Un tren de marfă din regiunea rusă Briansk, la granița cu Ucraina, a deraiat din cauza detonării unui „dispozitiv exploziv” pe șine, pentru a doua zi consecutiv, a anunțat marți guvernatorul local, citat de AFP.

politie RusiaFoto: Maksim Konstantinov / Zuma Press / Profimedia

„Un dispozitiv exploziv neidentificat a explodat în apropiere de stația Snejetskaia”, a declarat guvernatorul regiunii Briansk, Alexander Bogomaz, la o zi după o deraiere similară în aceeași regiune.

„Incidentul a dus la deraierea unei locomotive și a mai multor vagoane de tren”, a adăugat el.

Gara este situată la doi kilometri de principalul oraș al regiunii, Briansk.

Compania feroviară rusă de stat a precizat într-un comunicat că un tren de marfă a deraiat marți din cauza „intervenției unor persoane neautorizate în activitatea de transport feroviar”, fără a menționa un dispozitiv exploziv.

Ea a precizat că locomotiva și „aproximativ 20 de vagoane” au deraiat și că traficul pe această secțiune a fost suspendat.

Au existat numeroase rapoarte de sabotaj pe căile ferate rusești de când Moscova și-a lansat ofensiva împotriva Ucrainei în februarie 2022, dar este pentru prima dată în această săptămână când oficialii au confirmat atacuri de o asemenea amploare.

Un tren marfar a fost deraiat și luni

Un „dispozitiv exploziv” a deraiat și a incendiat luni un tren de marfă în regiunea rusă Briansk, la granița cu Ucraina, un incident rar care nu a provocat victime, potrivit autorităților citate de AFP.

Pe fondul temerilor legate de sabotaje și atacuri în Rusia, o linie de înaltă tensiune a fost, de asemenea, avariată luni de un dispozitiv exploziv în regiunea nord-vestică Leningrad.

Incidentele au loc la o zi după ce un atac ucrainean a ucis patru persoane într-un sat din regiunea Briansk și la două zile după ce un atac cu dronă a provocat un incendiu uriaș la un depozit de petrol din Crimeea anexată.

Luni, Alexander Bogomaz, guvernatorul regiunii Briansk, a declarat pe Telegram că „un dispozitiv exploziv neidentificat a fost detonat, ceea ce a dus la deraierea unui tren de marfă”.

În declarații separate, Căile Ferate Ruse au precizat că incidentul a avut loc la ora locală 10:17 (07:17 GMT) între orașele Ounetcha și Rassoukha, la aproximativ 60 de kilometri nord de granița cu Ucraina, și că traficul a fost perturbat pe acel tronson.

Potrivit sursei citate, locomotiva trenului și două cisterne au luat foc după deraiere, iar incendiul a fost pus sub control de către pompieri la începutul după-amiezii. Compania precizează că, pe lângă locomotivă, au deraiat șapte vagoane: patru dintre ele conțineau hidrocarburi, iar celelalte materiale de construcții.

La rândul său, compania feroviară belarusă a precizat într-un comunicat la sfârșitul după-amiezii că a fost vorba despre unul dintre trenurile sale, care plecase din orașul belarus Gomel și se îndrepta spre Briansk.

Potrivit acestei surse, dispozitivul exploziv a explodat la „50 de metri” de tren. Imagini difuzate de mai multe instituții media au arătat locomotiva și vagoanele în flăcări, aflate în apropierea șinelor.

Înăsprirea legislației privind sabotajele

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat vineri un decret care mărește în mod oficial pedeapsa maximă pentru trădare la închisoare pe viață, ca parte a eforturilor de a reprima disidența după începerea războiului din Ucraina de anul trecut, relatează Reuters.

Legiuitorii au aprobat, de asemenea, majorarea pedepsei maxime pentru comiterea „un act terorist” - definit ca faptă care pune în pericol vieți și are drept scop destabilizarea Rusiei - la 20 de ani, de la 15 ani în prezent.

Cei găsiți vinovați de sabotaj ar putea ajunge la închisoare pentru 20 de ani, față de 15, în timp ce persoanele condamnate pentru „terorism internațional” ar putea fi condamnate la închisoare pe viață, de la 12 ani. Decretul nu a explicat ce este „terorismul internațional”.

Putin a semnat noul decret într-un moment în care grupurile de drepturi spun că autoritățile își intensifică eforturile pentru a reduce la tăcere puținele voci de opoziție care au rămas.