Sistemele de apărare antiaeriană au intrat în acțiune luni la primele ore ale dimineții, după atacuri rusești cu rachete în regiunea Kiev, au anunțat autoritățile locale, potrivit Reuters. Serviciile de urgență au emis alerte de raid aerian în toată Ucraina.

KievFoto: Oleksandr Khomenko/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
  • UPDATE 08:36 Rusia a lansat rachete azi-noapte și asupra Dnipropetrovskului, a declarat Mykola Lukașuk, șeful consiliului regiunii Dnipro. Echipajele de apărare antiaeriană au doborât șapte rachete, dar 25 de persoane au solicitat ajutor medical. Orașul Pavlohrad din estul Ucrainei a fost lovit de două ori în cursul nopții, iar o întreprindere industrială, 19 apartamente și 25 de clădiri private, printre altele, au fost avariate sau distruse, a adăugat el. „Au fost și incendii, serviciile de urgență sunt la lucru", a spus Lukașuk.
  • UPDATE 07:42 Ce spune Statul Major Ucrainean: „În jurul orei 02:30, invadatorii ruși au atacat Ucraina din aeronavele aviației strategice - nouă Tu-95 din regiunea Olenegorsk (regiunea Murmansk) și două Tu-160 din regiunea Mării Caspice. În total, au fost lansate din aer 18 rachete de croazieră X-101/X-555. Forțele de apărare aeriană și mijloacele Forțelor Aeriene ale Ucrainei au distrus 15 dintre ele!
  • UPDATE 07:27 Noi informații de la administrația militară a Kievului: „Noaptea trecută inamicul a efectuat un alt atac aerian masiv asupra Ucrainei. Al doilea la rând în ultimele 3 zile. Potrivit informațiilor preliminare, rachetele au fost lansate de avioane strategice (Tu95MS). Alerta din capitală a durat aproximativ 3 ore. Încă o dată, rușii au atacat într-o manieră cuprinzătoare - cu rachete de croazieră și drone în același timp. Potrivit informațiilor preliminare, toate rachetele și dronele inamice din spațiul aerian al Kievului au fost distruse de către forțele noastre de apărare aeriană! Datele sunt în curs de actualizare. Conform ultimelor rapoarte, nu s-au înregistrat victime civile sau daune la clădirile rezidențiale sau la infrastructură.”

„Apărarea antiaeriană este activă!" anunțase anterior administrația regională din Kiev pe aplicația de mesagerie Telegram, după ce au fost raportate explozii în regiune.

„Păstrați-vă calmul! Rămâneți în adăposturi până când alarma antiaeriană se oprește!", a adăugat aceasta.

Presa ucraineană a raportat, de asemenea, explozii în regiunile Dnipropetrovsk și Sumî.

Șeful Biroului Prezidențial al Ucrainei, Andrii Yermak, a spus și el că apărarea aeriană este activă și i-a îndemnat pe cetățeni să nu ignore sirenele de raid aerian, potrivit Kyiv Independent.

Mulți locuitori ai capitalei au respectat alarma și s-au dus în adăposturile antiaeriene, inclusiv la metrou.