Organizațiile rusești pentru drepturile omului au depus plângeri la Curtea Constituțională pentru a solicita abrogarea unei legi care interzice oamenilor să se pronunțe împotriva invaziei Rusiei în Ucraina, relatează Reuters.

Soldați ruși folosind droneFoto: Vitaly Nevar / Sputnik / Profimedia

OVD-Info, unul dintre ONG-urile implicate, a declarat marți că scopul este desființarea articolului 20.3.3 din Codul contravențiilor administrative, care interzice „acțiunile publice care vizează discreditarea folosirii forțelor armate ale Federației Ruse pentru apărarea interesele Federației Ruse”.

„Acest articol nu ar trebui să existe deloc, deoarece interzice criticarea statului, ceea ce este inacceptabil într-o societate democratică”, a declarat pentru Reuters Violetta Fitsner, avocat la OVD-Info.

Peste 6.500 de dosare de discreditare a forțelor armate în Rusia

Șansele de a abroga legea cenzurii - parte a unui pachet aprobat la opt zile după invazia de anul trecut - sunt mici. Dar dacă plângerile sunt respinse, a spus Fitsner, va semnala că drepturile omului și constituția nu mai contează în Rusia.

„În orice caz, vrem să atragem atenția asupra problemei persecuției în Rusia pentru poziții anti-război și convingeri pacifiste și afirmăm că o astfel de persecuție este absolut ilegală”.

Grupurile pentru drepturile omului - inclusiv organizația interzisă Memorial și grupul de sprijin al prizonierilor Russia Behind Bars - doresc ca Curtea Constituțională să statueze că interzicerea disidenței împotriva războiului încalcă libertățile fundamentale de conștiință, exprimare și întrunire.

Fitsner a spus că au depus 10 plângeri de la sfârşitul săptămânii trecute şi că plănuieşte să depună încă 10. Se așteaptă ca un răspuns să vină abia în câteva luni.

Autoritățile au înregistrat până acum 6.561 de dosare în temeiul articolului 20.3.3, a spus OVD-Info, inclusiv împotriva persoanelor care au organizat demonstrații solo împotriva războiului, și-au postat opiniile online sau au purtat simboluri împotriva războiului pe haine.

Cei condamnați conform legii cenzurii primesc amenzi. Dacă repetă infracțiunea de „discreditare a forțelor armate” în decurs de un an, riscă închisoare de până la cinci ani, în timp ce răspândirea „informațiilor false” despre armată se pedepsește cu până la 15 ani.

În ultimele săptămâni, autoritățile au dus represiunea disidenței la un nou nivel.

Săptămâna trecută, Vladimir Kara-Murza, o figură proeminentă a opoziției, a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru trădare și răspândire de informații false despre armată - de trei ori mai mare decât orice sentință impusă anterior pentru că a vorbit împotriva războiului.

Președintele rus Vladimir Putin a promulgat încă de la începutul lunii martie anul trecut o lege care interzice răspândirea de „informații false” despre forțele armate ale țării.

Urmărește ultimele evoluții din a 426-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.