Forțele armate ruse au primit deja o cantitate suficientă de muniție anul acesta, a declarat marți ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu, după ce cu o zi în urmă șeful mercenarilor Wagner a lansat noi acuzații privind lipsurile cu care se confruntă trupele sale, relatează TASS.

Evgheni Prigojin, al doilea în dreapta, participând la o întâlnire a ministrului rus al apărării Serghei Șoigu și a generalului Valeri Gerasimov, șeful Statului Major al armatei ruse în 2018Foto: Libyan National Army / AP / Profimedia

„Anul acesta forțele armate au primit deja o cantitate suficientă de muniție pentru a provoca pagube efective prin foc asupra inamicului”, a declarat Șoigu în cadrul unui apel telefonic avut cu comandanții armatei ruse.

„În general, complexul militar-industrial asigură nevoile armatei și marinei. Cu toate acestea, este necesar să se identifice în timp util riscurile ca întreprinderile să nu-și îndeplinească obligațiile și să ia prompt măsuri corective”, a adăugat el.

Comentariile sale vin după ce Evgheni Prigojin a lansat luni un nou apel către Ministerul Apărării de la Moscova de a le furniza luptătorilor săi mai multă muniție.

Prigojin, fondatorul grupului paramilitar privat Wagner, a declarat că soldații săi au nevoie de cel puțin 300 de tone de proiectile de artilerie pe zi pentru a-și menține asaltul asupra orașului Bahmut din regiunea Donețk.

„Trei sute de tone pe zi înseamnă 10 containere de marfă - nu este deloc mult... Dar nu ni se dă mai mult de o treime din această cantitate”, spune Prigojin într-o înregistrare aparent filmată în orașul Soledar, la nord-est de Bahmut.

Într-o înregistrare video separată, liderul Wagner a declarat că, dacă grupul de mercenari e sortit să moară, atunci va fi „nu din cauza armatei ucrainene sau a NATO, ci din cauza birocraților noștri nemernici de acasă”.

Istoria disputei între Prigojin și conducerea armatei ruse

Prigojin s-a plâns în public pentru prima oară pe 20 februarie cu privire la ceea ce el a descris drept „problema majoră” a livrărilor de muniție către mercenarii săi.

Șeful mercenarilor Wagner a spus că el crede că în Rusia există suficiente muniții întrucât „industria a ajuns la nivelurile dorite”, dar că el personal nu poate rezolva problema aprovizionării trupelor sale, în pofida tuturor „relațiilor și cunoștințelor” pe care le are.

Câteva zile mai târziu el a proclamat „victoria” în lupta pentru muniție, însă recent a reluat acuzațiile la adresa Ministerului rus al Apărării.

Duminică, el a declarat că o contraofensivă ucraineană s-ar putea transforma într-o „tragedie” pentru Rusia, avertizând din nou că luptătorii săi nu au muniție.

„Noi (Wagner) avem doar 10-15% din muniția de care avem nevoie”, a acuzat el într-un interviu acordat corespondentulului de război pro-Kremlin, Semion Pegov.

Prigojin, care a dat vina pe ofițerii militari ruși pentru lipsa muniției, a spus că se așteaptă la o contraofensivă ucraineană la jumătatea lunii mai.

Ucraina a declarat săptămâna aceasta că pregătirile pentru o contraofensivă se apropie de sfârșit.

Urmărește ultimele evoluții din a 433-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.