Rusia a atacat vineri dimineața devreme mai multe orașe din Ucraina, inclusiv capitala Kiev și din regiunile centrale și sudice, iar cel puțin 25 persoane au fost ucise, potrivit presei și oficialilor, informează Reuters.

Un bloc din orașul Uman a fost lovit de o rachetă ruseascăFoto: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

21:14Numărul persoanelor decedate în Uman a crescut la 23, după ce trupul neînsuflețit al unui copil a fost găsit sub dărâmături. Asta duce bilanțul total al atacului de vineri dimineață al rușilor la 25, ținând cont de cele două victime din Donețk.

19:45Numărul persoanelor decedate în urma atacului cu rachete a ajuns în Uman la 22, în timp ce bilanțul total, cu cele două din Donețk, a ajuns la 24, relatează Ukrainska Pravda.

17:40 Bilanțul persoanelor decedate în Uman a crescut la 20, dintre care trei sunt copii, a anunțat ministrul de Interne Igor Klimenko, potrivit Ukrainska Pravda.

„În urma unui atac cu rachetă al armatei ruse asupra unei clădiri cu nouă etaje din Uman, 20 de persoane au fost ucise, alte 18 au fost rănite, 9 dintre ele se află în spital”, arată site-ul Ministerului ucrainean al Afacerilor de Interne.

La acestea se adaugă cei doi morți din Dnipro, bilanțul total fiind de 22.

16:19 Au fost confirmate 17 decese în orașul Uman în urma loviturii cu rachete rusești vineri dimineața, au declarat oficialii, relatează CNN și BBC.

„Salvatorii au scos încă două cadavre de sub dărâmături, ridicând numărul total la 17 civili uciși de ruși în Uman”, a declarat Igor Tabureț, guvernatorul regiunii Cerkasî, pe aplicația de mesagerie Telegram. „Operațiunea de salvare continuă.”

Numărul morților după loviturile ruse cu rachete de croazieră și drone a urcat la 19, potrivit CNN. Celelalte două victime au fost o femeie și copilul ei de doi ani la Dnipro.

14:29Serviciile de stat pentru situații de urgență din Ucraina anunță că în prezent s-a confirmat moartea a 16 persoane în Uman, în urma atacului cu rachete rusești, transmite Sky News.

18 persoane au fost rănite în acest atac, nouă dintre acestea fiind spitalizate.

12:40Salvatorii continuă să caute sub dărâmăturile blocului din Uman, lovit de o rachetă rusească, bilanțul ridicându-se acum la 14 morți.

11:33Numărul victimelor din Uman a crescut la 10 morți, printre care și doi copii de zece ani, și 18 răniți, scrie Ukrainska Pravda.

09:39Bilanțul victimelor din Uman a crescut la 7 morți, inclusiv un copil, și 17 răniți, potrivit Ukrainska Pravda.

08:55Bilanțul victimelor atacului rusesc asupra unui bloc de apartamente din Uman a crescut la patru morți, a anunțat Poliția Națională a Ucrainei, citându-l pe ministrul Afacerilor Interne al Ucrainei, Ihor Klimenko, potrivit The Guardian. Operațiunile de salvare sunt în curs de desfășurare, a precizat Klimenko.

08:49Un copil a fost rănit în orașul Ukrainka din regiunea Kiev după ce rămășițele unei rachete au avariat o clădire rezidențială, informează Ukrainska Pravda.

08:00 În jurul orei 4 dimineața, forțele ruse au atacat Ucraina cu avioane strategice Tu-95 din Marea Caspică, a declarat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Apărarea aeriană a distrus 21 din 23 de rachete de croazieră X-101 sau X-555 ce au fost lansate asupra orașelor ucrainene. Rușii au folosit și două drone, distruse și acestea.

07:57Administrația militară a orașului Kiev spune că nu au existat victime în capitala Ucrainei în timpul atacurilor. Alarmele de raid aerian au încetat în Kiev, potrivi The Guardian.

  • „După o pauză care a durat 51 de zile, inamicul a lansat un nou atac cu rachete asupra Kievului. Ultimul atac cu rachete asupra capitalei a avut loc pe 9 martie 2023.
  • Potrivit informațiilor în curs de clarificare, bombardamentul a fost efectuat din avioane strategice. Potrivit datelor preliminare, 11 rachete de croazieră au fost distruse în spațiul aerian al Kievului. Pe lângă rachete, au mai fost doborâte încă 2 drone.
  • Anterior, ca urmare a căderii de resturi, o linie electrică locală a fost întreruptă și un drum a fost deteriorat în cartierul Obolon din capitală.
  • Nu s-au înregistrat victime în rândul populației civile și nu au fost distruse cladiri rezidențiale sau infrastructură”, a anunțat Administrația militară a orașului Kiev.

07:37 Crește bilanțul victimelor. Trei persoane au fost ucise în atacul de vineri dimineață asupra unui bloc de apartamente din Uman, în regiunea ucraineană Cerkasî, a anunțat guvernatorul Ihor Taburets pe Telegram, transmite The Guardian.

„Potrivit informațiilor din acest moment, rachetele rusești au luat viața a 3 persoane. Alte 8 persoane sunt rănite", a scris Taburets.

--------

„O tânără femeie și un copil de trei ani au fost uciși", a declarat pe Telegram Boris Filatov, primarul orașului central Dnipro. Filatov nu a oferit alte detalii.

Imagini pe rețelele de socializare au arătat o clădire de apartamente în flăcări în orașul central Uman.

Kievul a fost, de asemenea, zguduit de explozii, iar sirene de raid aerian și explozii au fost raportate în întreaga țară, potrivit Interfax Ucraina și relatărilor de pe canalele de socializare.

Nu au existat detalii despre ce a fost lovit în Kiev sau despre pagube și victime. Administrația militară a orașului a declarat că unitățile antiaeriene erau în funcțiune.

Interfax a precizat că au fost raportate explozii după miezul nopții și în Dnipro, Kremenciuk și Poltava, în centrul Ucrainei, și în Nikolaev, în sud.

Interfax a citat relatări de pe serviciul de mesagerie Telegram, potrivit cărora obiecte aeriene neidentificate se îndreptau, de asemenea, spre vestul țării.

Atacurile au loc la o zi după ce Kremlinul a declarat că ar saluta orice ar putea aduce mai aproape sfârșitul conflictului, făcând referire la o convorbire telefonică între președintele chinez Xi Jinping și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a avut loc miercuri.

A fost prima oară când liderii au vorbit de când Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut.

Dar Kremlinul a declarat că încă mai trebuie să atingă obiectivele „operațiunii sale militare speciale" în Ucraina. Președintele rus Vladimir Putin a lansat invazia Ucrainei la 24 februarie 2022, spunând că era necesară pentru a proteja Rusia.

Urmărește ultimele evoluții din a 429-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.