Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care permite deportarea ucrainenilor din teritoriile ocupate care refuză să ia cetățenia rusă, a anunțat joi presa rusă de stat, potrivit Kyiv Independent.

Vladimir Putin Foto: Alexei Nikolsky / AP / Profimedia

Potrivit decretului, ucrainenii din teritoriile ocupate care aleg să își păstreze cetățenia ucraineană pot fi deportați după 1 iulie 2024.

În conformitate cu Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale, deportarea ilegală a populațiilor locale este considerată o crimă de război.

La 26 aprilie, ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a raportat că Rusia a inițiat relocarea pe scară largă a cetățenilor ruși în teritoriile ocupate din Ucraina, continuând în același timp să deporteze populațiile locale.

Ucrainenii locali sunt deportați cu forța „sub diverse pretexte” în Rusia, în special cei suspectați că „aderă la poziții pro-ucrainene”, a scris Maliar.

„În acest fel, inamicul încearcă să distrugă statalitatea ucraineană și identitatea națională a societății din teritoriile ucrainene ocupate temporar”, a adăugat ministrul adjunct al apărării.

Mii de copii ucraineni au fost, de asemenea, luați de la începutul războiului total al Rusiei.

Ministerul Reintegrării a raportat la 29 martie că peste 19.000 de copii ucraineni au fost deportați cu forța în Rusia.

În plus, Centrul Național de Rezistență a raportat la 12 aprilie că peste 100.000 de copii ucraineni din regiunile Donețk și Luhansk au fost transportați în Rusia sub pretextul de a primi „tratament medical”.