Parlamentul ucrainean (Rada Supremă) şi ambasadorul Ucrainei la ONU au salutat marţi votul favorabil al Chinei pentru o rezoluţie a ONU care menţionează „agresiunea” rusă contra Ucrainei, relatează EFE și Agerpres.

Adunarea Generală a ONU a cerut cu o majoritate covârşitoare Rusiei să înceteze războiul din UcrainaFoto: Michael M. Santiago / Getty Images / Profimedia

O responsabilă a parlamentului de la Kiev, Irina Konstankevici, a declarat că în favoarea rezoluţiei au votat şi alte state considerate prietene ale Rusiei, precum Kazahstan, Armenia, India sau Brazilia. Împotriva textului au votat aliaţi tradiţionali ai Rusiei, cum ar fi Belarus, Coreea de Nord, Nicaragua şi Siria.

Rusia a „eşuat în încercarea de a elimina menţiunea cu privire la agresiunea rusă împotriva Ucrainei”, a scris pe Twitter ambasadorul Ucrainei pe lângă ONU, Sergii Kisliţia.

Rezoluţia, promovată de state occidentale, nu era însă axată pe războiul ruso-ucrainean, subiectul său fiind cooperarea între ONU şi Consiliul Europei. Un paragraf din text face astfel referire la „provocările fără precedent cu care se confruntă în prezent Europa după agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, şi anterior împotriva Georgiei, precum şi în urma încetării apartenenţei Federaţiei Ruse la Consiliul Europei”.

Citește și: Rusia, abandonată de 3 dintre aliații săi la ultimul vot ONU privind „agresiunea” împotriva Ucrainei

___