Incendiul de la depozitul de combustibil al Flotei Ruse din Sevastopolul ocupat este o pregătire pentru acțiunile active ale armatei ucrainene, a declarat purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operaţional Sud ucrainean, Natalia Humeniuk, relatează Ukrainska Pravda.

Incendiul de la rezervoarele rusesti de combustibil din SevastopolFoto: Sevastopol Governor Mikhail Razvozhaev telegram channel / AP / Profimedia

Humeniuk a remarcat că subminarea logisticii ruse este unul dintre elementele de pregătire pentru acțiunile active ale Forțelor de Apărare ucrainene.

„Această lucrare este pregătitoare pentru ofensiva largă, pe scară largă, la care toată lumea se așteaptă”, a spus Natalia Humeniuk.

Guvernatorul instalat de Moscova în Sevastopol, Mihail Razvozhaev, a spus că incendiul de la depozitul de combustibil a fost cauza de drone.

Experții au examinat sit-ul și „a devenit clar că doar o dronă a putut ajunge în rezervorul de combustibil”, a spus Mihail Razvozhaev în aplicația de mesagerie Telegram. O altă dronă a fost doborâtă, epava ei găsită pe țărm, lângă terminal, a adăugat el.

Un oficial al serviciilor secrete militare ucrainene a declarat sâmbătă că peste 10 rezervoare cu produse petroliere cu o capacitate de aproximativ 40.000 de tone - şi care erau destinate flotei ruse de la Marea Neagră - au fost distruse în explozia de pe 29 aprilie din portul Sevastopol ocupat de ruși, a informat RBC Ucraina, relatează Reuters.

Oficialul, Andrii Iusov, nu a spus că Ucraina ar fi fost responsabilă pentru explozie în comentariile sale către RBC, în schimb a descris explozia drept o „pedeapsă a lui Dumnezeu” pentru atacurile rusești de vineri care au ucis cel puțin 25 de oameni.

În schimb, Mihail Razvozhaev a spus că incendiul care a izbucnit la o instalație de depozitare a combustibilului din orașul portuar Sevastopol din Crimeea la primele ore ale zilei de sâmbătă au afectat patru rezervoare, nu 10.

„Cele patru rezervoare de combustibil care au fost lovite sunt practic arse deja”, a spus el.

Contraofensiva ucraineană intră în linie dreaptă.

Ministrul apărării Oleksii Reznikov a spus vineri că Ucraina finalizează pregătirile pentru contraofensiva mult-așteptată împotriva forțelor rusești și este în mare parte pregătită pentru aceasta.

„De îndată ce va exista voința lui Dumnezeu, vremea și o decizie a comandanților, o vom face", a declarat Reznikov în cadrul unui briefing de presă online.

El nu a dat nicio dată pentru când va începe contraofensiva, dar a spus că „ la nivel global, suntem într-un procent ridicat pregătiți".

Kievul speră că contraofensiva planificată va schimba dinamica războiului care a făcut ravagii de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu 14 luni.

Rusia deține teritorii ucrainene în est, sud și sud-est. Armata ucraineană a declarat în ultimul său raport zilnic privind războiul că Bahmut, un mic oraș din est, a rămas în centrul luptelor.

Reamintim, totodată, că Ucraina controlează în continuare o rută cheie de aprovizionare în Bahmut, a declarat sâmbătă Serghei Cherevati, purtatorul de cuvant al Grupului de Forte de Est al Fortelor Armate ucrainene, în timp ce șeful grupului mercenar rus Wagner a amenințat că își va retrage o parte din trupele sale din orașul din estul țării dacă Moscova nu trimite mai multe muniții, potrivit Reuters.

Separat, într-un interviu video de aproape 90 de minute cu bloggerul militar rus Semion Pegov, publicat sâmbătă, Prigojin a amenințat că va retrage trupele din Bahmut, spunând că au rămas muniție suficientă doar pentru câteva zile.

„Dacă lipsa de muniție nu va fi suplinită, atunci... cel mai probabil, vom fi nevoiți să retragem o parte din unități", a declarat Prigojin, citând o scrisoare despre care a spus că a fost trimisă ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, în care se dă un termen limită de 28 aprilie.

Urmărește ultimele evoluții din a 431-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.