Contraofensiva Ucrainei pare iminentă. Liniile de front ale țării freamătă de mișcări de vehicule și lovituri de artilerie, cu explozii regulate care lovesc ținte vitale ale Rusiei în zonele ocupate. Președintele Volodimir Zelenski a dat asigurări că o contraofensivă „va avea loc”, dar a ezitat să precizeze o dată exactă, potrivit CNN.

KievFoto: Ivan Tykhyi / Panthermedia / Profimedia

S-ar putea să fi început deja; s-ar putea să fie la câteva săptămâni distanță. Nu știm - dar ucrainenii, cu care CNN a vorbit la Kiev, își pun speranțele în această contraofensivă mult așteptată.

Tetiana Kolle-Kolesnikova, în vârstă de 35 de ani, a părăsit orașul său Volnovakha din regiunea Donețk în primele zile ale invaziei la scară largă a Rusiei. În prezent, ea locuiește și lucrează la Kiev ca manichiuristă.

„Mă aștept ca armata noastră să învingă în orice caz și să recupereze toate teritoriile ocupate. Iar familia noastră va putea în sfârșit să se întoarcă acasă. Ne lipsește foarte”, a declarat ea pentru CNN.

Avocatul și rezidentul Kievului, Iurii Holovach, speră, de asemenea, într-un rezultat pozitiv al contraofensivei, dar nici el nu vrea ca forțele ucrainene să se simtă grăbite.

„Ele trebuie să fie antrenate și pregătite. Chiar dacă este nevoie de mai mult timp pentru a se pregăti - este mai bine, pentru că atunci vom avea mai multe arme. Avem nevoie de arme cu rază lungă de acțiune pentru ca contraofensiva să se desfășoare cu succes”, a spus el.

Tetiana Kravets, în vârstă de 26 de ani, administrator la o firmă notarială din Kiev, speră ca contraofensiva să aibă succes, astfel încât țara să poată reveni la condițiile de dinainte de război.

Contrar așteptărilor lor, Ruslan Strik, în vârstă de 56 de ani, care locuiește în Kiev, crede că s-ar putea să nu aibă loc deloc o contraofensivă. Rememorând observațiile din primele zile ale lui aprilie 2022 în Mariupol - înainte de a fi evacuat împreună cu soția sa - el a spus că, pentru o contraofensivă de succes, ar fi nevoie de avioane militare.

„Noi nu avem avioane! Îmi amintesc că în Mariupol, cerul era al lor [al rușilor]. Deci, fără avioane militare, nu poate exista o contraofensivă. Sau poate că armele cu rază lungă de acțiune pot face treaba, pentru a le putea distruge logistica din spate. Dar fără ele, este foarte periculos”, a spus el.

„Vreau să [mă] întorc acasă. Dar avem nevoie de avioane de luptă și de artilerie cu rază lungă de acțiune. În caz contrar, vor fi pierderi mari de personal”, a adăugat el.

„Nu cred că va fi anunțată o dată anume”

Iurii Sobolevski, primul adjunct al șefului consiliului regional ucrainean din Kherson, a declarat că nu crede că va fi anunțată o dată anume pentru o contraofensivă așteptată în sud.

„De fapt, ceea ce fac forțele armate ucrainene în sectorul nostru sudic poate fi considerat o contraofensivă: menținerea controlului focului, distrugerea constantă a țintelor militare și reducerea capacității de luptă a inamicului”, a declarat el.

„Prin urmare, nu cred că va exista o dată de la care se va considera că contraofensiva a început deja”, a spus Sobolevski.

El și-a exprimat optimismul că Ucraina va fi capabilă să își recupereze teritoriul de la Rusia.

„Pentru că ceea ce se întâmplă acum în teritoriul ocupat temporar este doar un coșmar. Acest lucru nu ar trebui să se întâmple în secolul XXI. Acestea sunt camere de tortură, pașapoarte forțate și deportarea copiilor etc.”, a susținut el, citat de CNN.

___