Rusia lui Vladimir Putin și China lui Xi Jinping lucrează mână în mână pentru a-și proteja interesele strategice în zona arctică, incompatibile cu cele ale Alianței Atlantice. Părțile au convenit să colaboreze la aplicarea legislației maritime după două zile de negocieri în orașul rus Murmansk, situat în Cercul Arctic, nu departe de granița cu Finlanda, nou partener NATO, potrivit La Razon, citat de Rador.

Conducte de gaze in peninsula YamalFoto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Paza de coastă chineză și FSB-ul rus, succesorul KGB-ului, au semnat, marți, un memorandum de înțelegere, oferind doar câteva detalii. Negocierile, conduse în liniște de șeful gărzii de coastă chineze, Yu Zhong, și de primul director adjunct al informațiilor ruse, Vladimir Kulişhov, au avut loc în timp ce Moscova avansează construirea de posturi militare în regiune, iar Beijingul încearcă să câștige un punct de sprijin într-un spațiu crucial pentru următorul deceniu.

Părțile s-au angajat să „promoveze în mod activ cooperarea în domeniul aplicării legii maritime, să își unească forţele pentru a construi o comunitate maritimă cu un viitor comun și să facă tot posibilul pentru a servi parteneriatului strategic cuprinzător de cooperare China-Rusia în noua eră”, potrivit televiziunii de stat chineze CCTV. Acordul face parte din „prietenia nelimitată” dintre Rusia și China, pe care au consolidat-o după vizita lui Xi la Moscova, în martie.

Rusia consideră Arctica un fel de curte a sa din spate. Printre pretențiile sale se numără exploatarea vastelor resurse energetice oferite de regiune. Având în vedere acest obiectiv, Kremlinul a depus o cerere la Națiunile Unite pentru a i se garanta dreptul legal la hidrocarburi, în timp ce China se prezintă ca un „stat aproape arctic”. Beijingul are statut de observator în Consiliul Arctic, dar, spre deosebire de Moscova, nu este membru.

Rusia este izolată în Consiliu. Dintre membrii acestuia, doar Suedia se află în afara NATO, așteptând ca Turcia să dea undă verde procesului său de aderare. Așadar, într-o încercare disperată de a echilibra condițiile de concurență, Putin a îndemnat națiunile non-arctice precum India, Iran și Arabia Saudită să se stabilească în regiune prin investiții în căi maritime, proiecte de gaze naturale, centrale electrice și alte proiecte comune.

De la retragerea companiilor occidentale din zona arctică din cauza sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei, compania rusă de gaze Novatek, care activează în regiune, a luat în considerare posibilitatea de a colabora cu companiile din Emiratele Arabe și turcești pentru a-și dezvolta exploatările. Dar până în prezent nu a reușit să găsească noi parteneri.

China, la rândul ei, râvește resursele naturale și căile maritime ale Arcticii și vede Rusia drept principala poartă de acces pentru a-și extinde influența în regiune. La fel şi la nivel militar.

În timpul vizitei lui Xi la Moscova din martie, părțile au convenit să consolideze cooperarea dintre armatele lor, care desfășoară regulat exerciții comune în apele Pacificului și Mării Japoniei, pentru a muta aceste exerciții în Arctica.