Germania a expulzat diplomați ruși la jumătatea lunii aprilie pentru a „reduce prezența serviciilor de informații” în țară, a declarat luni guvernul, justificând această decizie care a declanșat expulzarea diplomaților germani din Rusia ca represalii, potrivit AFP.

Ambasada Rusiei de la BerlinFoto: Social Media / East2West News / Profimedia Images

„Pentru a reduce prezența serviciilor de informații rusești (...) membrii ambasadei ruse în Germania au plecat la mijlocul lunii”, a precizat Ministerul de Externe într-un comunicat.

„Activitatea acestor persoane nu a fost conformă cu statutul lor diplomatic”, a precizat acesta, adăugând că „a fost în contact cu partea rusă în ultimele săptămâni” pe această temă.

Berlinul nu a oferit încă nicio justificare pentru plecarea acestor diplomați, care a declanșat expulzarea a circa 20 de angajați ai ambasadei germane de către Moscova, ca represalii.

Aceștia din urmă „au părăsit luni Rusia”, a precizat Ministerul german de Externe în comunicatul său.

„Spre deosebire de membrii reprezentanțelor ruse în Germania, colegii noștri în cauză s-au comportat întotdeauna în conformitate cu statutul lor diplomatic”, a precizat acesta.

Partener economic apropiat al Rusiei înainte de ofensiva militară din Ucraina, Germania s-a distanțat de atunci de Moscova, susținând financiar și militar Kievul în conflict.

De la începutul conflictului din Ucraina, activitățile de spionaj rusesc în Germania au luat o amploare rar întâlnită în ultimii ani, au subliniat recent serviciile de securitate germane.

În primăvara anului 2022, Germania expulzase deja aproximativ 40 de diplomați ruși pe care îi considera o amenințare la adresa securității sale.

La 18 octombrie, șeful agenției germane de securitate cibernetică, Arne Schönbohm, a fost demis după ce presa a relatat despre apropierea sa de o firmă de consultanță în domeniul securității cibernetice, la rândul ei suspectată de contacte cu serviciile de informații rusești.

O lună mai târziu, un ofițer de rezervă german a fost condamnat la un an și nouă luni de închisoare cu suspendare la Düsseldorf pentru spionaj în favoarea Rusiei.