​Serviciul de informaţii din Danemarca se aşteaptă ca Rusia să recruteze civili şi să folosească jurnalişti şi oameni de afaceri pentru a spiona ţara ca alternativă la diplomaţii ruşi care au fost expulzaţi anul trecut sub suspiciunea de spionaj, a declarat marţi într-un raport serviciul danez de securitate şi informaţii (PET), scrie Reuters.

Copenhaga, DanemarcaFoto: Achim Prill / Panthermedia / Profimedia Images

Invazia Rusiei în Ucraina a intensificat nevoia Moscovei de colectare de informaţii în ţările NATO, a explicat spionajul danez, scrie Reuters, conform News.ro.

Controlând intrarea în Marea Baltică, Danemarca ar juca un rol strategic important într-un potenţial conflict militar cu Rusia, fiind un punct de tranzit pentru întăririle NATO, ceea ce ar face din această ţară membră a NATO un obiectiv special pentru Rusia, a arătat PET.

Când Danemarca, în linie cu alte ţări UE, a expulzat 15 diplomaţi ruşi în aprilie anul trecut, a paralizat capacitatea Rusiei de a spiona pe teritoriul danez. Dar nevoia Rusiei de a obţine informaţii în Danemarca a crescut şi, prin urmare, PET se aşteaptă ca Rusia să încerce să folosească alte modalităţi de spionaj în Danemarca.

„Ar putea staţiona ofiţeri de informaţii în Danemarca în afara reprezentanţelor diplomatice, de exemplu, ca jurnalişti sau oameni de afaceri, folosindu-se de vizite ale unor agenţi de informaţii pentru ca serviciile de informaţii ruseşti să recruteze într-o măsură mai mare orice fel de surse daneze din Rusia sau din ţări terţe", a avertizat PET.

Alte metode ar include diferite forme de interceptare electronică de informaţii şi spionaj cibernetic, a adăugat serviciul danez.