Șeful grupului de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigojin, a spus că o contraofensivă ucraineană s-ar putea transforma într-o „tragedie” pentru Rusia , spunând că luptătorii săi nu au muniție, relatează AFP.

Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor din grupul rus WagnerFoto: AFP / AFP / Profimedia

„Noi (Wagner) avem doar 10-15% din muniția de care avem nevoie”, a subliniat șeful lui Wagner într-un interviu cu corespondentul de război pro-Kremlin, Semion Pegov.

Prigojin, care a dat vina pe ofițerii militari ruși pentru lipsa muniției, a spus că se așteaptă la o contraofensivă ucraineană la jumătatea lunii mai. „Această contraofensivă ar putea deveni o tragedie pentru țara noastră”, a avertizat el.

De luni de zile, Wagner a condus atacul rusesc asupra Bahmut, orașul din estul Ucrainei aflat în epicentrul luptei.

Prigojin este un aliat al președintelui Vladimir Putin, dar în calitate de șef al grupului militar privat a fost implicat într-o luptă pentru putere cu ministerul rus al apărării.

Astfel, Prigojin se află în conflict deschis cu ierarhia militară rusă, pe care o acuză că nu a livrat cu bună știință suficientă muniție oamenilor săi și l-a atacat public în mai multe rânduri pe ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu.

Ucraina a declarat săptămâna aceasta că pregătirile pentru o contraofensivă se apropie de sfârșit.

Avertismentele Ucrainei pentru Rusia

Duminică, guvernatorul regiunii ruse Breansk, la granița cu Ucraina, a anunțat că un bombardament ucrainean care a vizat un sat rus a făcut patru morți și doi răniți.

Cu o zi înainte, un atac cu dronă a provocat un incendiu într-un depozit de petrol din Sevastopol, portul Flotei Ruse de la Marea Neagră din Crimeea, potrivit autorităților din peninsula anexată de Rusia.

Purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operaţional Sud ucrainean, Natalia Humeniuk, a avertizat Rusia că incendiul de la depozitul de combustibil al Flotei Ruse din Sevastopolul ocupat este o pregătire pentru acțiunile active ale armatei ucrainene.

Humeniuk a remarcat că subminarea logisticii ruse este unul dintre elementele de pregătire pentru acțiunile active ale Forțelor de Apărare ucrainene.

„Această lucrare este pregătitoare pentru ofensiva largă, pe scară largă, la care toată lumea se așteaptă”, a spus Natalia Humeniuk.

Prigojin amenință și el Rusia cu retragerea din Bahmut

Evgheni Prigojin, fondatorul Grupului Wagner, care a revendicat adesea succese neverificabile, a declarat că forțele sale au avansat între 100 și 150 de metri în Bahmut, lăsând puțin sub 3 km pătrați din oraș în mâinile ucrainenilor.

Dar a spus că a pierdut 94 de soldați.

„Ar fi fost de cinci ori mai puțini dacă am fi avut mai multă muniție", a declarat Prigojin sâmbătă seara pe canalul de Telegram al serviciului său de presă.

Separat, într-un interviu video de aproape 90 de minute cu bloggerul militar rus Semion Pegov, publicat sâmbătă, Prigojin a amenințat că va retrage trupele din Bahmut, spunând că au rămas muniție suficientă doar pentru câteva zile.

„Dacă lipsa de muniție nu va fi suplinită, atunci... cel mai probabil, vom fi nevoiți să retragem o parte din unități", a declarat Prigojin, citând o scrisoare despre care a spus că a fost trimisă ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, în care se dă un termen limită de 28 aprilie.

Prigojin declarat adesea că forțele armate regulate nu le oferă oamenilor săi muniția de care au nevoie și a acuzat uneori comandanții de trădare.

„Trebuie să încetăm să mai înșelăm populația și să le spunem că totul este în regulă", a declarat Prigojin în interviu.