Casa Albă a estimat că Rusia a suferit 100.000 de victime în ultimele cinci luni de lupte în Ucraina, potrivit Sky News.

Noi randuri de morminte in cimitirul WagnerFoto: Not specified / WillWest News / Profimedia

Detaliind cele mai recente estimări, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat că SUA consideră că aproximativ 20.000 de soldați ruși au fost uciși din decembrie.

Jumătate dintre aceștia fac parte din grupul militar privat Wagner, a precizat Kirby.

Ofensiva rusă asupra Bahmutului, în regiunea Donbas, în estul Ucrainei, a „stagnat” și „a eșuat”, a adăugat Kirby.

Moscova și-a concentrat invazia asupra regiunii Donbas în ultimele luni, în special asupra orașului Bahmut din Donețk.

Cu toate acestea, se crede că Bahmutul nu a fost capturat în totalitate de forțele rusești - iar soldații ucraineni au început contraofensivele în zonă.

Rusia nu a capturat „complet” Bahmutul / Contraatacuri ucrainene

Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a confirmat că forțele ruse au fost împinse înapoi în unele zone din Bahmut - și că orașul din estul țării nu a fost „complet” capturat de trupele invadatoare.

„Situația este destul de dificilă", a declarat generalul-colonel Oleksandr Sîrski, comandantul forțelor terestre, într-o postare de luni pe Telegram.

„În același timp, în anumite părți ale orașului, inamicul a fost ținta unor contraatacuri desfășurate de unitățile noastre și a părăsit unele poziții", a adăugat el.

Sîrski a făcut aceste declarații în timpul unei vizite făcute duminică la trupele de pe linia frontului, a precizat armata.

Serhii Șerevati, purtătorul de cuvânt al Grupării de Est a Forțelor Armate Ucrainene, a declarat că cele două părți sunt acum blocate într-o „luptă pozițională” după ce trupele ucrainene au lansat o serie de contraatacuri.

„Pot confirma cu siguranță informația că inamicul din Bahmut a părăsit unele poziții după unele dintre contraatacurile noastre”, a declarat el pentru un post național de televiziune.

Dar a spus că linia frontului se schimbă în mod constant, continuând: „Uneori, inamicul are un oarecare succes după o lovitură puternică de artilerie și distrugerea infrastructurii și poate avansa.

Dar noi contraatacăm și de multe ori ne recâștigăm”

Moscova a facut din principalul obiectiv al invaziei sale și ambele părți au suferit pierderi grele.