Ucraina a declarat că nu are „nicio cunoștință” despre o misiune de pace în care să fie implicat Vaticanul pentru a rezolva conflictul cu Rusia.

Ambasadorul Ucrainei pe lângă Sfântul Scaun, Andrii Yurash, și Papa FranciscFoto: VATICAN MEDIA / ipa-agenc / Sipa Press / Profimedia

„Președintele Zelenski nu a consimțit la astfel de discuții în numele Ucrainei”, a declarat pentru CNN un oficial ucrainean apropiat de biroul prezidențial. „Dacă au loc discuții, acestea au loc fără știrea sau binecuvântarea noastră”.

Oficialul a respins orice rol papal după ce Papa Francisc a declarat duminică jurnaliștilor că Vaticanul face parte dintr-o misiune de a pune capăt războiului din Ucraina.

„Misiunea este în desfășurare acum, dar nu este încă publică”, a declarat el după o călătorie de trei zile în Ungaria.

„Când va fi publică, o voi dezvălui”, a adăugat papa.

„Cred că pacea se face întotdeauna prin deschiderea canalelor de comunicare. Nu se poate obține niciodată pacea prin închiderea acestora. ... Așa ceva nu este ușor", a spus Suveranul Pontif.

Papa a adăugat că a vorbit despre situația din Ucraina cu premierul ungar Viktor Orban și cu mitropolitul Hilarion, reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ruse la Budapesta.

Papa Francisc: „În aceste întâlniri nu am vorbit despre Scufița Roșie”

„În aceste întâlniri nu am vorbit doar despre Scufița Roșie. Am vorbit despre toate aceste lucruri. Toată lumea este interesată de calea spre pace", a spus el.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, Francisc a pledat pentru pace practic săptămânal și și-a exprimat în repetate rânduri dorința de a acționa ca un intermediar între Kiev și Moscova.

Până acum, oferta sa nu a reușit să producă niciun progres.

Papa Francisc, în vârstă de 86 de ani, a declarat anterior că vrea să viziteze Kievul, dar și Moscova într-o misiune de pace.

Premierul ucrainean Denis Șmihal s-a întâlnit joi cu papa la Vatican și a declarat că a discutat o „formulă de pace" propusă de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.