Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat vineri un decret care mărește în mod oficial pedeapsa maximă pentru trădare la închisoare pe viață, ca parte a eforturilor de a reprima disidența după începerea războiului din Ucraina de anul trecut, relatează Reuters.

proteste anti-razboi in Rusia in martie 2022Foto: ANTON KARLINER / Sipa Press / Profimedia

Decretul a fost postat pe site-ul Kremlinului. Parlamentarii au votat deja pentru majorarea celor mai mari pedepse pentru trădare la închisoare pe viață, de la 20 de ani.

Legiuitorii au aprobat, de asemenea, majorarea pedepsei maxime pentru comiterea „un act terorist” - definit ca faptă care pune în pericol vieți și are drept scop destabilizarea Rusiei - la 20 de ani, de la 15 ani în prezent.

Cei găsiți vinovați de sabotaj ar putea ajunge la închisoare pentru 20 de ani, față de 15, în timp ce persoanele condamnate pentru „terorism internațional” ar putea fi condamnate la închisoare pe viață, de la 12 ani. Decretul nu a explicat ce este „terorismul internațional”.

Putin a semnat noul decret într-un moment în care grupurile de drepturi spun că autoritățile își intensifică eforturile pentru a reduce la tăcere puținele voci de opoziție care au rămas.

Rusia spune că astfel de legi sunt necesare pentru a proteja țara de infiltrarea Ucrainei și a agențiilor de informații occidentale.

Revocarea cetățeniei rușilor care „amenință siguranța națională”

Vladimir Putin a promulgat de asemenea o lege care permite revocarea cetățeniei rușilor naturalizați care „amenință siguranța națională”.

Autoritățile ruse vor putea revoca acum cetățenia unei persoane naturalizate în cazul săvârșirii unei infracțiuni sau dacă se dovedește că ea a depus documente false sau a raportat informații false în timpul procesului de naturalizare.

În cazul comiterii unor acțiuni despre care Rusia afirmă că reprezintă o amenințare la adresa securității sale naționale, decizia de a revoca cetățenia va fi luată de ministerul de Interne de la Moscova sau de organele sale teritoriale.

ONG-urile cer abrogarea legii care nu permite oamenilor să vorbească împotriva războiului

Organizațiile rusești pentru drepturile omului au depus plângeri la Curtea Constituțională pentru a solicita abrogarea unei legi care interzice oamenilor să se pronunțe împotriva invaziei Rusiei în Ucraina.

OVD-Info, unul dintre ONG-urile implicate, a declarat marți că scopul este desființarea articolului 20.3.3 din Codul contravențiilor administrative, care interzice „acțiunile publice care vizează discreditarea folosirii forțelor armate ale Federației Ruse pentru apărarea interesele Federației Ruse”.

„Acest articol nu ar trebui să existe deloc, deoarece interzice criticarea statului, ceea ce este inacceptabil într-o societate democratică”, a declarat pentru Reuters Violetta Fitsner, avocat la OVD-Info.

Autoritățile au înregistrat până acum 6.561 de dosare în temeiul articolului 20.3.3, a spus OVD-Info, inclusiv împotriva persoanelor care au organizat demonstrații solo împotriva războiului, și-au postat opiniile online sau au purtat simboluri împotriva războiului pe haine.

Reamintim că Vladimir Kara-Murza, o figură proeminentă a opoziției, a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru trădare și răspândire de informații false despre armată - de trei ori mai mare decât orice sentință impusă anterior pentru că a vorbit împotriva războiului.

Președintele rus Vladimir Putin a promulgat încă de la începutul lunii martie anul trecut o lege care interzice răspândirea de „informații false” despre forțele armate ale țării.