Președintele rus Vladimir Putin a promulgat vineri o lege care permite revocarea cetățeniei rușilor naturalizați care „amenință siguranța națională”, relatează Reuters, citând agențiile de presă de la Moscova.

Vladimir Putin semnand un decretFoto: Maksim Blinov / Sputnik / Profimedia

Agenția TASS subliniază că legea nu se aplică cetățenilor ruși care s-au născut pe teritoriul Rusiei, amintind că proiectul legislativ a fost înaintat de către Kremlin Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, în decembrie 2021.

Însă prevederile privind revocarea cetățeniei persoanelor care au obținut-o prin naturalizare au fost adoptate ulterior prin amendamente.

Autoritățile ruse vor putea revoca acum cetățenia unei persoane naturalizate în cazul săvârșirii unei infracțiuni sau dacă se dovedește că ea a depus documente false sau a raportat informații false în timpul procesului de naturalizare.

În cazul comiterii unor acțiuni despre care Rusia afirmă că reprezintă o amenințare la adresa securității sale naționale, decizia de a revoca cetățenia va fi luată de ministerul de Interne de la Moscova sau de organele sale teritoriale.

Pe lângă această măsură și revocarea cetățeniei unor persoane condamnate pentru acțiuni de terorism, deja prevăzută de legislația rusă, lista infracțiunilor pentru care rușilor naturalizați li se va putea retrage cetățenia a fost extinsă pentru a include activitățile de sabotaj, facilitarea unor astfel de activități sau organizarea unei „comunități” de sabotori.

Rusia a înăsprit legislația privind actele de sabotaj în luna decembrie a anului trecut.

Culmea ironiei, Rusia condamnă apelurile la declanșarea unui război

De asemenea, cetățenia dobândită poate fi revocată pentru „încălcarea integrității teritoriale a Federației Ruse”, discreditarea forțelor armate ale acesteia, dezertare și „apeluri publice la extremism și declanșarea unui război de agresiune”.

În plus, această listă include infracțiuni legate de „încălcarea vieții unui om de stat sau a unei persoane publice”, distrugerea sau deteriorarea mormintelor militare, reabilitarea nazismului și altele.

Noua lege prevede însă și o procedură simplificată pentru obținerea cetățeniei ruse pentru diferite categorii de străini, inclusiv cei care s-au înrolat pentru a lupta în forțele armate ruse, „alte trupe sau formațiuni militare pe o perioadă de cel puțin un an” - o prevedere cu dedicație pentru grupul de mercenari Wagner condus de Evgheni Prigojin.

Această categorie de străini vor putea dobândi cetățenia rusă chiar și fără să aibă rezidența permanentă în țară.

Putin pregătește deportarea ucrainenilor din teritoriile ocupate

Joi, liderul de la Kremlin a promulgat un alt proiect legislativ adoptat de parlamentul rus, acesta prevăzând posibilitatea deportării cetățenilor ucraineni din teritoriile pe care Putin le-a proclamat anexate anul trecut.

Potrivit decretului, ucrainenii din teritoriile ocupate care aleg să își păstreze cetățenia ucraineană pot fi deportați după 1 iulie 2024.

În conformitate cu Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale, deportarea ilegală a populațiilor locale este considerată o crimă de război.

La 26 aprilie, ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a raportat că Rusia a inițiat relocarea pe scară largă a cetățenilor ruși în teritoriile ocupate din Ucraina, continuând în același timp să deporteze populațiile locale.

Ucrainenii locali sunt deportați cu forța „sub diverse pretexte” în Rusia, în special cei suspectați că „aderă la poziții pro-ucrainene”, a scris Maliar.

„În acest fel, inamicul încearcă să distrugă statalitatea ucraineană și identitatea națională a societății din teritoriile ucrainene ocupate temporar”, a adăugat ministrul adjunct al apărării de la Kiev.

Mii de copii ucraineni au fost, de asemenea, luați de la începutul războiului total al Rusiei.

Urmărește ultimele evoluții din a 429-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.