Doi canadieni au fost uciși în timpul unei acțiuni de protejare a drumului ce este vital pentru aprovizionarea soldaților ucraineni ce rezistă în orașul Bahmut, potrivit CBC News.

Soldați ucraineni din zona orașului BahmutFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

Kyle Porter, în vârstă de 27 de ani, și Cole Zelenco, în vârstă de 21 de ani, luptau în cadrul Legiunii Internaționale din Ucraina, care era atașată Brigăzii 92 Mecanizate. Cei doi fuseseră cadre militare în armata canadiană, din care și-au dat demisia pentru a merge în Ucraina.

Cu trei zile înainte să fie ucis, Porter spusese că situația de acolo este extrem de dicilă.

„Lăsați-mă să îmi dau seama cum voi supraviețui în următoarele zile... (Bahmut) a fost o `mașină de tocat oameni` prima dată (când am fost acolo) și nu mă aștept să fie mai bine de data aceasta", afirma canadianul.

Ofițerul lor comandant, luptătorul legiunii străine cunoscut sub numele de „Dentistul", a spus că vineri, în jurul orei 18.00, cei doi canadieni făceau parte dintr-un grup mai mare de soldați însărcinați cu menținerea „drumului vieții” din Bahmut.

Comandantul a declarat că unitatea a fost supusă unui foc intens de artilerie din partea trupelor rusești. Porter, Zelenco și cel puțin alți trei soldați ucraineni au căutat adăpost într-un buncăr, a spus el, dar buncărul a fost lovit direct. Toți au fost uciși.

„Amândoi erau foarte mândri de ceea ce făceau. Eram ca o familie. Este ca și cum mi-aș fi pierdut frații", a spus „Dentistul”.

Anunțul privind moartea celor doi vin la scurtă vreme după ce s-a aflat că și un luptător american, Cooper „Harris” Andrews, fost pușcaș marin, a murit tot pe așa-numitul „drum al vieții”, după o lovitură de mortier.

Înregistrări video apărute pe rețelele de socializare arată luptele dramatice duse de soldații ucraineni și ruși pentru a controla așa-zisul „drum al vieții” către Bahmut, singura șosea prin care trupele Kievului din orașul asediat mai pot fi aprovizionate.