Generalul ucrainean responsabil cu forțele terestre a declarat că trupele sale nu vor renunța la orașul Bahmut din estul țării, în timp ce se pregătesc să înceapă o contraofensivă împotriva forțelor rusești de ocupație. Statele Unite intenționează să anunțe, chiar miercuri, un pachet de ajutor militar de 300 de milioane de dolari pentru Ucraina, care va include pentru prima dată o rachetă cu rază scurtă de acțiune lansată din aer, au declarat doi oficiali americani.

Război în Ucraina. Militari ucraineni în DonbasFoto: Adrien Vautier / Zuma Press / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Atacul cu dronă asupra Kremlinului: Trei întrebări majore. Deși autorul atacului rămâne necunoscut, Ucraina are capacitatea tehnică și tehnologică de a efectua lovituri cu rază lungă de acțiune în inima Rusiei și a mai făcut acest lucru în trecut. „Ar putea fi vorba de o dronă ucraineană UJ-22 (model) sau de o dronă Mugin-5 de fabricație chineză, care, evident, a mai fost folosită de Ucraina”, în timp ce drona ucraineană PD-1 este o altă posibilitate
  • O fotografie arată o vagă urmă a exploziei pe cupola Kremlinului. O foaie de metal și o pată neagră de la una dintre cele două explozii de la complexul Kremlin sunt vizibile într-o fotografie realizată miercuri de Getty Image.
  • Expert: Atacul asupra Kremlinului pare să fie fost comis cu drone ieftine, posibil de fabricaţie chineză
  • Ilia Ponomarev, fostul deputat rus care ar avea legături cu grupurile rebele din Rusia, susține că atacul cu drone asupra Kremlinului este opera partizanilor ruși, nu a armatei ucrainene, relatează CNN.
  • Senatorul american Mark Warner, președintele Comisiei de Informații a Senatului, a declarat miercuri reporterilor că „încă nu există niciun indiciu” că Ucraina se află în spatele unui presupus atac cu drone asupra Kremlinului, relatează CNN.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este așteptat joi să vorbească la Haga, a anunțat guvernul olandez, relatează Reuters.
  • Papa Francisc a vorbit miercuri cu un membru de vârf al Bisericii Ortodoxe Ruse (ROC) la câteva zile după ce pontiful a făcut un comentariu intrigant, dar derutant, despre implicarea Vaticanului într-o misiune pentru a încerca să pună capăt războiului din Ucraina, relatează Reuters.
  • SUA au autorizat un nou pachet de arme și echipamente pentru Ucraina în valoare de 300 de milioane de dolari, a confirmat secretarul de stat Antony Blinken.
  • „Un butoi gol face mai mult zgomot” / Replica ucraineană pentru Medvedev care a cerut „eliminarea lui Zelenski”
  • Fostul președinte rus Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat miercuri într-o postare pe rețelele de socializare că un presupus atac peste noapte cu dronă asupra Kremlinului a lăsat Moscova fără alte opțiuni decât „eliminarea” președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și „clica” sa de la Kiev, relatează Reuters.
  • Mișcarea genială a unui ziar finlandez prin care a ocolit cenzura rusă privind Ucraina. Un ziar finlandez a dezvăluit miercuri că a găsit o modalitate de a ocoli cenzura mass-media din Rusia, ascunzând știri și reportaje despre Ucraina într-un joc online popular în Rusia, potrivit AFP

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 434, LIVE-TEXT:

01:05O fotografie arată o vagă urmă a exploziei pe cupola Kremlinului

O foaie de metal și o pată neagră de la una dintre cele două explozii de la complexul Kremlin sunt vizibile într-o fotografie realizată miercuri de Getty Image.

Două done au explodat în apropierea cupolei Palatului Senatului miercuri dimineața devreme - explozia primei drone părând să se fi produs chiar pe cupolă, potrivit CNN.

Atacul asupra Kremlinului pare să fie fost comis cu drone ieftine

00:39Senatorul american Mark Warner, președintele Comisiei de Informații a Senatului, a declarat miercuri reporterilor că „încă nu există niciun indiciu” că Ucraina se află în spatele unui presupus atac cu drone asupra Kremlinului, relatează CNN.

„Încă nu avem prea multe informații”, a spus Warner. „Cred că comitetul a exprimat orice informații pe care le primim, trebuie să primi din nou informații cât mai curând posibil de la directorul agenției. Cel puțin în acest moment, nu există nicio indicație că ar fi venit de la ucraineni.”

00:33 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este așteptat joi să vorbească la Haga, a anunțat guvernul olandez, relatează Reuters.

00:15Expert: Atacul asupra Kremlinului pare să fie fost comis cu drone ieftine, posibil de fabricaţie chineză

Samuel Bendett, specialist în drone la Centrul pentru analize navale din SUA, a declarat că, judecând după înregistrarea video a celui de-al doilea raid, drona folosită „pare că avea aripi subţiri”. Acest lucru ar indica un atac din partea unui operator consacrat, deşi nu neapărat un actor de stat, care foloseşte o dronă precum Mugin-5 de fabricaţie chineză, în valoare de 9.500 de dolari.

23:54Ilia Ponomarev, fostul deputat rus care ar avea legături cu grupurile rebele din Rusia, susține că atacul cu drone asupra Kremlinului este opera partizanilor ruși, nu a armatei ucrainene, relatează CNN.

23:36 Atacul cu dronă asupra Kremlinului: Trei întrebări majore.

Deși autorul atacului rămâne necunoscut, Ucraina are capacitatea tehnică și tehnologică de a efectua lovituri cu rază lungă de acțiune în inima Rusiei și a mai făcut acest lucru în trecut.

„Ar putea fi vorba de o dronă ucraineană UJ-22 (model) sau de o dronă Mugin-5 de fabricație chineză, care, evident, a mai fost folosită de Ucraina”, în timp ce drona ucraineană PD-1 este o altă posibilitate, afirmă Samuel Bendett, analist în cadrul programului de studii privind Rusia de la institutul de cercetare american Center for Naval Analyses.

22:53 Ambasada SUA în Ucraina a avertizat miercuri cu privire la „o amenințare sporită de atacuri cu rachete”, inclusiv la Kiev, relatează CNN.

„În lumina recentei creșteri a atacurilor în Ucraina și a retoricii provocatoare de la Moscova, Departamentul de Stat îi avertizează pe cetățenii americani cu privire la o amenințare sporită de atacuri cu rachete, inclusiv la Kiev și regiunea Kievului”, a spus ambasada într-o alertă de securitate.

Papa Francisc a vorbit miercuri cu un membru de vârf al Bisericii Ortodoxe Ruse

22:38Departamentul de Stat spune că SUA a descurajat Ucraina să lovească dincolo de granițele sale

În urma unui presupus atac cu drone pe care Kremlinul a acuzat Ucraina că l-a efectuat la Moscova, Departamentul de Stat a declarat că SUA a sfătuit anterior Kievul să nu efectueze lovituri dincolo de granițele sale, potrivit CNN.

„Nu vreau să fac speculații cu privire la autenticitatea acestui lucru, dar am fost, de asemenea, clari și consecvenți... cu privire la faptul că nu încurajăm sau nu le permitem ucrainenilor să lovească dincolo de granițele sale”, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Vedant Patel, în cadrul unei conferințe de presă.

Întrebat dacă loviturile cu rază lungă de acțiune împotriva Rusiei de către Ucraina ar avea un impact asupra asistenței americane, Patel a declarat că SUA „vor continua să îi sprijine pe partenerii noștri ucraineni atât timp cât va fi nevoie”.

22:32Numărul morților în urma bombardamentul rusesc din 3 mai din regiunea Herson a ajuns la 21 de persoane, potrivit președintelui Volodimir Zelenski, relatează Kyiv Independent.

De asemenea, atacul a rănit 48 de persoane, a spus Zelesnki. Potrivit acestuia, toate victimele sunt civili.

22:19Papa Francisc a vorbit miercuri cu un membru de vârf al Bisericii Ortodoxe Ruse (ROC) la câteva zile după ce pontiful a făcut un comentariu intrigant, dar derutant, despre implicarea Vaticanului într-o misiune pentru a încerca să pună capăt războiului din Ucraina, relatează Reuters.

22:05Zelenski: Lumea „trebuie să vadă” oroarea atacurilor rusești

Volodimir Zelenski spune că lumea „trebuie să vadă și să știe” despre atacurile mortale ale Rusiei care au avut loc astăzi în Herson, potrivit Sky News.

Potrivit președintelui ucrainean, bilanțul victimelor atacurilor Moscovei de astăzi asupra regiunii din sudul Ucrainei se ridică acum la 21 de morți, în timp ce alte 48 de persoane ar fi fost rănite.

Într-un tweet din această seară, el a declarat „O gară și un punct de trecere, o casă, un supermarket alimentar, o benzinărie - știți ce unește aceste locuri? Urma sângeroasă pe care [Rusia] o lasă cu obuzele sale”.

Replica ucraineană pentru Medvedev care a cerut „eliminarea lui Zelenski”

21:54 SUA aprobă un pachet de sprijin militar de 300 de milioane de dolari pentru Kiev

SUA au autorizat un nou pachet de arme și echipamente pentru Ucraina în valoare de 300 de milioane de dolari, a confirmat secretarul de stat Antony Blinken.

Ajutorul militar suplimentar, care include proiectile de artilerie, obuziere, rachete și muniție, marchează cea de-a 37-a tranșă de ajutor al Pentagonului pentru Kiev de la invazia Rusiei din februarie anul trecut.

Acesta va fi un impuls binevenit pentru Ucraina, care își pregătește contraofensiva împotriva forțelor Moscovei.

21:18Mișcarea genială a unui ziar finlandez prin care a ocolit cenzura rusă privind Ucraina

Un ziar finlandez a dezvăluit miercuri că a găsit o modalitate de a ocoli cenzura mass-media din Rusia, ascunzând știri și reportaje despre Ucraina într-un joc online popular în Rusia, potrivit AFP

„În timp ce Helsingin Sanomat și presa străină independentă sunt blocate în Rusia, jocurile online nu sunt interzise pentru moment”, a declarat pentru AFP Antero Mukka, redactorul-șef al ziarului, Antero Mukka.

20:16„Un butoi gol face mai mult zgomot” / Replica ucraineană pentru Medvedev care a cerut „eliminarea lui Zelenski”

Un oficial ucrainean a răspuns la apelul lui Dmitri Medvedev ca Volodimir Zelenski să fie „eliminat” din cauza presupusului atac de la Kremlin.

Mihailo Podoliak spune că aceste comentarii „amenințătoare” ale fostului președinte rus pot fi întâmpinate cu replica finlandeză: „Un butoi gol face mai mult zgomot”.

Expresia este concepută ca o insultă și sugerează că persoanele cu cele mai puține cunoștințe vor vorbi cel mai tare.

19:42 Fostul președinte rus Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat miercuri într-o postare pe rețelele de socializare că un presupus atac peste noapte cu dronă asupra Kremlinului a lăsat Moscova fără alte opțiuni decât „eliminarea” președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și „clica” sa de la Kiev, relatează Reuters.

Rusia ar putea sabota cablurile subacvatice pentru a pedepsi națiunile occidentale

19:25 Rusia ar putea sabota cablurile subacvatice pentru a pedepsi națiunile occidentale pentru sprijinirea Ucrainei, a avertizat miercuri șeful de informații al NATO, în timp ce alianța intensifică eforturile de a proteja infrastructura subacvatică în urma atacurilor Nord Stream, relatează Reuters.

18:46Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus miercuri că Ucraina nu a condus niciun atac pe teritoriu rusesc și cu atât mai puțin nu a condus niciun atac care să îl vizeze pe președinetele Vladimir Putin, relatează Reuters.

„Noi luptăm pe teritoriul propriu, nu atacăm Moscova sau pe Putin...Nu l-am atacat pe Putin, lăsăm treaba asta tribunalului” a spus Zelenski.

18:34Forțele aeriene ale Ucrainei au comentat ironic miercuri că explozia deasupra Kremlinului pe care Moscova o atribuie unui atac cu drone al Kievului ar fi fost provocată de un OZN.

18:05Avertizările de raid aerian din Kiev și din alte regiuni ale Ucrainei au început să sune din cauză că un bombardier Tupolev Tu-22M a decolat din Rusia, a spus Iuri Ignat, purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, relatează Ukrainska Pravda.

Bombardierul Tu-22M3 este în prezent urmărit de ucraineni.

Potrivit lui Ignat, bombardierul zboară în regiunea Kursk, schimbându-și în mod constant direcția. Prin urmare, a fost anunțată o avertizare de raid aerian în regiunile Ucrainei care se pot afla în raza efectivă a rachetelor, având în vedere că rachetele antinavă Kh-22 sunt capabile să lovească ținte terestre pe o rază de până la 600 km.

17:57Numărul persoanelor decedate în urma atacurilor rusești asupra regiunii Herson a ajuns la 16, relatează Reuters.

Doisprezece dintre aceștia au fost uciși în capitala regională cu același nume, unde alte 22 de persoane au fost rănite, se arată într-un comunicat al procuraturii ucrainene.

Reacția Statelor Unite după ce Moscova a acuzat Kievul că ar fi încercat să-l asasineze pe Putin

17:50Anunțul Berlinului privind o vizită pe care președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ar urma să o facă în Germania în această lună este considerat „iresponsabil” de către oficialii ucraineni, scrie Reuters.

17:43 Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat miercuri că nu poate confirma acuzația Rusiei că Ucraina ar fi încercat să-l asasineze pe președintele rus Vladimir Putin într-un atac cu dronă, dar a spus că va lua orice declarație care vine de la Kremlin ca fiind îndoielnică, relatează Reuters.

Întrebat dacă Statele Unite ar critica Ucraina dacă ar decide singură să riposteze pe teritoriul Rusiei, Blinken a spus că Ucraina decide modul în care se apără.

17:29 Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat de la Moscova, a declarat miercuri că va cere folosirea unor arme „capabile să distrugă regimul de la Kiev” după atacul cu dronă asupra Kremlinului pe care Moscova îl atribuie Ucrainei.

16:51Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, a lansat un avertisment delirant pentru Statele Unite, afirmând într-un interviu acordat Izvestia că acestea vor fi șterse de pe fața Pământului în caza unei erupții a supervulcanului Yellowstone.

16:46Kievul și unele regiuni din centrul și estul Ucrainei au anunțat alerte aeriene miercuri, la scurt timp după ce Moscova a acuzat Ucraina că a atacat Kremlinul cu drone peste noapte într-o încercare eșuată de a-l ucide pe președintele Vladimir Putin, relatează Reuters.

Ucraina neagă orice legătură cu atacul asupra Kremlinului

16:40Ambasadorii UE au convenit miercuri asupra unui acord pentru a finaliza un plan al țărilor Uniunii Europene de a cumpăra împreună muniție pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva invaziei Rusiei, relatează Reuters.

Suedia, actuala deținătoare a președinției rotative a UE, a declarat că ambasadorii au aprobat decizia „de a sprijini Forțele Armate ucrainene cu 1 miliard de euro pentru achiziționarea comună de muniție și rachete”.

16:32Președintele Volodimir Zelenski a declarat miercuri că Ucraina va lansa o contraofensivă împotriva forțelor ruse în curând și că este sigur că Occidentul va furniza ulterior Kievului avioane de război moderne, relatează Reuters. Președintele ucrainean a fost primit cu aplauze și urale de către finlandezi.

16:13Kievul respinge acuzațiile Kremlinului, conform cărora Ucraina a încercat să îl asasineze pe Vladimir Putin într-un atac cu drone asupra reședinței sale. Mihailo Podoliak susține că acuzațiile de miercuri ar putea indica faptul că Moscova se pregătește pentru un atac „terorist" la scară largă împotriva Ucrainei în zilele următoare.

16:00 Forțele ruse au ucis miercuri opt civili în atacuri asupra regiunii Herson din sudul Ucrainei, lovind un hipermarket, o gară din capitala regională și satele din apropiere, au declarat oficiali ucraineni, transmite Reuters.

15:57Liderul grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, crede că contraofensiva Ucrainei a început deja, el spunând că trupele sale observă o activitate intensificată de-a lungul liniei frontului, conform Reuters.

Prigojin a scris pe Telegram că „faza activă” a contraofensivei va fi în zilele următoare.

Atac cu o dronă kamikaze deasupra Kremlinului. Rusia îi acuză pe ucraineni că au încercat să îl asasineze pe Vladimir Putin

15:25O înregistrare video care a apărut pe rețelele de socializare rusești arată o coloană de fum deasupra Kremlinului, autoritățile ruse afirmând că forțele armate ucrainene au încercat să îl asasineze pe președintele Vladimir Putin într-un atac cu dronă, relatează Reuters.

14:28Transportul feroviar către portul rusesc Taman de la Marea Neagră va fi restricționat, au anunțat Căile Ferate Ruse pe site-ul instituției, după ce oficialii locali au declarat că un depozit de combustibil a luat foc în apropierea podului Kerci care leagă Rusia continentală de Crimeea, transmite Reuters.

13:50Autorităţile locale ucrainene au anunţat că începând de vineri seară intră în vigoare restricţii de circulaţie în oraşul Herson, în apropiere de linia frontului din sudul ţării, pe o durată de 58 de ore, în timp ce Kievul afirmă că este pe punctul de a-şi încheia pregătirile pentru o contraofensivă de amploare, relatează France Presse.

13:20 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski - aflat miercuri în Finlanda - va face o vizită și în Germania, în 13 mai, la invitația cancelarului german Olaf Scholz și apoi la Aachen a doua zi pentru a primi premiul Charlemagne 2023, au anunțat miercuri presa germană, scrie Reuters.

Potrivit cotidianului berlinez Tagesspiegel, Zelenski va fi primit de Scholz cu onoruri militare înainte de a zbura spre Aachen, în vestul Germaniei.

„La invitația cancelarului federal, președintele Ucrainei, domnul Volodimir Zelenski, este așteptat să efectueze o vizită oficială la Berlin și Aachen în perioada 13-14 mai", a precizat poliția federală într-un comunicat transmis agenției Reuters.

Un purtător de cuvânt al guvernului a refuzat să confirme vizita, spunând doar că întâlnirile lui Scholz sunt anunțate în fiecare vineri pentru săptămâna următoare.

12:42 Pavel Krașeninnikov, președintele Comisiei legislative din Duma de Stat a Rusiei, a anunțat depunerea mai multor amendamente la legea electorală rusă pentru a rezolva o problemă creată de anexarea teritoriilor ucrainene ocupate.

Volodimir Zelenski, în vizită în Finlanda

12:26Guvernele mai multor țări au confirmat că Volodimir Zelenski face o vizită miercuri în Finlanda, unde se va întâlni cu liderii nordici pentru a discuta despre războiul cu Rusia și relațiile europene.

„Tema summitului este războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, sprijinul continuu al țărilor nordice pentru Ucraina, relația Ucrainei cu UE și NATO și inițiativa Ucrainei pentru o pace justă", a precizat guvernul suedez într-un comunicat.

Zelenski se va întâlni cu președintele finlandez Sauli Niinisto, precum și cu premierii Suediei, Norvegiei, Danemarcei și Islandei, potrivit declarațiilor guvernelor suedez, danez și norvegian.

12:08Cel puțin trei persoane au murit, iar alte cinci au fost rănite, într-un atac lansat miercuri de forțele ruse asupra unui supermarket din Herson, scrie The Guardian, citând postul public de radio al Ucrainei Suspilne.

„Astăzi, în jurul orei 11:00, armata rusă a lovit un hipermarket din Herson. În prezent, se știe că sunt trei morți și cinci răniți - angajați ai magazinului și clienți”, a scris pe Telegram ministerul ucrainean de Interne, conform Suspilne.

12:01Președintele ucrainean Volodimir Zelenski face miercuri o vizită în Finlanda, unde se va întâlni cu omologul său Sauli Niinisto, precum și cu prim-miniștrii țărilor nordice, au relatat postul public de televiziune Yle și cotidianul Helsingin Sanomat, scrie Reuters.

11:00Serviciul Federal de Securitate al Rusiei susține că a dejucat un complot împotriva liderilor guvernului impus de Rusia în Crimeea, peninsula pe care Federația Rusă a pretins că a anexat-o în 2014, informează Reuters. Guvernatorul susține că același grup se află în spatele unor atacuri asupra căilor ferate din peninsulă.

Forțele Aeriene ucrainene au doborât 21 din 26 de drone lansate de Rusia

10:47Activitățile „flotei-fantomă” a Rusiei din Marea Baltică, alcătuită din nave ce au transmițătoarele oprite pentru ca mișcările lor să nu poată fi urmărite, ridică noi suspiciuni cu privire la un posibil rol al Moscovei în exploziile care au avariat gazoductele Nord Stream, arată un nou episod al investigației desfășurate în comun de societățile de radiodifuziune din țările nordice.

10:18Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat miercuri că șapte persoane care au legătură cu serviciile secrete ucrainene au fost reținute în Crimeea, a relatat agenția de presă de stat TASS, potrivit Reuters.

FSB a precizat că au fost zădărnicite atacurile împotriva guvernatorului Crimeei, Serghei Aksyonov, susținut de Rusia, și a altor oficiali.

09:37Potrivit The Guardian, una dintre dronele lansate miercuri de Rusia a lovit o clădire administrativă din Dnipro, centrul administrativ al regiunii Dnipropetrovsk, a declarat guvernatorul local, Serghei Lisak, pe Telegram, și un incendiu a izbucnit, dar acesta a fost stins până dimineață.

Unitățile de apărare antiaeriană au doborât șapte drone deasupra regiunii, a adăugat el.

09:32 Forțele aeriene ucrainene au anuțat că au doborât 21 dintre cele 26 de drone kamikaze Shahed de fabricație iraniană pe care Rusia le-a lansat asupra Ucrainei în noaptea de marți spre miercuri, transmite The Kyiv Indepedent.

Dronele au fost lansate din nord, din vestul regiunii rusești Briansk, și din sud, de pe coasta estică a Mării Azov, potrivit Forțelor Aeriene.

Autoritățile ucrainene nu au precizat ce s-a întâmplat cu dronele care nu au fost interceptate.

Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât toate dronele lansate spre capitală, a scris Administrația militară a orașului Kiev pe canalul de Telegram.

Sirenele de raid aerian au fost activate în mai multe regiuni din Ucraina în cursul nopții de marți spre miercuri, iar explozii au fost raportate de mass-media locale în Dnipro și Zaporojie.

09:27Ministrul turc al Apărării a declarat că vineri va avea loc la Istanbul o întâlnire între miniștrii adjuncți ai apărării din Ucraina, Rusia și Turcia pentru a discuta despre inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, potrivit Reuters.

Rusia a declarat că se va retrage din acord începând cu 18 mai dacă va continua să nu-și poată exporta propriile produse agricole, lucru care, potrivit acesteia, este împiedicat de sancțiunile occidentale asupra sectoarelor conexe, cum ar fi cel bancar și cel al asigurărilor.

Ucraina și-a exprimat anterior disponibilitatea de a conveni o prelungire a acordului cu până la un an pentru a oferi certitudine pe piață și a dorit să includă și alte porturi, inclusiv Nikolaev, în acest acord.

Șoigu a ordonat dublarea producției de rachete

08:52Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a îndemnat compania de stat să își dubleze producția de rachete, în contextul în care se așteaptă o contraofensivă ucraineană, iar forțele ambelor tabere se pare că au probleme cu muniția, scrie Al Jazeera. Ucraina a pregătit opt brigăzi pentru „furtuna” iminentă care va lovi armata lui Putin, susțin oficiali de la Kiev.

08:00Un incendiu major a izbucnit miercuri dimineața la un depozit de combustibil, în apropierea unui pod crucial care leagă Rusia continentală de Crimeea, a declarat un oficial rus, la câteva zile după ce Moscova a acuzat Ucraina pentru un atac care a incendiat un depozit de petrol din Sevastopol, informează Reuters.

07:40Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu acordat luni ziarului "The Washington Post" că nu a avut nicio discuţie cu Casa Albă în legătură cu scurgerea masivă de documente ultrasecrete ale serviciilor secrete americane, calificând dezvăluirile ca fiind dăunătoare atât pentru Washington, cât şi pentru Kiev.

07:20Rusia a lansat o a treia rundă de atacuri pe timpul nopții asupra Kievului în șase zile, au declarat autoritățile orașului miercuri dimineață, dar sistemele de apărare aeriană au distrus toate dronele, fără a se raporta imediat victime sau distrugeri, informează Reuters.

06:35Opt noi brigăzi de soldaţi ucraineni au fost formate pentru a lua parte la o viitoare contraofensivă, în contextul în care se speculează tot mai mult cu privire la calendarul acesteia şi la posibilitatea de a reuşi să le aplice o înfrângere serioasă invadatorilor ruşi, relatează The Guardian.

05:50Comisia Europeană va propune miercuri un instrument financiar care va stimula capacitatea de producţie a muniţiei în Uniunea Europeană la un milion de obuze pe an cu scopul refacerii stocurilor naţionale, dar şi pentru a ajuta Ucraina, transmite AFP.

Zelenski: Luna mai şi lunile următoare vor fi foarte active

01:45Volodimir Zelenski, în mesajul său de marți seară: „Luna mai şi lunile următoare vor fi foarte active pentru Ucraina pe scena internaţională, va fi multă muncă de negociere”

Preşedintele Volodimir Zelenski le-a spus marţi seara ucrainenilor că luna mai şi lunile următoare vor fi foarte active pentru Ucraina pe scena internaţională, implicând negocieri şi alte evenimente internaţionale care vor consolida apărarea ţării. Foarte probabil, el are în vedere viitorul summit NATO de la Vilnius, unde Kievul vrea să obţină garanţii ferme de securitate şi o dată de aderare, timp în care Ucraina speră să-şi recupereze teritoriile ocupate graţie unei contraofensive iminente.

01:31 Într-un gest rar, Casa Albă îl laudă pe liderul republican al Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy. „Susţin ajutorul pentru Ucraina. Nu susţin ce face ţara dvs” - i-a răspuns McCarthy unui jurnalist rus.

Casa Albă a avut laude, marţi, pentru preşedintele Camerei Reprezentanţilor, republicanul Kevin McCarthy, un gest rar faţă de un rival politic, care vine după ce acesta i-a dat o replică fermă unui jurnalist rus, spunând că susţine ajutorul pentru Ucraina şi blamând totodată atrocităţile ruse comise după invazia din februarie 2022.

01:14Ministerul Apărării al Federației Ruse informează în mod activ cu privire la loviturile cu rachete asupra teritoriului Ucrainei pentru a reduce nivelul de anxietate din spațiul informațional rusesc în legătură cu viitoarea contraofensivă ucraineană - sunt convinși analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Institutul a relatat despre rapoartele părților ucraineană și rusă referitoare la cel mai recent atac masiv cu rachete lansat de Rusia în noaptea de 30 aprilie spre 1 mai.

01:03Ambasada Rusiei în SUA a declarat că "sloganurile democratice ale SUA nu valorează nici cât hârtia pe care sunt scrise".

Această afirmație vine după ce Rusia acuză SUA nu au "condamnat atrocitățile comise astăzi de huliganii ucraineni în Odesa"

Sisteme de rachete S-300 au fost transferate în direcția Zaporojie

00:51Oficial pro-rus, rănit de o explozie în Melitopol / Un alt şef al poliţiei din oraşul ocupat de ruşi a fost ucis de o bombă săptămâna trecută

Un adjunct pro-rus al şefului unui departament regional de poliţie din Zaporojie, regiune din sudul Ucrainei ocupată parţial de ruşi, a fost spitalizat marţi din cauza unui dispozitiv exploziv care a fost declanşat în momentul în care acesta a vrut să deschidă poarta locuinţei din Melitopol.

Acest incident urmează unei explozii similare, care a avut loc săptămâna trecută, când un alt şef de poliţie din Melitopol, Oleksandr Mişcenko, a fost ucis la 27 aprilie, după ce un dispozitiv improvizat a explodat la intrarea în clădirea blocului în care locuia.

00:34Putin nu a fost invitat la încoronarea Regelui Charles

Marea Britanie nu a trimis invitații la ceremonia de încoronare a regelui Charles, care va avea loc pe 6 mai, șefilor de stat din Rusia, Belarus, Iran, Myanmar, Siria, Afganistan și Venezuela, a declarat o sursă britanică pentru Reuters.

Potrivit sursei, chiar și diplomați de rang înalt din Coreea de Nord și Nicaragua au primit invitații la ceremonie.

00:15Sisteme de rachete S-300 au fost transferate în direcția Zaporojie

Cinci camioane care transportau sisteme de rachete S-300 au fost reperate în Mariupol, ocupat de Rusia, îndreptându-se spre Zaporojie, controlată de Ucraina, a scris marți Petro Andriușcenko, un consilier al primarului din Mariupol, pe Telegram.

S-300 sunt sisteme de rachete sovietice concepute pentru apărarea aeriană. Cu toate acestea, Rusia a folosit S-300 recondiționate pentru a ataca ținte din Ucraina, sxplicî Kyiv Independent.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:​

  • Se înmulțesc sabotajele în Rusia: Un al doilea tren a fost deraiat după detonarea de explozibil. Un tren de marfă din regiunea rusă Briansk, la granița cu Ucraina, a deraiat din cauza detonării unui „dispozitiv exploziv” pe șine, pentru a doua zi consecutiv, a anunțat marți guvernatorul local, citat de AFP.
  • Arma pe care Kievul o primește în premieră de la SUA. Racheta Hydra-70 este folosită de sistemele aer-sol. Poate fi echipată cu o varietate de focoase, iar în versiunile mai recente, rachetele dispun de sisteme de ghidare pentru atacuri punctuale
  • Putin nu a fost invitat la încoronarea Regelui Charles. Marea Britanie nu a trimis invitații la ceremonia de încoronare a regelui Charles, care va avea loc pe 6 mai, șefilor de stat din Rusia, Belarus, Iran, Myanmar, Siria, Afganistan și Venezuela, a declarat o sursă britanică pentru Reuters.
  • Ce gândesc ucrainenii de rând despre contraofensiva mult așteptată. S-ar putea să fi început deja; s-ar putea să fie la câteva săptămâni distanță. Nu știm - dar ucrainenii, cu care CNN a vorbit la Kiev, își pun speranțele în această contraofensivă mult așteptată.
  • Sisteme de rachete S-300 au fost transferate în direcția Zaporojie. Cinci camioane care transportau sisteme de rachete S-300 au fost reperate în Mariupol, ocupat de Rusia, îndreptându-se spre Zaporojie, controlată de Ucraina, a scris marți Petro Andriușcenko, un consilier al primarului din Mariupol, pe Telegram.
  • „Pasul făcut de Varşovia este atât de obraznic”: MAE rus îl convoacă pe însărcinatul cu afaceri polonez. Însărcinatul cu afaceri al ambasadei Poloniei la Moscova a fost convocat marţi la Ministerul rus de Externe, după ce autorităţile poloneze au confiscat sâmbătă clădirea liceului rus din Varşovia.
  • China ar trebui să preseze Rusia să pună capăt războiului din Ucraina, afirmă ambasadorul SUA. Statele Unite doresc ca China să facă presiuni asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina, a declarat marți ambasadorul american în China, Nicholas Burns.
  • Kremlinul acuză SUA că „scoate din burtă” pierderile forţelor ruse din Ucraina. „Absolut scoase din burtă”, a comentat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, citat de agenția Interfax, despre o estimare bazată pe informaţii secrete ale SUA (conform căreia 100.000 de militari ruşi au fost ucişi sau răniţi în Ucraina din decembrie 2022 până în prezent).

------------------

Evenimentele de luni, ziua 433 a invaziei ruse, au fost LIVE aici pe HotNews.ro