Agențiile de informații americane estimează că 20.000 de combatanți ruși au fost uciși în Ucraina din decembrie și până acum și alți 80.000 au fost răniți în luptă, a declarat luni John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe, adăugând că jumătate dintre cei morți aparțineau grupării Wagner și erau în mare parte foști prizonieri „aruncați în luptele din Bahmut fără o pregătire suficientă”.

Soldați ruși trăgând cu un tun de 152 mm pe frontul din BahmutFoto: Russian Defence Ministry / UPI / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Se înmulțesc sabotajele în Rusia: Un al doilea tren a fost deraiat după detonarea de explozibil. Un tren de marfă din regiunea rusă Briansk, la granița cu Ucraina, a deraiat din cauza detonării unui „dispozitiv exploziv” pe șine, pentru a doua zi consecutiv, a anunțat marți guvernatorul local, citat de AFP.
  • Arma pe care Kievul o primește în premieră de la SUA. Racheta Hydra-70 este folosită de sistemele aer-sol. Poate fi echipată cu o varietate de focoase, iar în versiunile mai recente, rachetele dispun de sisteme de ghidare pentru atacuri punctuale
  • Putin nu a fost invitat la încoronarea Regelui Charles. Marea Britanie nu a trimis invitații la ceremonia de încoronare a regelui Charles, care va avea loc pe 6 mai, șefilor de stat din Rusia, Belarus, Iran, Myanmar, Siria, Afganistan și Venezuela, a declarat o sursă britanică pentru Reuters.
  • Ce gândesc ucrainenii de rând despre contraofensiva mult așteptată. S-ar putea să fi început deja; s-ar putea să fie la câteva săptămâni distanță. Nu știm - dar ucrainenii, cu care CNN a vorbit la Kiev, își pun speranțele în această contraofensivă mult așteptată.
  • Sisteme de rachete S-300 au fost transferate în direcția Zaporojie. Cinci camioane care transportau sisteme de rachete S-300 au fost reperate în Mariupol, ocupat de Rusia, îndreptându-se spre Zaporojie, controlată de Ucraina, a scris marți Petro Andriușcenko, un consilier al primarului din Mariupol, pe Telegram.
  • „Pasul făcut de Varşovia este atât de obraznic”: MAE rus îl convoacă pe însărcinatul cu afaceri polonez. Însărcinatul cu afaceri al ambasadei Poloniei la Moscova a fost convocat marţi la Ministerul rus de Externe, după ce autorităţile poloneze au confiscat sâmbătă clădirea liceului rus din Varşovia.
  • China ar trebui să preseze Rusia să pună capăt războiului din Ucraina, afirmă ambasadorul SUA. Statele Unite doresc ca China să facă presiuni asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina, a declarat marți ambasadorul american în China, Nicholas Burns.
  • Kremlinul acuză SUA că „scoate din burtă” pierderile forţelor ruse din Ucraina. „Absolut scoase din burtă”, a comentat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, citat de agenția Interfax, despre o estimare bazată pe informaţii secrete ale SUA (conform căreia 100.000 de militari ruşi au fost ucişi sau răniţi în Ucraina din decembrie 2022 până în prezent).

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 433, LIVE-TEXT:

01:45Volodimir Zelenski, în mesajul său de marți seară: „Luna mai şi lunile următoare vor fi foarte active pentru Ucraina pe scena internaţională, va fi multă muncă de negociere”

Preşedintele Volodimir Zelenski le-a spus marţi seara ucrainenilor că luna mai şi lunile următoare vor fi foarte active pentru Ucraina pe scena internaţională, implicând negocieri şi alte evenimente internaţionale care vor consolida apărarea ţării. Foarte probabil, el are în vedere viitorul summit NATO de la Vilnius, unde Kievul vrea să obţină garanţii ferme de securitate şi o dată de aderare, timp în care Ucraina speră să-şi recupereze teritoriile ocupate graţie unei contraofensive iminente.

01:31 Într-un gest rar, Casa Albă îl laudă pe liderul republican al Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy. „Susţin ajutorul pentru Ucraina. Nu susţin ce face ţara dvs” - i-a răspuns McCarthy unui jurnalist rus.

Casa Albă a avut laude, marţi, pentru preşedintele Camerei Reprezentanţilor, republicanul Kevin McCarthy, un gest rar faţă de un rival politic, care vine după ce acesta i-a dat o replică fermă unui jurnalist rus, spunând că susţine ajutorul pentru Ucraina şi blamând totodată atrocităţile ruse comise după invazia din februarie 2022.

01:14Ministerul Apărării al Federației Ruse informează în mod activ cu privire la loviturile cu rachete asupra teritoriului Ucrainei pentru a reduce nivelul de anxietate din spațiul informațional rusesc în legătură cu viitoarea contraofensivă ucraineană - sunt convinși analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Institutul a relatat despre rapoartele părților ucraineană și rusă referitoare la cel mai recent atac masiv cu rachete lansat de Rusia în noaptea de 30 aprilie spre 1 mai.

01:03Ambasada Rusiei în SUA a declarat că "sloganurile democratice ale SUA nu valorează nici cât hârtia pe care sunt scrise".

Această afirmație vine după ce Rusia acuză SUA nu au "condamnat atrocitățile comise astăzi de huliganii ucraineni în Odesa"

Sisteme de rachete S-300 au fost transferate în direcția Zaporojie

00:51Oficial pro-rus, rănit de o explozie în Melitopol / Un alt şef al poliţiei din oraşul ocupat de ruşi a fost ucis de o bombă săptămâna trecută

Un adjunct pro-rus al şefului unui departament regional de poliţie din Zaporojie, regiune din sudul Ucrainei ocupată parţial de ruşi, a fost spitalizat marţi din cauza unui dispozitiv exploziv care a fost declanşat în momentul în care acesta a vrut să deschidă poarta locuinţei din Melitopol.

Acest incident urmează unei explozii similare, care a avut loc săptămâna trecută, când un alt şef de poliţie din Melitopol, Oleksandr Mişcenko, a fost ucis la 27 aprilie, după ce un dispozitiv improvizat a explodat la intrarea în clădirea blocului în care locuia.

00:34Putin nu a fost invitat la încoronarea Regelui Charles

Marea Britanie nu a trimis invitații la ceremonia de încoronare a regelui Charles, care va avea loc pe 6 mai, șefilor de stat din Rusia, Belarus, Iran, Myanmar, Siria, Afganistan și Venezuela, a declarat o sursă britanică pentru Reuters.

Potrivit sursei, chiar și diplomați de rang înalt din Coreea de Nord și Nicaragua au primit invitații la ceremonie.

00:15Sisteme de rachete S-300 au fost transferate în direcția Zaporojie

Cinci camioane care transportau sisteme de rachete S-300 au fost reperate în Mariupol, ocupat de Rusia, îndreptându-se spre Zaporojie, controlată de Ucraina, a scris marți Petro Andriușcenko, un consilier al primarului din Mariupol, pe Telegram.

S-300 sunt sisteme de rachete sovietice concepute pentru apărarea aeriană. Cu toate acestea, Rusia a folosit S-300 recondiționate pentru a ataca ținte din Ucraina, sxplicî Kyiv Independent.

Ce gândesc ucrainenii de rând despre contraofensiva mult așteptată

23:35„Nu cred că va fi anunțată o dată anume pentru contraofensivă”

Iurii Sobolevski, primul adjunct al șefului consiliului regional ucrainean din Kherson, a declarat că nu crede că va fi anunțată o dată anume pentru o contraofensivă așteptată în sud, potrivit CNN.

„De fapt, ceea ce fac forțele armate ucrainene în sectorul nostru sudic poate fi considerat o contraofensivă: menținerea controlului focului, distrugerea constantă a țintelor militare și reducerea capacității de luptă a inamicului”, a declarat el.

„Prin urmare, nu cred că va exista o dată de la care se va considera că contraofensiva a început deja”, a spus Sobolevski.

23:28Ce gândesc ucrainenii de rând despre contraofensiva mult așteptată

Contraofensiva Ucrainei pare iminentă. Liniile de front ale țării freamătă de mișcări de vehicule și lovituri de artilerie, cu explozii regulate care lovesc ținte vitale ale Rusiei în zonele ocupate. Președintele Volodimir Zelenski a dat asigurări că o contraofensivă „va avea loc”, dar a ezitat să precizeze o dată exactă, potrivit CNN.

S-ar putea să fi început deja; s-ar putea să fie la câteva săptămâni distanță. Nu știm - dar ucrainenii, cu care CNN a vorbit la Kiev, își pun speranțele în această contraofensivă mult așteptată.

23:20 „Pasul făcut de Varşovia este atât de obraznic”: MAE rus îl convoacă pe însărcinatul cu afaceri polonez

Însărcinatul cu afaceri al ambasadei Poloniei la Moscova a fost convocat marţi la Ministerul rus de Externe, după ce autorităţile poloneze au confiscat sâmbătă clădirea liceului rus din Varşovia.

„Pasul făcut de Varşovia, care iese din cadrul unei relaţii interstatale civilizate, este atât de obraznic încât nu poate rămâne fără o reacţie corespunzătoare pentru autorităţile şi interesele Poloniei în Rusia. Acest lucru trebuie să-l înţeleagă iniţiatorii unor aventuri atât de provocatoare”, a transmis MAE rus într-un comunicat.

Sabotaj în Rusia: Un al doilea tren a fost deraiat

22:52„Bahmutul rezistă”

Pe contul de Twitter al Ministerului ucrainean al Apărării a fost publicat un videoclip în care se arată că Bahmutul rezistă".

„Orașul rămâne în mâinile ucrainenilor, în pofida luptelor acerbe din ultimele luni și a multor previziuni că va cădea în curând”, se arată în postare.

22:22VIDEO Arma pe care Kievul o primește în premieră de la SUA

Se pare că SUA vor anunța un nou pachet de ajutor militar în valoare de 300 de milioane de dolari pentru Ucraina - și va include pentru prima dată rachete cu rază scurtă de acțiune, lansate din aer, potrivit Sky News.

21:54Un al doilea tren a deraiat în Rusia din cauza unui „dispozitiv exploziv” (guvernator)

Un tren de marfă din regiunea rusă Briansk, la granița cu Ucraina, a deraiat din cauza detonării unui „dispozitiv exploziv” pe șine, pentru a doua zi consecutiv, a anunțat marți guvernatorul local, citat de AFP.

„Un dispozitiv exploziv neidentificat a explodat în apropiere de stația Snejetskaia”, a declarat guvernatorul regiunii Briansk, Alexander Bogomaz, la o zi după o deraiere similară în aceeași regiune.

„China ar trebui să preseze Rusia să pună capăt războiului din Ucraina”

21:41Investigația privind exploziile de la Nord Stream trebuie să fie accelerată și orice rezultate trebuie publicate, a declarat Kremlinul.

În septembrie 2022, mai multe explozii subacvatice inexplicabile au rupt gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2, recent construite, care leagă Rusia și Germania prin Marea Baltică.

Exploziile au avut loc în zonele economice ale Suediei și Danemarcei, iar ambele țări au declarat că exploziile au fost deliberate, dar nu au stabilit încă cine a fost responsabil, potrivit Sky News.

21:35Putin și tramvaiele din Ucraina ocupată / „Binefacerile” regimului de ocupație pentru ucraineni

Vladimir Putin a fost surprins în această după-amiază la o ceremonie de semnare la Sankt Petersburg, unde a salutat redeschiderea unei linii de tramvai în Mariupol - un oraș din sud-estul Ucrainei ocupat de Rusia, potrivit Sky News.

Vorbind pe o legătură video, el a spus: „Aici se construiesc și se repară drumuri, case, facilități educaționale, de sănătate și energetice, producția industrială și producția agricolă se îmbunătățesc.”

21:16China ar trebui să preseze Rusia să pună capăt războiului din Ucraina, afirmă ambasadorul SUA

Statele Unite doresc ca China să facă presiuni asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina, a declarat marți ambasadorul american în China, Nicholas Burns, citat de CNN.

Kremlinul acuză SUA că „scoate din burtă” pierderile forţelor ruse din Ucraina

20:57Avioane RAF Typhoons au fost ridicate în aer duminică de la Lossiemouth, în nordul Scoției, pentru a intercepta un avion rusesc.

Avioanele au interceptat un avion de patrulare maritimă Tu-142, care s-a apropiat de Marea Britanie dinspre Oceanul Atlantic de Nord și Marea Norvegiei.

Avionul rusesc nu a intrat în spațiul aerian britanic.

20:53 Creatorul de modă rus Valentin Iudaşkin a murit marţi la vârsta de 59 de ani, iar Kremlinul a transmis condoleanţe. „Preşedintele rus este profund îndurerat, va trimite o telegramă familiei şi prietenilor săi”, a declarat secretarul de presă al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov.

Iudaşkin este faimos pentru că în 1991 a uimit la Săptămâna Modei de la Paris cu colecţia sa Faberge şi pentru că a îmbrăcat-o pe fosta primă-doamnă a URSS Raisa Gorbaciova. Însă prezentarea sa de la Paris a fost anulată anul trecut, după ce nu a condamnat invazia Rusiei în Ucraina.

20:32 Kremlinul acuză SUA că „scoate din burtă” pierderile forţelor ruse din Ucraina

„Absolut scoase din burtă”, a comentat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, citat de agenția Interfax, despre o estimare bazată pe informaţii secrete ale SUA (conform căreia 100.000 de militari ruşi au fost ucişi sau răniţi în Ucraina din decembrie 2022 până în prezent).

„Washingtonul nu are cum să dea niciun fel de cifre concrete, ei nu deţin această informaţie”, a insistat Peskov. El a mai afirmat că americanii ar trebui „să ţină seama de cifrele pe care Ministerul rus al Apărării le publică la timp”.

Ucraina salută votarea de către China a unei rezoluţii ONU ce menţionează „agresiunea” rusă

20:16Fostul premier francez Fillon răspunde provocator când este întrebat de ingerințele rusești: „Este treaba mea”

Fostul premier francez François Fillon, care a făcut parte la un moment dat din două consilii de administrație ale unor giganți ruși, a fost audiat marți în legătură cu conexiunile sale cu Moscova de către comisia de anchetă privind ingerințele străine, potrivit AFP.

Fillon a păstrat o atitudine sfidătoare și a declarat că nu este direct vizat de ingerințele rusești, iar „cariera mea profesională” în sectorul privat este „treaba mea”.

19:56Tinder va părăsi Rusia din cauza îngrijorărilor legate de drepturile omului

Match Group, compania mamă a aplicației de întâlniri Tinder, a anunțat marți că își va înceta toate operațiunile în Rusia, la mai bine de un an de la începutul invaziei rusești în Ucraina, potrivit AFP.

19:25Un monument creat ca „simbol al speranţei” pentru Ucraina a fost expus în Liverpool, în timp ce oraşul se pregăteşte să găzduiască concursul Eurovision în numele ţării invadate de Rusia. Monumentul pentru pace în Ucraina a fost dezvelit marţi la Strawberry Field, fosta casă de copii devenită celebră datorită cântecului „Strawberry Fields Forever” al trupei Beatles, scrie The Guardian.

Statuia înaltă de 4,5 metri, reprezentând un bărbat care ţine în mână o carte, un porumbel şi un steag ucrainean, va fi expusă pentru fanii Eurovision care vizitează oraşul înainte de finala concursului ce are loc la 13 mai.

Marea dezamăgire pe care ar putea să o aibă Ucraina la summit-ul NATO din iulie. Ce a cerut Zelenski și ce rezerve sunt între aliați

19:15Ucraina salută votarea de către China a unei rezoluţii ONU ce menţionează „agresiunea” rusă

18:53 Danemarca a anunțat marți un nou pachet de sprijin militar și financiar pentru Ucraina, valoarea acestuia urmând să se ridice la 1,7 miliarde de coroane (250 de milioane de dolari), potrivit ministrului Apărării de la Copenhaga, Troels Lund Poulsen.

18:23 Regizorul Oliver Stone a vorbit într-un interviu acordat The Guardian despre noul său documentar „Nuclear Now”, cineastul american exprimându-și totodată dezamăgirea faţă de Joe Biden şi sprijinul pentru preşedintele rus Vladimir Putin, pe care îl descrie drept „un mare lider pentru țara sa”.

18:16Cel puțin șase regiuni rusești au renunțat la paradele de Ziua Victoriei din 9 mai, care marchează victoria sovietică asupra Germaniei naziste, pe fondul temerii legate de atacurile ucrainene, scrie The Guardian.

Saratov a devenit marți cea mai recentă regiune al cărei guvernator a anunțat că parada nu va avea loc din cauza „preocupărilor de siguranță”. Anterior, șefii regiunii Belgorod, Kursk, Voronezh, Oryol și Pskov, precum și peninsula Crimeea ocupată de ruși au anunțat anularea paradelor militare anuale.

17:50​Speranţele Ucrainei de a obţine un parcurs mai precis spre aderarea la NATO ar putea să sufere o dezamăgire. Membri ai alianţei militare occidentale, printre care SUA şi Germania, au specificat în mod clar recent, în spatele uşilor închise, că nu doresc să îşi asume niciun angajament care ar depăşi substanţial declaraţia NATO de la summitul din 2008.De ce se opun unii aliați

17:43 Politologii din interiorul Kremlinului au pregătit un manual pentru propagandiștii de la Moscova care să fie folosit în eventualitatea în care ofensiva ucraineană va reuși să spargă frontul rusesc, scriu jurnaliștii de la Meduza, care afirmă că au obținut o copie a documentului și au discutat cu mai multe surse apropiate de administrația președintelui Vladimir Putin cu privire la acesta.

Guvernul polonez acuză „jumătate de Europă” că vrea să revină la relațiile pe care le-a avut cu Rusia

17:37Serviciul de informaţii din Danemarca se aşteaptă ca Rusia să recruteze civili şi să folosească jurnalişti şi oameni de afaceri pentru a spiona ţara ca alternativă la diplomaţii ruşi care au fost expulzaţi anul trecut sub suspiciunea de spionaj, a declarat marţi într-un raport serviciul danez de securitate şi informaţii (PET), scrie Reuters.

16:39 Sancțiunile împotriva Rusiei au creat o problemă neașteptată pentru una dintre companiile-simbol ale Franței.

16:14Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat marți după-amiaza că arme furnizate de Germania Ucrainei sunt folosite deja în regiunea Donbas, pe care Rusia o revendică drept a sa.

15:53 Kremlinul a declarat marți că nu știe nimic despre o misiune de pace a Vaticanului pentru Ucraina, după ce papa Francisc a vorbit despre acest lucru la sfârșitul săptămânii trecute.

15:51 Oleksii Reznikov spune că Rusia pregătește noi „acte de bunăvoință" în cazul unui succes ucrainean. Ministrul ucrainean al Apărării a declarat pe 2 mai că Moscova pregătește noi explicații în cazul unor viitoare înfrângeri pe câmpul de luptă

„Dacă observați o serie de declarații publice privind resursele rusești", a declarat Reznikov, „puteți vedea că există deja fraze de genul: `Trebuie să punem capăt opera'iunii militare speciale`, `trebuie să trecem la apărare`, `trebuie să ne păstrăm teritoriile nou-câștigate`". (Kyiv Independent)

15:38 „Jumătate de Europă” așteaptă să reia relațiile pe care le-a avut cu Rusia înainte de declanșarea războiului din Ucraina, a acuzat marți vicepremierul polonez Piotr Glinski într-un amplu interviu.

Ucrainenii promit să rămână în Bahmut

15:31 Kremlinul a respins evaluarea americană privind victimele militare rusești în Ucraina, considerând că a fost „culeasă din aer" și a spus că Washingtonul nu are cum să obțină datele corecte. Casa Albă a estimat luni că armata rusă a suferit 100.000 de pierderi în ultimele cinci luni, inclusiv peste 20.000 de morți.

Rusia și-a prezentat public ultima dată propriul bilanț al pierderilor din campanie în septembrie, când Șoigu a susținut că doar 5.937 de soldați ruși au fost uciși în acest conflict.

BBC și publicația independentă Mediazona au confirmat până acum numele a 21.700 de soldați ruși uciși în Ucraina, iar Kievul estimează că a „lichidat” peste 191.000 dintre soldații lui Putin.

15:00 Ucraina susține că Rusia încearcă să o păcălească să își declanșeze mai devreme ofensiva printr-o strategie cinică, potrivit consilierului prezidențial Mihailo Podoliak.

14:51 Kremlinul a declarat marți că perioada de timp în care se poate prelungi acordul privind cerealele din Marea Neagră se reduce și că discuțiile în curs de desfășurare între părți continuă, dar fără niciun rezultat.

14:42 Armata ucraineană promite să rămână în Bahmut: „Vom continua, în pofida tuturor previziunilor și sfaturilor, să rezistăm / Ne pregătim pentru acțiuni ulterioare”

Rusia, trădată de trei aliați la votul ONU

14:38Rusia a fost abandonată de trei dintre aliații săi la ultimul vot din cadrul Adunării Generale a ONU asupra unei rezoluții care califică drept „agresiune” invaziile declanșate împotriva Georgiei în 2008 și Ucrainei anul trecut, un nou semnal că influența Moscovei în plan geopolitic este în scădere.

14:14 Norvegia își propune să își majoreze cheltuielile pentru apărare la 2% din produsul intern brut (PIB) până în 2026, în conformitate cu obiectivul pe termen lung al membrilor alianței NATO, a declarat marți premierul Jonas Gahr Stoere.

În acest an, cheltuielile de apărare ale Norvegiei ar urma să se ridice la puțin peste 1,4% din PIB, potrivit proiecțiilor bugetare ale guvernului. (Reuters)

14:02 Rebeca Grynspan, înalt funcționar comercial al Națiunilor Unite, este așteptată să se deplaseze la Moscova în această săptămână, a declarat marți un purtător de cuvânt, în contextul unui efort diplomatic pentru a asigura reînnoirea acordului care permite exportul în siguranță al cerealelor ucrainene prin porturile din Marea Neagră.

13:54 Forțele armate ruse au primit deja o cantitate suficientă de muniție anul acesta, a declarat marți ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu, după ce cu o zi în urmă șeful mercenarilor Wagner a lansat noi acuzații privind lipsurile cu care se confruntă trupele sale.

Acordul privind cerealele va fi discutat miercuri

13:19 Serghei Șoigu a declarat marți că Moscova a luat măsuri pentru a accelera producția de armament pentru a satisface cerințele campaniei ruse din Ucraina și că atacă cu succes depozitele ucrainene care stochează arme occidentale.

Șoigu a spus că armata are toate armele de care are nevoie pentru a fi folosite pe câmpul de luptă în 2023, dar a cerut unui mare producător de rachete să își dubleze urgent producția de rachete de înaltă precizie, a relatat agenția de știri RIA Novosti.

13:14Ministerul rus de Externe se arată deranjat că reprezentanții ruși nu au fost lăsați să intre în Republica Moldova pentru a monitoriza alegerile din Găgăuzia, purtătorul de cuvânt Maria Zaharova acuzând Chișinăul că de „abordare neprietenoasă față de Rusia”, scrie deschide.md.

13:01 Discuțiile privind acordul mediat de ONU care permite exportul în siguranță de cereale ucrainene în Marea Neagră sunt programate pentru miercuri, cu implicarea tuturor părților implicate în negocieri, a declarat Reuters o sursă ucraineană de rang înalt. Discuțiile sunt programate pentru mâine. Participă toate părțile... sperăm că vor exista rezultate", a spus sursa.

Rusia a semnalat în ultima vreme că nu va permite ca acordul semnat în iulie anul trecut să continue dincolo de 18 mai, deoarece nu a fost îndeplinită o listă de cereri pentru a facilita propriile sale exporturi de cereale și îngrășăminte.

Opt brigăzi ale Gărzii Ofensive sunt „complet formate"

12:53 Polonia ar putea cere Rusiei despăgubiri pentru distrugerile și crimele comise pe teritoriul său în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în cazul în care va obține de la Germania acest lucru.

12:48Producătorii germani de armament Rheinmetall şi Krauss-Maffei Wegmann au ajuns la un acord care pune punct unei dispute juridice cu privire la cine are drepturile de proprietate intelectuală asupra Leopard 2, unul dintre cele mai avansate tancuri de luptă din lume, a anunţat marţi un tribunal german citat de Reuters.

12:28Opt brigăzi ale Gărzii Ofensive sunt „complet formate", iar altele în curs de formare, scrie Kyiv Independent. Brigăzile vor fi plasate sub comanda Forțelor Armate ale Ucrainei după ce vor primi misiuni de luptă, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Ihor Klymenko, într-un interviu marți.

Garda Ofensivă este o nouă inițiativă lansată în februarie 2023 de Garda Națională a Ucrainei pentru a forma opt noi brigăzi formate atât din soldați cu experiență, cât și din voluntari.

12:23 ​Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Ucraina nu are dreptul să utilizeze armele primite din partea Germaniei pentru a efectua tiruri asupra teritoriului Federaţiei Ruse.

Noua estimare a pierderilor rusești

12:08 Marionetele Rusiei din Lugansk se tem că Ucraina își va lansa contraofensiva de Ziua Victoriei

11:42 Noua estimare ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 460 de soldați, 1 tanc, 1 alt blindat, 9 piese de artilerie, 6 diferite vehicule, 3 sisteme antiaeriene, 1 echipament special și 1 dronă, iar 15 rachete de croazieră au fost doborâte înainte să-și atingă ținta:

11:18 Andriy Yermak, șeful biroului președinției ucrainene, a scris pe Telegram că generații de ruși vor plăti prețul pentru acest război:

„Când vorbim despre daunele aduse mediului pe care Rusia le provoacă în mod constant ca urmare a loviturilor asupra Ucrainei, trebuie să le spunem clar rușilor: vor trebui să plătească pentru tot. Pentru că au minat teritorii, pentru că au bombardat, precum și pentru că au ucis oameni și au răpit copii.

Generațiile viitoare nenăscute vor plăti și nu vor avea de ales. Mai mult, aceste generații vor avea o problemă serioasă, pentru că vor intra în istorie ca urmași ai teroriștilor ruși care au comis genocidul poporului ucrainean. Și nu va fi posibil să se ascundă de asta în nicio țară din lume.” (The Guardian)

La ce NU ar trebui să ne așteptăm de la ofensiva ucraineană

11:01 Vladimir Putin a ordonat marți guvernului său să „clarifice" procedura prin care companiile rusești pot efectua plăți de dividende către acționarii din așa-numitele „țări neprietenoase".

Kremlinul a afirmat că propunerile privind plata dividendelor ar trebui "să includă condiții ca rezidenții să-și extindă producția în Rusia, să dezvolte afaceri bazate pe noi tehnologii și să investească în economia rusă". Putin a cerut guvernului să vină cu propuneri până la 20 mai.

10:44Opt soldați ai forțelor armate ale Ucrainei au fost uciși, iar patru au fost răniți în urma unui atac al forțelor ruse în regiunea Herson, scrie The Guardian, citând agenția de presă rusă Tass.

10:38 La ce NU ar trebui să ne așteptăm de la ofensiva ucraineană? Explicațiile generalului Mark Hertling

Doi canadieni au murit în lupta pentru Bahmut

09:42 Cum au murit doi canadieni care apărau „drumul vieții” spre Bahmut și ce a spus „Dentistul”, comandantul lor din Legiunea Internațională

08:51 Evaluarea britanică de marți dimineață:

  • Conturi de pe rețelele de socializare ce au legături cu armata rusă au afirmat joi că ministrul adjunct al apărării al Rusiei, generalul-colonel Mihail Mizințev, a fost demis. Mizințev deținea portofoliul logisticii militare și era în funcție de numai opt luni.
  • Demiterea lui Mizințev nu a fost confirmată deocamdată, dar speculațiile privind viitorul său evidențiază modul în care problemele de logistică rămân în centrul dificilei campanii ruse în Ucraina.
  • Rusia nu dispune de suficiente muniții pentru a obține succese în ofensivă. Lipsa de muniții provoacă diviziuni interne, mai ales între Ministerul Apărării și Grupul Wagner.
  • Rusia continuă să acorde cea mai mare prioritate mobilizării industriei sale de apărare, dar aceasta nu reușește încă să facă față cerințelor din timpul războiului. În timp ce liderii politici ai Rusiei persistă în a cere succese pe câmpul de luptă, specialiștii în logistică din Rusia sunt prinși la mijloc.

Bombardament într-un sat din regiunea rusă Briansk

08:42 Ultimele evoluții ale luptelor, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului:

  • Trupele rusești au efectuat atacuri terestre de-a lungul liniei Svatove-Kremina.
  • Forțele rusești au continuat atacurile terestre în Bahmut și în jurul acestuia și pe linia Avdiivka - Donețk City.
  • Oficialii ucraineni au indicat că Grupul Wagner și alte forțe rusești se străduiesc să își mențină ritmul operațiunilor ofensive în Bahmut.
  • Surse rusești continuă să afirme că forțele ucrainene efectuează raiduri peste râul Dnipro.

08:28 Forțele ucrainene au bombardat marți dimineața un sat din regiunea rusă Briansk, la granița cu Ucraina, a declarat guvernatorul local, la o zi după ce o explozie a făcut să deraieze un tren de marfă în regiune.

„În cursul dimineții, forțele armate ale Ucrainei au bombardat satul Kurkovichi din districtul municipal Starodubsky. Nu s-au înregistrat victime. Ca urmare a bombardamentului, a izbucnit un incendiu într-una dintre gospodării. Toate serviciile de urgență se află la fața locului". a spus guvernatorul din Briansk, Alexander Bogomaz, într-o postare pe Telegram.

Rușii spun că sunt probleme cu acordul privind cerealele

07:34 Nu există niciun progres în eliminarea obstacolelor din calea exporturilor de cereale și îngrășăminte rusești cauzate de „strategia de sancțiuni" a Occidentului, a declarat marți Andrey Ledenev, ministru-consilier la Ambasada Rusiei în SUA.

Acordul, negociat de ONU și Turcia în iulie anul trecut, care permite exportului în siguranță de cereale ucrainene prin Marea Neagră, va expira la 18 mai. Moscova a afirmat că anumite părți ale acordului, care ar trebui să-i permită să își exporte propriile produse agricole prin porturile din Marea Neagră, nu au fost onorate.

„Încă nu există niciun progres în rezolvarea problemelor financiare și logistice în ceea ce privește transportul de cereale și îngrășăminte rusești. Importul de echipamente agricole în Rusia este dificil", a declarat Ledenev.

06:24 Autorităţile din Republica Moldova au reţinut-o pe Marina Tauber, deputată a partidului Șor și lideră a protestelor despre care Chișinăul spune că sunt o încercare a Moscovei de a destabiliza țara. Tauber a fost reținută în timp ce încerca să părăsească țara, a anunțat procuratura anticorupţie de la Chişinău.

00:30 VIDEO Zelenski: De la miezul nopţii până la 7 dimineaţa am reuşit să doborâm 15 rachete ruseşti. Pentru fiecare astfel de atac, invadatorii ruşi vor primi răspunsul nostru

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:​

------------------