Președintele rus Vladimir Putin a semnat vineri o lege care introduce pedepse grele cu închisoarea pentru oricine publică „informații false” despre armată, în plină invazie a Ucrainei de către Moscova, potrivit AFP.

Vladimir PutinFoto: Kremlin.ru

Amendamentele, adoptate cu puțin timp înainte de parlamentari, includ și sancțiuni pentru „apeluri de a impune sancțiuni Rusiei”.

Astfel de fapte vor fi pedepsite cu amendă de până la 500.000 de ruble (3.700 de euro) sau în cuantumul salariului sau al oricărui alt venit al persoanei condamnate pe o perioadă de până la trei ani, sau cu privare de libertate, muncă obligatorie până la la trei ani, arestare de până la șase luni sau închisoare de până la trei ani cu o posibilă amendă de până la 200.000 de ruble (1500 euro) sau în cuantumul salariului persoanei condamnate pe o perioadă de până la un an, potrivit Tass.ru.

Pedepsele, care pot ajunge până la 15 ani de închisoare, vor fi aplicate împotriva celor care difuzează „informații false” având drept rezultat „consecințe grave” pentru forțele armate ruse.

Aceste texte se aplică populației generale și nu numai profesioniștilor din domeniul informației.

Ele urmăresc să consolideze arsenalul represiv al autorităților care își întăresc controlul asupra informațiilor în mijlocul unei ofensive asupra Ucrainei, blocând Facebook și mass-media independentă.

În ceea ce privește invadarea Ucrainei, autoritățile ruse au interzis presei să folosească alte informații decât declarațiile oficiale pe acest subiect. Au interzis folosirea unor cuvinte precum „război” și „invazie”.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.