Grupul de mercenari Wagner, care conduce asaltul asupra Bahmut din Ucraina și care a fost implicat în conflicte în Africa, ar putea înceta în curând să mai existe, a declarat fondatorul Evgheni Prigojin pentru un blogger rus, într-un clip video care a fost publicat vineri, transmite Reuters.

Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari ruşi WagnerFoto: Handout / AFP / Profimedia

Nu a fost imediat clar când a vorbit Prigojin și cât de serios a fost. La începutul acestei săptămâni, el și-a retras comentariile despre linia întâi despre care a spus că au fost o glumă.

Prigojin s-a plâns în repetate rânduri de modul în care Rusia conduce războiul din Ucraina. El spune adesea că forțele armate regulate nu le oferă oamenilor săi muniția de care au nevoie și uneori acuză vârfurile de comandă de trădare.

„Acum, în ceea ce privește nevoia în general de obuze pe front, ceea ce vrem. Astăzi ajungem în punctul în care Wagner se desființează", a declarat Prigojin pentru bloggerul de război rus Semion Pegov.

„Wagner, într-o perioadă scurtă de timp, va înceta să mai existe. Noi vom deveni istorie, nimic de care să ne facem griji, se întâmplă astfel de lucruri", a continuat el.

Pegov a postat clipul pe canalul său de Telegram. Wagner nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Prigojin, cunoscut pentru stilul său combativ și pentru simțul ironic al umorului, a declarat joi că a glumit atunci când a spus că forțele sale vor înceta să bombardeze Bahmut pentru a permite forțelor ucrainene să arate orașul jurnaliștilor americani.

Prigojin a declarat săptămâna aceasta că trupele sale au suferit pierderi grele din cauza lipsei de sprijin din partea Moscovei.

Săptămâna trecută, el și-a exprimat îngrijorarea cu privire la un contraatac al trupelor ucrainene bine echipate la Bahmut.

Wagner a trimis în trecut soldați pentru a lupta în Siria și în conflicte din Africa.

În ianuarie, Statele Unite au desemnat în mod oficial Wagner drept organizație criminală transnațională, înghețându-i activele americane pentru că a ajutat armata rusă în războiul din Ucraina.