Papa Francisc a vorbit miercuri cu un membru de vârf al Bisericii Ortodoxe Ruse (ROC) la câteva zile după ce pontiful a făcut un comentariu intrigant, dar derutant, despre implicarea Vaticanului într-o misiune pentru a încerca să pună capăt războiului din Ucraina, relatează Reuters.

Papa FranciscFoto: Evandro Inetti/ZUMA / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Mitropolitul (episcopul) Antonie, numărul doi al Bisericii Ortodoxe Ruse, a fost primit în audiența generală a lui Francisc în Piața Sf. Petru și apoi cei doi au vorbit puțin la final.

La întoarcerea sa duminică seara dintr-o călătorie în Ungaria, Francisc a fost întrebat de un reporter dacă premierul ungar Viktor Orban și oficialii Republicii Moldova ar putea accelera un proces de pace în Ucraina și aranja o întâlnire între papă și președintele rus Vladimir Putin.

"Există o misiune în curs acum, dar nu este încă publică. Când va fi publică, o voi dezvălui", a răspuns papa.

Francisc a adăugat că a vorbit despre Ucraina cu Orban și cu mitropolitul Ilarion, reprezentantul Bisericii Ortodoxe Ruse la Budapesta și predecesorul lui Antonie în calitate de șef al relațiilor externe al Bisericii.

Dar cuvintele lui au părut să ia prin surprindere atât Kievul, cât și Moscova, ambii spunând că nu știu nimic despre vreo inițiativă papală de pace în lucru.

Nici Papa, nici biroul de presă al Vaticanului nu au mai detaliat comentariile de atunci.

Antonie a avut întâlniri cu alți oficiali ai Vaticanului, dar nu era clar dacă va avea o audiență privată cu papa în timpul vizitei sale la Roma.

Francisc, în vârstă de 86 de ani, a spus anterior că vrea să viziteze Kievul, dar și Moscova într-o misiune de pace.

Presat de reporteri în marja unui eveniment de la Roma miercuri mai târziu, secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, a insistat că există un plan pentru o misiune, dar ar fi la latitudinea Papei să decidă când să-l dezvăluie.

Parolin, numărul doi al Vaticanului, s-a declarat surprins de faptul că oficialii ruși și ucraineni au spus că nu sunt conștienți de acest lucru.

Urmărește ultimele evoluții din a 434-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO