Kremlinul a dezminţit marţi cifrele avansate de Casa Albă privind pierderile forţelor ruse din Ucraina, scriu agențiile DPA și Agerpres. Casa Albă a estimat anterior că Rusia a suferit 100.000 de victime în ultimele cinci luni de lupte în Ucraina.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al KremlinuluiFoto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

„Absolut scoase din burtă”, a comentat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, citat de agenția Interfax, despre o estimare bazată pe informaţii secrete ale SUA. „Washingtonul nu are cum să dea niciun fel de cifre concrete, ei nu deţin această informaţie”, a insistat el.

John Kirby, coordonator pentru comunicare strategică al Consiliului Naţional de Securitate american, afirmase luni că 100.000 de militari ruşi au fost ucişi sau răniţi în Ucraina din decembrie 2022 până în prezent.

„Să țină cont de cifrele Moscovei”

Peskov a afirmat că oficialul Casei Albe ar trebui „să ţină seama de cifrele pe care Ministerul rus al Apărării le publică la timp”.

Agenţia germană de presă DPA reaminteşte că ultima comunicare a ministrului rus de resort, Serghei Şoigu, menţiona un bilanţ al pierderilor forţelor ruse de 5.937 de militari, în septembrie anul trecut. În noiembrie, un purtător de cuvânt al regiunii Doneţk din estul Ucrainei - una din cele anexate de Rusia, cu administraţie numită de Moscova - confirma moartea a 3.930 de luptători din regiune, probabil în plus faţă de statisticile lui Şoigu.

În general, experţii apreciază - potrivit DPA - că aceste cifre sunt mult subevaluate. Nici Kievul nu publică informaţii credibile despre pierderile în rândul armatei ucrainene, adaugă agenţia.

___