contraofensiva a început deja și mercenarii Wagner observă o activitate sporită de-a lungul frontului, susține Evgheni Prigojin.

Soldați ucraineni trăgând cu un mortier în regiunea DonețkFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

08:11Noul articol LIVE, cu evenimentele de vineri, este aici

SINTEZA ZILEI

 • Mai multe explozii au fost auzite joi la Kiev, după o noapte de atacuri cu drone asupra capitalei Ucrainei, relatează AFP.
 • Drona doborâtă deasupra Kievului aparținea Ucrainei și funcționa defectuos. Vehiculul aerian fără pilot la bord (UAV) doborât joi seara deasupra Kievului aparținea Ucrainei și părea să se fi defectat, potrivit Forțelor Aeriene ucrainene.
 • Dmitro Kuleba: Transnistria ne obligă să menţinem trupe la graniţa cu Republica Moldova. Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că regiunea transnistreană, care nu se află sub controlul autorităţilor de la Chişinău şi pe teritoriul căreia este prezentă armata rusă, obligă Ucraina să menţină trupe la graniţa cu Republica Moldova.
 • ​Un sistem de detectare a rachetelor proiectat de Israel, care le-ar oferi ucrainenilor mai mult timp să se adăpostească de atacurile rusești cu rachete, este testat la Kiev și ar putea fi activat în termen de două luni, a declarat joi ambasadorul Ucrainei în Israel, citat de Reuters.
 • Fost premier rus susține că Moscova a fost în spatele atacului de la Kremlin. Fostul premier al lui Vladimir Putin, Mihail Kasianov, a declarat că el crede că tentativa de atac de ieri asupra Kremlinului a fost o „operațiune înscenată”.
 • Bloomberg: UE încearcă să vizeze țările care ajută Rusia să se sustragă sancțiunilor. Uniunea Europeană discută un nou mecanism de sancțiuni care vizează țările terțe care nu fac suficient de mult pentru a împiedica Rusia să ocolească restricțiile deja în vigoare, relatează Bloomberg, citând persoane familiarizate cu acest subiect.
 • Bani europeni pentru industria militară - 500 de milioane de euro pentru noi muniții. A fost prezentat regulamentul ASAP al Comisiei Europene, de care vor beneficia, în special, companiile din 11 state membre, inclusiv Italia. De asemenea, este posibil "să fie redirecționate" fonduri PNRR, potrivit Euronews.
 • Atacurile aeriene rusești împotriva Ucrainei au rănit și ucis peste 100 de civili, inclusiv cel puțin cinci copii, în ultimele patru zile, potrivit SUA. „Statele Unite nu își vor întoarce niciodată privirea de la ceea ce se întâmplă în Ucraina”, a declarat Vedant Patel, principalul purtător de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat.
 • Aproximativ 23.760 de cetățeni ucraineni sunt considerați dispăruți din cauza războiului, a declarat ministrul adjunct de interne al Ucrainei, potrivit Sky News. De la începutul războiului, au fost înregistrate aproximativ 101.543 de rapoarte de persoane dispărute.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 435, LIVE-TEXT:

00:52Bani europeni pentru industria militară - 500 de milioane de euro pentru noi muniții

A fost prezentat regulamentul ASAP al Comisiei Europene, de care vor beneficia, în special, companiile din 11 state membre, inclusiv Italia. De asemenea, este posibil "să fie redirecționate" fonduri PNRR, potrivit Euronews.

00:45Drona doborâtă deasupra Kievului aparținea Ucrainei și funcționa defectuos

Vehiculul aerian fără pilot la bord (UAV) doborât joi seara deasupra Kievului aparținea Ucrainei și părea să se fi defectat, potrivit Forțelor Aeriene ucrainene.

00:24China face apel la calm și moderație, după atacurile efectuate cu drone asupra Kremlinului, după cum a acuzat Rusia.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Mao Ning, a afirmat în briefingul zilnic că poziția Beijingului "cu privire la criza ucraineană este coerentă și clară: toate părțile ar trebui să evite să întreprindă orice acțiune care ar putea agrava și mai mult situația".

00:08 Bloomberg: UE încearcă să vizeze țările care ajută Rusia să se sustragă sancțiunilor

Uniunea Europeană discută un nou mecanism de sancțiuni care vizează țările terțe care nu fac suficient de mult pentru a împiedica Rusia să ocolească restricțiile deja în vigoare, relatează Bloomberg, citând persoane familiarizate cu acest subiect.

Instrumentul de sancțiuni are ca scop descurajarea națiunilor de a ajuta Rusia și tăierea canalelor comerciale pe care Moscova le-ar putea folosi.

Rusia neagă că a pus explozibil la centrala nucleară din Zaporojie

23:43Rusia a ucis sau rănit peste 100 de civili în ultimele patru zile

Atacurile aeriene rusești împotriva Ucrainei au rănit și ucis peste 100 de civili, inclusiv cel puțin cinci copii, în ultimele patru zile, potrivit SUA.

„Statele Unite nu își vor întoarce niciodată privirea de la ceea ce se întâmplă în Ucraina”, a declarat Vedant Patel, principalul purtător de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat.

Dezvăluirea a venit într-o zi în care Rusia a acuzat SUA că se află în spatele unui atac cu drone asupra Kremlinului, despre care a afirmat că a fost o tentativă de asasinare a lui Vladimir Putin.

23:21Oficiali ruși, ucraineni, turci și ONU se vor întâlni la Istanbul pentru a discuta despre coridorul de cereale

Personalul tehnic de la Națiunile Unite, Turcia, Rusia și Ucraina se va întâlni la Istanbul pe 5 mai pentru a discuta despre coridorul de cereale, a declarat joi ministrul turc al Apărării Naționale, Hulusi Akar.

După întâlnirea delegațiilor, miniștrii adjuncți se vor reuni săptămâna viitoare la Istanbul, a precizat Akar. Acordul privind coridorul de cereale urmează să se încheie la 18 mai, iar discuțiile vizează prelungirea acestuia.

"Impresia pe care am primit-o în urma întâlnirilor și discursurilor este că aceste lucrări vor avea un rezultat pozitiv. Lucrăm pentru asta, ne străduim pentru asta", a declarat oficialul.

22:46 Rusia neagă că a pus explozibil la centrala nucleară din Zaporojie

Rusia a respins afirmațiile potrivit cărora ar fi desfășurat echipamente militare și explozibili la Centrala Nucleară Zaporojie, potrivit CNN.

Miercuri, Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleară al Ucrainei a acuzat Rusia că a amplasat arme, explozibili și echipamente militare într-una dintre unitățile centralei.

Peste 20.000 de ucraineni sunt considerați dispăruți

22:29Ucraina a confiscat unui miliardar bunuri de 280 de milioanede dolari

Ucraina a confiscat bunurile unui miliardar care se află în exil, bunuri care depășesc 280 de milioane de dolari, a declarat serviciul de securitate al țării, potrivit Sky News.

Vadim Vovinski a fost expulzat din cauza unor acuzații potrivit cărora ar fi ajutat Rusia în războiul său împotriva Ucrainei - o afirmație pe care o neagă.

21:46Rusia: Examinările medicale ale copiilor ucraineni ar putea avea legătură cu deportările

Autoritățile ruse au anunțat examinări medicale ale copiilor ucraineni, iar acest lucru ar putea avea legătură cu deportările în curs, a declarat un grup de reflecție din SUA.

În Hersonul ocupat, Ministerul Sănătății a declarat că medicii din Crimeea și Rusia vor efectua examinări medicale pentru peste 4.336 de copii până la sfârșitul anului școlar, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului.

"Autoritățile ruse de ocupație continuă să anunțe examinări medicale ale copiilor ucraineni, probabil în legătură cu deportarea în curs a copiilor ucraineni în Rusia sub pretextul reabilitării", a adăugat acesta.

21:18Polonia va deschide un centru de service HIMARS în 2023 / Planuri militare ale Varșoviei

Polonia va înființa un centru de service pentru lansatoarele de rachete HIMARS în 2023 și negociază detaliile unei comenzi pentru încă 500 de lansatoare, a declarat joi ministrul polonez al apărării, potrivit Reuters.

„În cursul acestui an vom crea un centru HIMARS similar cu centrul Abrams care funcționează deja în Polonia”, a declarat Mariusz Blaszczak pentru postul public de televiziune TVP.

Cele mai intense atacuri asupra Kievului din acest an

21:03O tânără cântăreață ucraineană refuză să cânte la un concurs internațional

Sofia Samoliuk, în vârstă de 13 ani, trebuia să cânte la concursul de soliști Sanremo Junior din Italia, dar a aflat cu câteva ore înainte de începerea acestuia că va participa și o cântăreață rusă.

Când a venit momentul să urce pe scenă, ea a dezvăluit că nu va cânta, în semn de protest față de includerea reprezentantului rus, potrivit Sky News.

20:57Mai multe explozii au fost auzite joi la Kiev, după o noapte de atacuri cu drone asupra capitalei Ucrainei, relatează AFP.

Un jurnalist AFP a văzut o dronă pe care apărarea antiaeriană încerca să o doboare, în timp ce administraţia militară de la Kiev a indicat că "apărarea antiaeriana este în acţiune".

20:38Peste 20.000 de ucraineni sunt considerați dispăruți

Aproximativ 23.760 de cetățeni ucraineni sunt considerați dispăruți din cauza războiului, a declarat ministrul adjunct de interne al Ucrainei, potrivit Sky News.

De la începutul războiului, au fost înregistrate aproximativ 101.543 de rapoarte de persoane dispărute, a declarat Leonid Timcenko.

Kuleba: Transnistria ne obligă să menţinem trupe la graniţa cu Republica Moldova

20:25Dmitro Kuleba: Transnistria ne obligă să menţinem trupe la graniţa cu Republica Moldova

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că regiunea transnistreană, care nu se află sub controlul autorităţilor de la Chişinău şi pe teritoriul căreia este prezentă armata rusă, obligă Ucraina să menţină trupe la graniţa cu Republica Moldova.

20:05Moldova îşi va închide spaţiul aerian pentru summitul european pe care îl găzduieşte la 1 iunie

Republica Moldova îşi va închide spaţiul aerian pentru aeronavele civile la 1 iunie, din motive de siguranţă, în condiţiile în care va găzdui un summit al liderilor europeni, a anunţat joi Autoritatea de Aviaţie Civilă, relatează Reuters.

Moldova aşteaptă până la 47 de şefi de stat, de guvern şi de instituţii ale Uniunii Europene la summitul Comunităţii Politice Europene (CPE), care reuneşte statele membre ale UE şi alte 17 ţări europene.

19:36Ambasadorul SUA în Rusia, Lynne Tracy, l-a vizitat joi pe cetățeanul american Paul Whelan în închisoarea din estul Rusiei în care este încarcerat, după ce a fost condamnat la 16 ani de închisoare pentru spionaj.

19:34Crimeea: Dronă doborâtă în apropierea bazei aeriene rusești din Sevastopol (guvernator)

VIDEO Prima apariție publică a lui Putin după presupusul atac cu drone

19:19Fost premier rus susține că Moscova a fost în spatele atacului de la Kremlin

Fostul premier al lui Vladimir Putin, Mihail Kasianov, a declarat că el crede că tentativa de atac de ieri asupra Kremlinului a fost o „operațiune înscenată”.

Vorbind pentru Sky News, Kasianov a declarat că Rusia a pus în scenă atacul pentru a încuraja mai multe persoane să se înroleze în armata țării.

19:11Un sistem de detectare a rachetelor proiectat de Israel, care le-ar oferi ucrainenilor mai mult timp să se adăpostească de atacurile rusești cu rachete, este testat la Kiev și ar putea fi activat în termen de două luni, a declarat joi ambasadorul Ucrainei în Israel, citat de Reuters.

18:50Este „foarte puțin probabil” ca Rusia să își folosească armele nucleare, spune directorul naţional de informaţii al SUA, Avril Haines, conform Reuters.

„Este foarte puțin probabil, este evaluarea noastră actuală”, a afirmat ea, în contextul în care în ultimele săptămâni lideri occidentali au spus că se pregătesc pentru un scenariu în care Vladimir Putin ar folosi „orice instrumente rămase”, pe măsură ce ofensiva rusă încetinește și începe așteptata contraofensivă ucraineană.

18:40Procurorii anticorupţie ucraineni au anunţat joi că primarul din Odesa, Hennadii Truhanov, care este în funcţie din 2014, a fost reţinut pentru suspiciuni de corupţie, scrie Reuters.

17:52 Televiziunea rusă de stat a transmis joi imagini cu președintele Vladimir Putin la o întâlnire la Kremlin, fiind prima apariție a acestuia de la presupusul atac cu drone despre care Moscova susține că a fost o tentativă de asasinat din partea Ucrainei, scrie AFP.

Zelenski: Întreaga societate ucraineană se pregătește pentru contraofensivă

17:43VIDEO Nou moment halucinant la televiziunile rusești: Andrei Bezrukov, un fost spion rus care a operat timp de peste două decenii în Occident, a făcut apel ca Moscova să ia o decizie hotărâtă privind Transnistria, pentru ca locuitorii din regiune să știe dacă să aștepte trupele ruse.

17:21Poliția din Berlin a anunțat joi că a declanșat o anchetă cu privire la fapte de divulgare a secretelor, după ce cu o zi în urmă în presa germană au apărut informații privind o vizită pe care Volodimir Zelenski ar urma să o facă în această lună în Germania, scrie The Guardian, citând AFP.

16:52Danemarca a anunţat joi că vrea să investească 38 de miliarde de coroane (5,09 miliarde de euro) în următorii zece ani pentru modernizarea sectorului său de apărare în contextul îngrijorărilor ridicate de războiul din Ucraina.

16:43Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a avertizat joi Moscova să nu folosească presupusul atac cu drone care ar fi vizat Kremlinul ca pretext pentru a escalada războiul său în Ucraina.

„Cerem Rusiei să nu folosească acest presupus atac ca o scuză pentru a continua escaladarea războiului. Ne îngrijorează că acest lucru poate fi folosit pentru a justifica și mai multe recrutări de oameni, mai mulți soldați, mai multe atacuri asupra Ucrainei. L-am ascultat pe președintele Zelenski, care a spus clar că Ucraina nu este implicată în atacuri, că își apără țara, dar luptă pe pământul lor, nu atacă pământul rusesc”, le-a spus Borrell jurnaliştilor înaintea unei reuniuni a miniştrilor UE la Bruxelles, scrie The Guardian, citând AFP.

15:21Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că trupele rusești au fost demoralizate pe câmpul de luptă, iar contraofensiva planificată pentru recucerirea teritoriilor ocupate de Moscova va avea succes, informează Reuters.

Zelenski a declarat reporterilor de la Haga că vizitele externe pe care le-a făcut în această săptămână s-au concentrat pe refacerea forțelor ucrainene și că întreaga societate ucraineană se pregătește pentru contraofensivă.

14:41 Rusia a anunțat joi dezvoltarea unei drone de atac supranumite „Upiór” (Strigoi), pe care intenționează să o folosească împotriva tancurilor ucrainene.

Zelenski vrea un tribunal pentru crime de război separat de Curtea Penală Internațională

14:31Afirmațiile Rusiei potrivit cărora SUA s-ar afla în spatele unui atac cu drone asupra Kremlinului sunt false, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, informează Reuters.

De asemenea, Kirby a declarat pentru MSNBC că Statele Unite nu încurajează sau permit Ucrainei să atace în afara granițelor sale.

Rusia a acuzat Statele Unite că se află în spatele unui atac care vizează uciderea președintelui rus Vladimir Putin.

14:23Zelenski a cerut, la Haga, crearea unui tribunal pentru crime de război separat de Curtea Penală Internațională, conform Reuters.

„Agresorul trebuie să simtă toată puterea justiției. Aceasta este responsabilitatea noastră istorică. O singură instituție este capabilă să răspundă acestor crime: un tribunal. (...) un tribunal adevărat, cu drepturi depline”, a spus Zelenski.

14:04Președintele rus Vladimir Putin trebuie adus în fața justiției pentru războiul său din Ucraina, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, joi, în discursul susținut la Haga, unde își are sediul Curtea Penală Internaționale (CPI), scrie Reuters.

„Toți vrem să-l vedem pe Vladimir, cel care merită să fie sancționat pentru acțiunile sale criminale, aici, la Haga, în capitala Dreptului internațional. Sunt sigur că vom vedea asta când vom câștiga. Cine aduce război trebuie să primească judecată”, a spus Zelenski.

14:02Germania și alte opt state membre ale Uniunii Europene au lansat joi o iniţiativă vizând reformarea procesului decizional al UE în materie de Apărare şi de Politică Externă, cerând eliminarea dreptului de veto al statelor membre din cauza riscurilor pentru securitatea colectivă cauzate de războiul din Ucraina.

13:53Guvernul Rusiei - care acuză Ucraina că ar fi vrut să îl asasineze pe Vladimir Putin - este cel care ar fi organizat marţi noapte atacul cu drone deasupra Kremlinului, cu „intenţia de a aduce războiul în faţa populaţiei ruse şi de a crea condiţiile pentru o mobilizare socială mai amplă” în ţară, pe fondul aşteptatei contraofensive ucrainene, consideră analiştii de la Institutul american pentru Studiul Războiului.

13:49 Rusia intenționează să lanseze din nou „Jocurile Prieteniei” după o pauză de 40 de ani, l-a informat joi ministrul rus al Sportului Oleg Matytsin pe președintele Vladimir Putin.

Cum a reacționat Putin după tentativa de asasinat

13:46Președintele rus Vladimir Putin a reacționat „calm” la incidentul cu drone de la Kremlin, a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, în cadrul briefingului de presă zilnic, acuzând Washingtonul că s-ar afla în spatele atacului menit să îl ucidă pe liderul rus.

12:51O instanță din Rusia l-a condamnat la închisoare pe unul dintre inginerii militari de top ai țării și proiectantul vehiculelor militare „Tigr”, acesta fiind găsit vinovat de efecutarea unor angajări fictive în institutul din subordinea sa.

12:43 Patru drone ar fi fost folosite în atacul asupra rafinăriei de petrol Ilski din oraşul cu acelaşi nume din Rusia şi a provocat un incendiu la rezervorul ei, susține agenția rusă Tass, care citează serviciile de urgență din districtul federal de sud.

Conform sursei citate, incendiul de joi - stins între timp - s-a produs în jurul orei 03.00, iar suprafața afectată a fost 400 de metri pătrați, neexistând victime sau pagube materiale.

11:46Ministerul finlandez de Externe a anunțat joi că a primit o notă diplomatică din partea Rusiei care acuză un act de vandalism la consulatul său de pe insula demilitarizată Aland aflată în Marea Baltică între Finlanda și Suedia.

11:43Președintele ucrainean Volodimyr Zelenski a ajuns la Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga, unde urmează să aibă mai multe întâlniri. Instituția investighează în prezent presupusele crime de război comise de Rusia în Ucraina și a emis un mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin.

10:34O concentrare de cel puțin 5 nave de război rusești echipate cu rachete Kalibr și alte două vase auxiliare a fost formată pe neașteptate în Marea Nordului.

Zelenski, la Haga

10:20Președintele Volodimir Zelenski a aterizat în Olanda miercuri seară, a relatat postul de televiziune NOS, citat de The Kyiv Independent.

Potrivit presei, Zelenski este așteptat să țină un discurs la Haga intitulat „Nu există pace fără justiție" și să viziteze Curtea Penală Internațională. De asemenea, el se va întâlni cu premierul olandez Mark Rutte, potrivit agenției de presă ANP.

10:00Pe fragmentele a două dintre dronele rusești care au atacat Odesa erau scrise mesajele „pentru Moscova" și „pentru Kremlin", potrivit The Guardian.

08:19Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 18 din cele 24 de drone kamikaze pe care Rusia le-a lansat joi într-un atac înainte de răsăritul soarelui, transmite Reuters.

Administrația orașului Kiev a precizat că toate rachetele și dronele care au vizat capitala ucraineană, pentru a treia oară în patru zile, au fost distruse.

Din cele 15 drone kamikaze Shahed care au atacat orașul Odesa, situat pe coasta Mării Negre, apărarea aeriană a distrus 12, în timp ce trei au lovit un complex universitar. Nu s-au înregistrat victime, a precizat comandamentul militar ucrainean din sudul țării.

07:45Administraţia de stat a oraşului Kiev a publicat pe Telegram un rezumat al atacurilor de joi dimineaţă, spunând că nu sunt victime sau „distrugeri ale infrastructurii sau a instalaţiilor rezidenţiale”, potrivit The Guardian.

07:35 Deputați de la Partidul Liberal Democrat din Rusia (PLDR), în frunte cu liderul său Leonid Sluțki, au înaintat Dumei de Stat un proiect de lege care propune să li se interzică persoanelor care dețin funcții-cheie privind securitatea și suveranitatea țării să dețină proprietăți în străinătate. Documentul a fost publicat recent în baza de date a Parlamentului Rusiei, potrivit Sega.bg, citat de Rador.

07:09Un mare incendiu a izbucnit la un depozit de combustibil din sudul Rusiei, nu departe de Peninsula Crimeea de la Marea Neagră, în urma unui atac cu dronă, a anunţat joi dimineaţă devreme agenţia oficială de presă rusă TASS, preluată de DPA, citând personalul de intervenţie.

01:05O fotografie arată o vagă urmă a exploziei pe cupola Kremlinului

O foaie de metal și o pată neagră de la una dintre cele două explozii de la complexul Kremlin sunt vizibile într-o fotografie realizată miercuri de Getty Image.

Două done au explodat în apropierea cupolei Palatului Senatului miercuri dimineața devreme - explozia primei drone părând să se fi produs chiar pe cupolă, potrivit CNN.

Atacul asupra Kremlinului pare să fi fost comis cu drone ieftine

00:39Senatorul american Mark Warner, președintele Comisiei de Informații a Senatului, a declarat miercuri reporterilor că „încă nu există niciun indiciu” că Ucraina se află în spatele unui presupus atac cu drone asupra Kremlinului, relatează CNN.

„Încă nu avem prea multe informații”, a spus Warner. „Cred că comitetul a exprimat orice informații pe care le primim, trebuie să primim din nou informații cât mai curând posibil de la directorul agenției. Cel puțin în acest moment, nu există nicio indicație că ar fi venit de la ucraineni.”

00:33 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este așteptat joi să vorbească la Haga, a anunțat guvernul olandez, relatează Reuters.

00:15Expert: Atacul asupra Kremlinului pare să fie fost comis cu drone ieftine, posibil de fabricaţie chineză

Samuel Bendett, specialist în drone la Centrul pentru analize navale din SUA, a declarat că, judecând după înregistrarea video a celui de-al doilea raid, drona folosită „pare că avea aripi subţiri”. Acest lucru ar indica un atac din partea unui operator consacrat, deşi nu neapărat un actor de stat, care foloseşte o dronă precum Mugin-5 de fabricaţie chineză, în valoare de 9.500 de dolari.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:​

 • Atacul cu dronă asupra Kremlinului: Trei întrebări majore. Deși autorul atacului rămâne necunoscut, Ucraina are capacitatea tehnică și tehnologică de a efectua lovituri cu rază lungă de acțiune în inima Rusiei și a mai făcut acest lucru în trecut. „Ar putea fi vorba de o dronă ucraineană UJ-22 (model) sau de o dronă Mugin-5 de fabricație chineză, care, evident, a mai fost folosită de Ucraina”, în timp ce drona ucraineană PD-1 este o altă posibilitate.
 • O fotografie arată o vagă urmă a exploziei pe cupola Kremlinului. O foaie de metal și o pată neagră de la una dintre cele două explozii de la complexul Kremlin sunt vizibile într-o fotografie realizată miercuri de Getty Image.
 • Expert: Atacul asupra Kremlinului pare să fie fost comis cu drone ieftine, posibil de fabricaţie chineză.
 • Ilia Ponomarev, fostul deputat rus care ar avea legături cu grupurile rebele din Rusia, susține că atacul cu drone asupra Kremlinului este opera partizanilor ruși, nu a armatei ucrainene, relatează CNN.
 • Senatorul american Mark Warner, președintele Comisiei de Informații a Senatului, a declarat miercuri reporterilor că „încă nu există niciun indiciu” că Ucraina se află în spatele unui presupus atac cu drone asupra Kremlinului, relatează CNN.
 • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este așteptat joi să vorbească la Haga, a anunțat guvernul olandez, relatează Reuters.
 • Papa Francisc a vorbit miercuri cu un membru de vârf al Bisericii Ortodoxe Ruse (ROC) la câteva zile după ce pontiful a făcut un comentariu intrigant, dar derutant, despre implicarea Vaticanului într-o misiune pentru a încerca să pună capăt războiului din Ucraina, relatează Reuters.
 • Un incendiu major a izbucnit miercuri dimineața la un depozit de combustibil, în apropierea unui pod crucial care leagă Rusia continentală de Crimeea, a declarat un oficial rus, la câteva zile după ce Moscova a acuzat Ucraina pentru un atac care a incendiat un depozit de petrol din Sevastopol, informează Reuters.
 • SUA au autorizat un nou pachet de arme și echipamente pentru Ucraina în valoare de 300 de milioane de dolari, a confirmat secretarul de stat Antony Blinken.
 • „Un butoi gol face mai mult zgomot” / Replica ucraineană pentru Medvedev care a cerut „eliminarea lui Zelenski”.
 • Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat miercuri într-o postare pe rețelele de socializare că un presupus atac peste noapte cu dronă asupra Kremlinului a lăsat Moscova fără alte opțiuni decât „eliminarea” președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și „clica” sa de la Kiev, relatează Reuters.
 • Mișcarea genială a unui ziar finlandez prin care a ocolit cenzura rusă privind Ucraina. Un ziar finlandez a dezvăluit miercuri că a găsit o modalitate de a ocoli cenzura mass-media din Rusia, ascunzând știri și reportaje despre Ucraina într-un joc online popular în Rusia, potrivit AFP.
 • Rusia a lansat o a treia rundă de atacuri pe timpul nopții asupra Kievului în șase zile, au declarat autoritățile orașului miercuri dimineață, dar sistemele de apărare aeriană au distrus toate dronele, fără a se raporta imediat victime sau distrugeri, informează Reuters.

------------------

Evenimentele de luni, ziua 434 a invaziei ruse, au fost LIVE aici pe HotNews.ro