Mii de persoane au mărșăluit în liniște joi pe străzile din Malmö, în Suedia, pentru a protesta împotriva participării Israelului la Eurovision, cu doar câteva ore înainte ca această țară să intre în competiție, potrivit unei echipe AFP aflată la fața locului.

Proteste pro-palestiniene in SuediaFoto: Martin Meissner / AP / Profimedia

„Sunt un fan al Eurovision și mi se rupe inima, dar îl boicotez”, a declarat pentru AFP Hilda, o suedeză de 30 de ani. „Nu mă pot distra știind că Israelul participă, când toți acești copii mor. Cred că este nedrept”.

Participarea Israelului la concursul european a cărui finală va avea loc sâmbătă la Malmö a fost contestată având în vedere războiul dintre Israel și Hamas în Gaza, mai multe petiții în Europa cerând excluderea sa.

La sfârșitul lunii martie, candidați din nouă țări, printre care și Nemo din Elveția, unul dintre favoriți, au cerut o încetare durabilă a focului.

Reprezentanta israelului Eden Golan va participa joi seară la cea de-a doua semifinală cu „Hurricane”.

„Nu este corect. După părerea mea, dacă pot exclude Rusia, de ce nu o pot face și pentru Israel”, se întreabă Marwo Mustafa, o tânără protestatară în vârstă de 20 de ani.

În 2022, companiile rusești de radiodifuziune au fost excluse din Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU), care supraveghează concursul, în urma războiului din Ucraina.

„Oamenii sunt aici pentru Eurovision, pentru a încerca să sărbătorească. Nu este nimic de sărbătorit", deplânge Mustafa Mustafa, în vârstă de 29 de ani. „Spunem că suntem o democrație, dar nimeni nu face nimic”, adaugă el.

Manifestanții, care au fost în număr de peste 5.000, potrivit AFP, au pornit din piața principală din Malmö și au mărșăluit de-a lungul principalei artere pietonale a orașului, fluturând steaguri palestiniene și agitând pancarte cu „Palestina liberă”, „EUR legitimează genocidul” și „Colonialismul nu poate fi spălat în roz”.

Activista pentru climă Greta Thunberg, cunoscută pentru poziția sa pro-palestiniană, s-a aflat în marș, alături de numeroase familii.