Un fost înalt oficial rus a sugerat într-o importantă emisiune de la una dintre televiziunile Kremlinului că uciderea unui diplomat străin este „în cadrul dreptului internațional”, făcând referire directă la ambasadorul polonez la Moscova.

Vladimir SoloviovFoto: Willvest News / Profimedia Images

Pavel Astakhov, fost șef al instituției ruse pentru protecția copilului în perioada 2009-2016, a făcut afirmațiile în cadrul unei emisiuni de televiziune a propagandistului rus Vladimir Soloviov.

El a făcut declarația după ce a amintit că, în urmă cu un an, ambasadorul rus în Polonia, Serghei Andreev, a fost stropit cu cerneală roșie în timp ce sărbătorea Ziua Victoriei (9 mai).

Uciderea unui diplomat „este în cadrul de drept internațional”

„Așteptam să văd: Îl vor găsi pe ambasadorul Poloniei plutind pe râul Moscova?”, a spus Astakhov.

„O să vă explic de ce vorbesc despre asta. Orice student în drept internațional poate să explice că există măsuri de retorsiune și represalii, măsuri de răspuns pentru acțiuni neprietenoase. Sunt în cadrul de drept internațional. Am învățat bine asta la școala KGB, la facultatea de contrainformații”, a adăugat el.

Reacția Poloniei:

„Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone condamnă declarația lui Pavel Astakhov, potrivit căreia asasinarea ambasadorului polonez este admisibilă.

Cerem Rusiei să asigure siguranța tuturor diplomaților în conformitate cu Convenția de la Viena”, a declarat Łukasz Jasina, purtător de cuvânt al Ministerului polonez de Externe.

De ce sunt supărați foc rușii:

Furia Moscovei s-a declanșat după ce Polonia a confiscat, invocând o hotărâre a justiției, o clădire care găzduia un liceu destinat copiilor angajaţilor ambasadei ruse.

Imagini difuzate de mass-media poloneze arată cum poliţia a forțat uşa de la intrare şi a pătruns în clădire. Potrivit televiziunii publice poloneze, clădirea fusese naţionalizată şi predată autorităţilor sovietice în anul 1945.

Imediat, Rusia a ameninţat sâmbătă Polonia cu represalii „dure".

„Pasul făcut de Varşovia, care iese din cadrul unei relaţii interstatale civilizate, este atât de obraznic încât nu poate rămâne fără o reacţie corespunzătoare pentru autorităţile şi interesele Poloniei în Rusia. Acest lucru trebuie să-l înţeleagă iniţiatorii unor aventuri atât de provocatoare", a transmis Ministerul rus de Externe.

Rusia nu vede niciun sens în menţinerea relaţiilor diplomatice cu Polonia atâta timp cât forţele antiruseşti rămân la putere, a declarat sâmbătă Dimtri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei.