Polonia ar putea cere Rusiei despăgubiri pentru distrugerile și crimele comise pe teritoriul său în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în cazul în care va obține de la Germania acest lucru, relatează Financial Times.

Mateusz MorawieckiFoto: Mustafa Ciftci / AFP / Profimedia

Jaroslaw Kaczynski, șeful partidului de guvernare PiS, a declarat în luna septembrie a anului trecut că guvernul polonez a estimat la 6,2 trilioane de zloți (aproximativ 1,3 trilioane de dolari) compensațiile datorate Poloniei de către Germania pentru pagubele ce i-au fost provocate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Ulterior, premierul polonez Mateusz Morawiecki a subliniat că guvernul său este pregătit pentru o bătălie juridică de durată pentru a obține compensațiile pe care consideră că le merită Polonia, invocând în acest sens faptul că în 2021 Germania a fost de acord să plătească compensații Namibiei, o fostă colonie a sa, pentru crimele comise în statul african.

„Popoarele Herero și Nama au așteptat 120 de ani pentru a primi compensații, avem și noi timp”, a declarat el cu privire la uciderea a zeci de mii de indigeni de forțele imperiale germane în Africa.

Una dintre particularitățile solicitării de compensații formulate de guvernul conservator de la Varșovia este că aceasta a fost adresată doar Germaniei, nu și Rusiei, ținând cont că ambele țări au împărțit între ele teritoriul polonez în 1939 iar apoi Moscova a impus regimul comunist în țară după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Rusia, o „civilizație diferită” în ochii Poloniei

Întrebat despre acest lucru în cadrul unui interviu acordat jurnaliștilor de la FT, secretarul de stat polonez Marcin Przydacz a răspuns că Varșovia „tratează Berlinul și Moscova într-un mod diferit din punct de vedere civilizațional”.

„Credem că putem începe un dialog cu Berlinul dar cu Putin există această civilizație diferită”, a explicat el.

Oficialul polonez a precizat însă că „odată ce vom avea succes cu Germania, următorul pas ar putea fi lansarea unei asemenea discuții cu celălalt opresor”.

La începutul acestui an guvernul condus de Olaf Scholz a respins în mod oficial pretențiile părții poloneze, afirmând că problema a fost rezolvată în anii 1950 cu guvernul comunist al Poloniei.

Germania a subliniat de asemenea că a plătit compensații directe unor victime din Polonia ale războiului, precum supraviețuitori ai Holocaustului.

Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a declarat anul trecut că, deși Germania își asumă „fără dar și poate” responsabilitatea istorică pentru declanșarea războiului, „problema compensațiilor este una închisă din partea guvernului german”.