Un fost pușcaș marin american ar fi fost ucis la periferia orașului Bahmut. Cooper „Harris” Andrews a fost lovit probabil de un mortier pe 19 aprilie, potrivit CNN, care a discutat cu mama și colegii săi din Ucraina.

Soldati ucraineni in transeele de langa BahmutFoto: Peter Druk / Xinhua News / Profimedia

El a fost ucis pe așa-numitul „Drum al Vieții”, un drum de acces în Bahmut folosit de armata ucraineană pentru a-și reaproviziona forțele și a evacua civilii.

Un grup de activiști numit Comitetul de Rezistență, pentru care lucra Andrews, a declarat că fostul pușcaș marin a încercat să ajute civilii să părăsească orașul.

Mama sa, Willow Andrews, a declarat pentru CNN că trupul său nu a fost încă recuperat.

Ea a spus că acesta a părăsit orașul său natal Cleveland, Ohio, în noiembrie și s-a alăturat Legiunii Străine din Ucraina.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că poate „confirma moartea unui cetățean american în Ucraina”, dar nu a furnizat un nume.

Înregistrări video apărute pe rețelele de socializare arată luptele dramatice duse în tranșee de soldații ucraineni și ruși pentru a controla așa-zisul „drum al vieții” către Bahmut, singura șosea prin care trupele Kievului din orașul asediat mai pot fi aprovizionate.

Un element central al luptelor de aici este reprezentat de eforturile de a controla tranșeele din jurul rutei de aprovizionare, autostrada Bahmut-Lisciansk, trupele ucrainene și cele ruse lansând constant atacuri și contraatacuri pentru a încerca să se poziționeze cât mai bine față de aceasta.

Două înregistrări video filmate de militari ai Brigăzii 3 de Trupe Aeropurtate ale Kievului au surprins o parte a acestor lupte, în imagini putând fi observat că faimoasa „rasputița”, sezonul ploios care transformă drumurile și tranșeele în mocirle cu noroi, pare să fi trecut cel puțin în parte.

Se crede că armata ucraineană așteaptă îmbunătățirea condițiilor meteorologice pentru a-și lansa mult așteptata ofensivă împotriva invadatorilor ruși, situație remarcată și de Institutul pentru Studiului Războiului din SUA în ultima sa evaluare asupra conflictului din Ucraina.