Rusia a tras asupra unor ținte din Ucraina în cursul nopții, acesta fiind al doilea atac aerian major din ultimele trei zile ce a provocat un incendiu uriaș în districtul Pavlohrad din sud-estul țării, unde 34 de persoane au fost rănite și zeci de locuințe au fost avariate. În alte părți, marile orașe par să fi scăpat neatinse, Ucraina afirmând că forțele sale antiaeriene au distrus 15 din cele 18 rachete trase.

Soldați ucraineni trăgând cu un mortier în regiunea DonețkFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

09:29Noul articol LIVE, cu evenimentele de marți, este aici

SINTEZA ZILEI

 • SUA afirmă că ofensiva rusă în estul Ucrainei a eșuat. Casa Albă a estimat că Rusia a suferit 100.000 de victime în ultimele cinci luni de lupte în Ucraina, potrivit Sky News. Detaliind cele mai recente estimări, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat că SUA consideră că aproximativ 20.000 de soldați ruși au fost uciși din decembrie.
 • VIDEO Prigojin, supărat pe „nemernicii birocrați” ruși. De câtă muniție spune șeful Wagner că are nevoie pe front. ​Şeful grupării de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigojin, a făcut din nou apel către Ministerul Apărării de la Moscova de a le furniza luptătorilor săi mai multă muniție. Prigojin spune că soldații săi au nevoie de cel puțin 300 de tone de proiectile de artilerie pe zi pentru a-și menține asaltul asupra orașului Bahmut din estul Ucrainei.
 • Ucraina a declarat că nu are „nicio cunoștință” despre o misiune de pace în care să fie implicat Vaticanul pentru a rezolva conflictul cu Rusia.
 • Președintele Camerei Reprezentanților din SUA îndeamnă Rusia să se retragă din Ucraina - după ce anterior afirmase că nu va exista "niciun cec în alb" pentru Kiev. Răspunzându-i reporterului rus, președintele Camerei Deputaților a spus "Nu susțin ceea ce a făcut țara dvs. în Ucraina, nu susțin nici uciderea copiilor. Ar trebui să vă retrageți".
 • Un voluntar american a fost ucis în Ucraina. Un fost pușcaș marin american ar fi fost ucis la periferia orașului Bahmut. Cooper „Harris” Andrews a fost lovit probabil de un mortier pe 19 aprilie, potrivit CNN, care a discutat cu mama și colegii săi din Ucraina.
 • Germania justifică expulzarea unor diplomați ruși suspectați de spionaj. Germania a expulzat diplomați ruși la jumătatea lunii aprilie pentru a „reduce prezența serviciilor de informații” în țară, a declarat luni guvernul, justificând această decizie care a declanșat expulzarea diplomaților germani din Rusia ca represalii, potrivit AFP.
 • Va zbura Putin în Africa de Sud? Teama de un „atac terorist” american și britanic. Președintele Rusiei are în prezent un mandat de arestare, ceea ce pune probleme în ceea ce privește participarea sa la un summit anual, scrie Sky News. Potrivit presei locale, oficialii sud-africani încearcă să îl convingă pe președintele rus să nu participe în persoană.
 • Papa vrea să aibă o întâlnire cu Patriarhul rus. Papa și-a dezvăluit speranța de a discuta cu Patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse, potrivit agenției poloneze de presă PAP. "Am vorbit cu Patriarhul Kirill o singură dată de la începutul războiului, timp de 40 de minute la Zoom", a spus el.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 432, LIVE-TEXT:

00:30Zelenski, în mesajul de luni seară: „De la miezul nopţii până la 7 dimineaţa am reuşit să doborâm 15 rachete ruseşti. Pentru fiecare astfel de atac, invadatorii ruşi vor primi răspunsul nostru”

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat luni seară, în discursul adresat naţiunii, că noaptea trecută ucrainenii au reuşit să doboare 15 rachete ruseşti. El a afirmat că, pentru fiecare atac, invadatorii ruşi vor primi răspunsul.

23:06Președintele Camerei Reprezentanților din SUA îndeamnă Rusia să se retragă din Ucraina - după ce anterior afirmase că nu va exista "niciun cec în alb" pentru Kiev

Președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, și-a clarificat poziția privind acordarea de sprijin pentru Ucraina, declarând unui reporter rus: "Votez pentru ajutor pentru Ucraina. Susțin ajutorul pentru Ucraina", potrivit Sky News.

Comentariile, care au fost făcute în timpul unei călătorii în Israel, l-au distanțat pe McCarthy de unii membri ai partidului său republican care se opun unui ajutor major suplimentar al SUA pentru Ucraina.

Răspunzându-i reporterului rus, președintele Camerei Deputaților a spus "Nu susțin ceea ce a făcut țara dvs. în Ucraina, nu susțin nici uciderea copiilor. Ar trebui să vă retrageți".

22:54VIDEO Prigojin, supărat pe „nemernicii birocrați” ruși. De câtă muniție spune șeful Wagner că are nevoie pe front

​Şeful grupării de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigojin, a făcut din nou apel către Ministerul Apărării de la Moscova de a le furniza luptătorilor săi mai multă muniție. Prigojin spune că soldații săi au nevoie de cel puțin 300 de tone de proiectile de artilerie pe zi pentru a-și menține asaltul asupra orașului Bahmut din estul Ucrainei.

22:23Reprezentanții ruși din Crimeea reclamă atacuri cu drone asupra Sevastopolului

Mihail Razvozhaev, șeful guvernului rus de ocupație ilegală din Sevastopol, a declarat că orașul a fost atacat de drone pe 1 mai, adăugând că una dintre drone a fost doborâtă, potrivit Kyiv Independent.

Potrivit postului de presă Krym Realii, sunete "similare cu activitatea apărării aeriene" au fost auzite anterior în orașul din Crimeea.

21:57Ucraina a declarat că nu are „nicio cunoștință” despre o misiune de pace în care să fie implicat Vaticanul pentru a rezolva conflictul cu Rusia.

„Președintele Zelenski nu a consimțit la astfel de discuții în numele Ucrainei”, a declarat pentru CNN un oficial ucrainean apropiat de biroul prezidențial. „Dacă au loc discuții, acestea au loc fără știrea sau binecuvântarea noastră”.

SUA afirmă că ofensiva rusă în estul Ucrainei a eșuat

21:28Un voluntar american a fost ucis în Ucraina

Un fost pușcaș marin american ar fi fost ucis la periferia orașului Bahmut. Cooper „Harris” Andrews a fost lovit probabil de un mortier pe 19 aprilie, potrivit CNN, care a discutat cu mama și colegii săi din Ucraina.

El a fost ucis pe așa-numitul „Drum al Vieții”, un drum de acces în Bahmut folosit de armata ucraineană pentru a-și reaproviziona forțele și a evacua civilii.

21:05Vizitele internaționale ale lui Putin se vor reduce la apeluri video, afirmă un oficial ucrainean

Deși rămâne neclar ce anume s-ar întâmpla dacă Putin s-ar deplasa în Africa de Sud, Mihailo Podoliak - consilier al președintelui ucrainean - rămâne încrezător că liderul rus va fi arestat.

"Tot "globalismul" și "vizitele internaționale" ale lui Putin sunt acum doar comunicări video cu lumea exterioară dintr-un loc nedefinit de anchetatori", a declarat el.

20:50SUA afirmă că ofensiva rusă în estul Ucrainei a eșuat

Casa Albă a estimat că Rusia a suferit 100.000 de victime în ultimele cinci luni de lupte în Ucraina, potrivit Sky News.

Detaliind cele mai recente estimări, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat că SUA consideră că aproximativ 20.000 de soldați ruși au fost uciși din decembrie.

Ce spune Germania despre expulzarea diplomaților ruși

20:32Activitățile militare rusești, acuzate de moartea delfinilor

Peste 100 de delfini morți au fost înregistrați de-a lungul coastelor Crimeei în luna aprilie, potrivit unui expert ucrainean.

Ivan Rusev, șeful departamentului de cercetare al Parcului Național al Estuarelor Tuzly, a declarat că activitățile submarinelor și navelor rusești din Marea Neagră au fost "principalul factor" în moartea animalelor, potrivit Sky News.

19:52Germania justifică expulzarea unor diplomați ruși suspectați de spionaj

Germania a expulzat diplomați ruși la jumătatea lunii aprilie pentru a „reduce prezența serviciilor de informații” în țară, a declarat luni guvernul, justificând această decizie care a declanșat expulzarea diplomaților germani din Rusia ca represalii, potrivit AFP.

19:16Va zbura Putin în Africa de Sud? Teama de un „atac terorist” american și britanic

Președintele Rusiei are în prezent un mandat de arestare, ceea ce pune probleme în ceea ce privește participarea sa la un summit anual, scrie Sky News.

Potrivit presei locale, oficialii sud-africani încearcă să îl convingă pe președintele rus să nu participe în persoană.

18:51Papa vrea să aibă o întâlnire cu Patriarhul rus

Papa și-a dezvăluit speranța de a discuta cu Patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse, potrivit agenției poloneze de presă PAP.

"Am vorbit cu Patriarhul Kirill o singură dată de la începutul războiului, timp de 40 de minute la Zoom", a spus el.

Patriarhul Kirill, care este șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, și-a declarat în mod deschis sprijinul pentru războiul din Ucraina și și-a dat binecuvântarea pentru trupele rusești, atrăgând critici din partea Occidentului.

Forțele ruse „se pregătesc pentru o posibilă evacuare a regiunii Zaporojie”

18:39Rămâne Ucraina fără rachete de apărare antiaeriană?

Analistul militar Michael Clarke crede că Ucraina ar putea rămâne fără rachete, în timp ce încearcă să își mențină stocurile pentru contraofensivă.

Comandanții vor trebui să se "rețină" pentru a nu-și epuiza stocurile înainte de contraofensivă, ceea ce înseamnă că sunt "foarte îngrijorați că vor trebui să înceapă să lase să treacă mai multe rachete", a declarat expertul.

El a explicat că forțele ucrainene sunt pregătite să primească rachete americane Patriot, dar șase rachete și aparatul (cunoscut sub numele de baterie) folosit pentru a le lansa costă 1 miliard de dolari.

Ei nu vor dori să le irosească pe drone sau rachete ieftine, a spus Clarke.

17:49Forțele ruse „se pregătesc pentru o posibilă evacuare a regiunii Zaporojie

Forțele de rezistență ucrainene au afirmat că forțele rusești încep pregătirile pentru o potențială evacuare a regiunii Zaporojie.

Unele părți ale regiunii au fost ocupate de forțele rusești încă din februarie anul trecut, când orașul Berdiansk a căzut sub control rusesc.

Cu toate acestea, capitala Zaporojie a rămas în mâinile ucrainenilor, scrie Sky News.

17:19Acceptați pașaportul rusesc pentru a supraviețui”, le spune Ucraina cetățenilor săi din regiunile ocupate

Acceptă pașaportul rusesc pentru a „supraviețui”, i-a sfătuit comisarul ucrainean pentru drepturile omului pe cetățenii săi care trăiesc în regiunile ocupate de Rusia, potrivit Sky News.

Dmitro Lubineț i-a avertizat pe ucraineni că Rusia va aplica „constrângeri fizice” pentru a se asigura că acceptă acest document, a relatat Ukrinform.

16:46Judo: Ucraina se retrage de la Campionatele Mondiale pentru a protesta împotriva prezenței rușilor și bielorușilor

Federația ucraineană de judo a anunțat luni că nu va trimite o delegație la Campionatele Mondiale de judo din Qatar, care se vor desfășura între 7 și 14 mai, din cauza prezenței judoka ruși și belaruși.

Federația ucraineană spune că unii dintre acești judoka sunt și soldați activi.

Federația Internațională de Judo (IJF) a dat duminică undă verde pentru ca rușii și bielorușii să participe la campionatele mondiale cu condiția să o facă individual și ca sportivi neutri.

Putin strânge rândurile cu Xi Jinping pentru a încolţi NATO în Arctica

16:05 Guvernatorul regiunii Cernihiv, Viaceslav Ceaus, a anunțat moartea unui copil în urma unei lovituri aeriene rusești, luni după-amiază, într-o localitate din regiune:

„Inamicul continuă să lovească infrastructura civilă. În jurul orei 15:37, a fost înregistrată o lovitură asupra unei instituții de învățământ închise din Novhorod-Siverskîi. Există informații despre moartea unui copil care se afla în apropiere. Informațiile despre restul victimelor sunt în curs de clarificare”, a postat el pe Telegram.

15:39Ministrul ucraiean al apărării, Oleksii Reznikov, și-a exprimat încrederea că Ucraina va primi avioane de luptă, notează Kyiv Independent.

Într-un interviu difuzat luni, Reznicov a spus că deja a avut de mai multe ori experiența de a i se spune că primirea anumitor arme este imposibilă, dar până la urmă acest lucru s-a întâmplat.

14:43 Putin strânge rândurile cu Xi Jinping pentru a încolţi NATO în Arctica

14:37 Reticența lui Vladimir Putin de a numi un comandant general al teatrului de operații pentru invazia sa în Ucraina a avut efecte în cascadă asupra armatei ruse, inclusiv alimentarea unei fracționalizări intense, dezorganizarea structurilor de comandă și alimentarea unor așteptări de neatins, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

Este posibil ca Putin să fi avut rețineri în a numi un comandant al invaziei pentru a evita să atribuie unui comandant militar meritul victoriei militare din Ucraina - o dinamică similară cu cea dintre liderul sovietic Iosif Stalin și mareșalul Uniunii Sovietice Gheorghi Jukov în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Stalin avea o experiență limitată și învechită și se pare că era gelos pe realizările militare și faima lui Jukov.

Putin nu are nicio experiență militară, ceea ce ar fi putut contribui și mai mult la decizia sa de a nu numi un comandant al invaziei sale care l-ar fi putut eclipsa, revendicându-și meritele pentru marea victorie pe care o aștepta.

Noi declarații halucinante la televiziunea rusă

14:11Ministerul rus al Apărării a afirmat luni că forțele sale au efectuat atacuri cu rachete împotriva unor obiective militare ucrainene în cursul nopții, potrivit agențiilor de presă de stat ruse.

Ministerul Apărării a susținut că toate țintele sale desemnate - inclusiv depozite de arme și fabrici de muniții - au fost lovite. De asemenea, a transmis că forțele rusești și-au continuat înaintarea în orașul Bahmut.

13:47 Unul dintre locurile lovite în Pavlohrad era o uzină care producea combustibil solid pentru motoarele de rachetă din epoca sovietică și care avea un număr de motoare cu combustibil solid expirate care așteptau să fie scoase din uz, au declarat surse ucrainene pentru Peter Beaumont, corespondentul The Guardian la Kiev.

13:18Noi declarații halucinante la televiziunea rusă: Uciderea unui diplomat „este în cadrul de drept internațional” / Ce ambasador este vizat

12:42Ce a postat Dmitri Medvedev de 1 mai: „Ne putem descurca fără ea. Am folosit-o destul de cinic pentru a ne promova obiectivele de propagandă”

Un tren rusesc a deraiat după ce a lovit un dispozitiv exploziv

12:17 Presa Moscovei relatează în această dimineață despre două incidente diferite de sabotaj care au avut loc peste noapte în Federația Rusă.

Tass scrie că Alexander Bogomaz, guvernatorul din Briansk, a postat pe canalul său Telegram că un tren de marfă a deraiat din cauza unui dispozitiv exploziv de pe șinele de cale ferată din regiune.

De asemenea, Aleksandr Drozdenko, guvernatorul regiunii Leningrad, a afirmat pe Telegram că acolo a fost aruncat în aer un dispozitiv auxiliar al unei linii de electricitate. El a scris că un dispozitiv exploziv a fost găsit, de asemenea, pe un al doilea stâlp de energie electrică, dar că alimentarea cu electricitate nu a fost întreruptă.

11:45India, placa turnantă a petrolului rusesc

Operațiunea aduce a scamatorie. De la izbucnirea războiului din Ucraina, pe 24 februarie 2022, India a importat masiv țiței rusesc la preț scăzut, l-a rafinat, apoi a revândut occidentalilor cota pe care nu o consumă la prețul pieții eludând astfel sancțunile.

Motorina și kerosenul livrate nu mai sunt rusești, ci indiene, iar produsele rafinate nu se consideră a proveni din Rusia, potrivit Le Monde.

11:31 Imagini cu instalații antiaeriene acționând azi-noapte deasupra Kievului. Autoritățile militare au spus că au doborât tot ce au tras rușii asupra capitalei ucrainene:

Noua estimare a pierderilor rusești:

11:15 Televiziunea de stat ucraineană Suspilne a anunțat un bilanț actualizat al victimelor după atacul asupra orașului ucrainean Pavlohrad din cursul nopții, care se pare că a vizat un depozit de muniții, dar a lovit și blocuri de apartamente și case.

Numărul persoanelor rănite în urma atacului cu rachete asupra orașului Pavlohrad a crescut la 34, inclusiv cinci copii, a anunțat șeful autorității regionale. Două femei se află la terapie intensivă.

11:08 Noua estimare ucraineană a pierderilor rusești din ultima zi: 450 de soldați, 1 tanc, 3 alte blindate, 7 piese de artilerie, 2 echipamente speciale, 3 diferite vehicule și 1 dronă:

10:42 Premierul neozeelandez Chris Hipkins va discuta în această seară cu Zelenski și a declarat că țara sa își va lua angajamente suplimentare pentru a sprijini apărarea Ucrainei în zilele următoare.

„Voi reafirma solidaritatea Noii Zeelande cu Ucraina și condamnarea noastră continuă a acțiunilor abominabile ale Rusiei", a spus acesta.

Hipkins urmează să plece curând în Marea Britanie pentru încoronarea regelui Charles și a declarat că în timp ce se va afla acolo va face „anunțuri cu privire la sprijinul suplimentar pe care Noua Zeelandă îl va acorda apărării Ucrainei". (The Guardian)

Explicații pentru amplele fortificații realizate de ruși

10:18 WP: Potrivit unor dezvăluiri o serie de state importante nu se implică în disensiunile Statelor Unite cu Rusia și China

Mai multe documente ilustrează felul în care o serie de țări în curs de dezvoltare s-au ferit să se implice în altercațiile dintre marile puteri periclitând programul lui Biden destinat arenei mondiale, dezvaluie Washington Post, citat de Rador.

10:13Evaluarea britanică de luni dimineață:

 • „Începând cu vara anului 2022, Rusia a construit unele dintre cele mai ample sisteme de lucrări militare defensive văzute oriunde în lume în ultimele decenii.
 • Aceste sisteme de apărare nu se află doar în apropierea actualelor linii de front, ci au fost săpate și în interiorul zonelor pe care Rusia le controlează în prezent.
 • Imaginile arată că Rusia a depus un efort deosebit pentru a fortifica granița nordică a Crimeei ocupate, inclusiv cu o zonă defensivă cu mai multe straturi în apropierea satului Medvedevka.
 • De asemenea, Rusia a excavat sute de kilometri de tranșee în interiorul teritoriului rusesc recunoscut la nivel internațional, inclusiv în regiunile Belgorod și Kursk.
 • Apărările evidențiază îngrijorarea profundă a liderilor ruși că Ucraina ar putea realiza o străpungere majoră.
 • Cu toate acestea, unele lucrări au fost probabil comandate de comandanții locali și de liderii civili în încercarea de a promova narațiunea oficială conform căreia Rusia este "amenințată" de Ucraina și NATO.”

Ucrainenii contratacă în Bahmut

09:49 Ucrainenii au plecat la contraatac în Bahmut, rușii au fost fugăriți din mai multe poziții - generalul Sîrski

09:16 Rachete rusești au lovit depozite în care se pare că se aflau muniții la un depozit feroviar din orașul ucrainean Pavlohrad, relatează din Kiev Peter Beaumont, corespondentul The Guardian. Atacul ar fi avut loc înainte de valul de rachete trase de ruși cu bombardiere strategice în jurul orei 02.30 noaptea.

Un videoclip postat pe rețelele de socializare a arătat detonări secundare în mijlocul unui mare incendiu de la locul atacului. Dimensiunea incendiului din Pavlohrad sugerează că Rusia ar fi putut lovi un depozit important de armament.

Vaticanul, implicat într-o misiune secretă de pace

08:44 Ce spune Institutul pentru Studiul Războiului despre ultimele evoluții de pe front:

 • Statul Major General ucrainean a raportat că forțele ruse nu au desfășurat duminică operațiuni ofensive de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kremina pe 30 aprilie.
 • Purtătorul de cuvânt al Gărzii Naționale Ucrainene, Rulan Muzychuk, a declarat că forțele ruse folosesc mai multă artilerie, dar desfășoară mai puține asalturi în direcțiile Kupyansk și Lîman decât în Bahmut și Marinka.
 • Forțele ruse au efectuat duminică atacuri terestre în Bahmut și în jurul acestuia și de-a lungul liniei Avdiivka - Donețk City.
 • Purtătorul de cuvânt al Grupării de forțe din estul Ucrainei, colonelul Serhii Cherevatîi, a raportat că forțele ucrainene continuă să aibă acces la rutele logistice către Bahmut.

07:53 Papa Francisc spune că Vaticanul este implicat într-o misiune secretă pentru un plan de pace în Ucraina: „În aceste întâlniri nu am vorbit despre Scufița Roșie”.

07:16Nou atac rusesc cu rachete, alarme aeriene în toată Ucraina / Autoritățile din Kiev spun că toate rachetele și dronele din zona capitalei au fost doborâte.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

------------------