Un tribunal din Moscova l-a condamnat pe activistul de opoziție Vladimir Kara-Murza la 25 de ani de închisoare, într-unul dintre cele mai mediatizate cazuri ale unui disident rus care s-a opus invaziei Ucrainei.

Vladimir Kara-MurzaFoto: Robin Utrecht / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kara-Murza, un tată a trei copii, care deține cetățenia rusă și britanică și a studiat la Universitatea din Cambridge, a fost reținut în aprilie 2022 și acuzat de răspândirea de informații false despre armata rusă în Ucraina. Ulterior, el a fost acuzat și de „înaltă trădare” pentru o serie de discursuri publice pe care le-a ținut, care criticau politicile Kremlinului și războiul din Ucraina.

Sentința lui Kara-Murza este cea mai mare pedeapsă dată până acum unui oponent politic al lui Vladimir Putin, în timp ce Kremlinul își intensifică și mai mult represiunea necruțătoare împotriva disidenților.

Într-un discurs final în fața instanței de săptămâna trecută, Kara-Murza a refuzat să ceară instanței să-l achite și a spus că susține tot ce a spus anterior.

„Mă învinovăţesc doar pentru un singur lucru”, a spus Kara-Murza, în vârstă de 41 de ani, pe care Amnesty International l-a desemnat „prizonier al conștiinței”.

„Nu am reușit să-i conving suficient pe compatrioții și politicienii mei din țările democratice de pericolul pe care îl prezintă actualul regim de la Kremlin pentru Rusia și pentru lume”.

Aflat în detenţie provizorie din aprilie 2022, Kara-Murza este un vechi opozant al lui Vladimir Putin. El era cât pe ce să moară după ce a fost, potrivit lui, otrăvit de două ori, în 2015 şi 2017, tentative de asasinat pe care le atribuie puterii ruse.

Potrivit avocatului său Vadim Prohorov, opozantul suferă de polineuropatie şi patologie neuromusculară, consecinţe ale celor două otrăviri.

În pofida presiunilor în creştere asupra opozanţilor, Kara-Murza a refuzat să părăsească Rusia: înainte de arestarea sa, el rămăsese unul dintre ultimii critici cunoscuţi ai Kremlinului care nu fugise din ţară sau nu fusese întemniţat.

„Ştiu de asemenea că va veni o zi când tenebrele care acoperă ţara noastră se vor disipa (...), când cei care au instigat şi au declanşat acest război (în Ucraina) vor fi calificaţi drept criminali, şi nu cei care au încercat să-l oprească", a mai spus Kara-Murza în timpul acestei declaraţii făcute înainte de pronunţarea verdictului.