Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, a declarat luni că gruparea sa militară are o „problemă majoră” cu aprovizionarea cu muniție, întrebându-se retoric în fața cui ar trebui să se închine pentru a remedia situația, relatează CNN.

Evgheni PrigojinFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

„Problemele pe care le-am ridicat cu privire la muniție rămân din păcate nerezolvate”, a declarat el într-o înregistrare video publicată pe canalul său de Telegram, adăugând că acest lucru reprezintă „o problemă majoră”.

Șeful mercenarilor Wagner a spus că crede că în Rusia există suficiente muniții întrucât „industria a ajuns la nivelurile dorite”, dar că el personal nu poate rezolva problema aprovizionării trupelor sale, în pofida tuturor „relațiilor și cunoștințelor” pe care le are.

Prigojin mai spune că i s-a transmis că trebuie să „meargă să își ceară scuze” cuiva „de sus” cu care o „relație dificilă” pentru a rezolva problema. El susține însă că nu știe despre ce persoană este vorba.

„Cui ar trebui să îmi cer scuze? În fața cui ar trebui să mă aplec? 140 de milioane de ruși! Vă rog spuneți-mi în fața cui ar trebui să mă aplec pentru ca băieții mei să moară de două ori mai puțin decât o fac astăzi”, a deplâns el în stilul său fals caracteristic.

Evgheni Prigojin se plânge că este împiedicat să câștige războiul

CNN notează că nu poate verifica independent acuzațiile lui Prigojin vizavi de lipsurile de muniții pe care le-ar avea mercenarii Wagner însă comisarul pentru drepturile omului din Rusia, Tatiana Moskalkova, i-a cerut săptămâna trecută șefului Statului Major rus Valeri Gherasimov să investigheze informațiile conform cărora unii recruți ar fi fost trimiși să lupte în Ucraina „practic, fără arme”.

Prigojin a mai comentat luni că nu a avut astfel de probleme cu muniția când la comanda forțelor de invazie se afla generalul Serghei Surovikin, despre care unii analiști afirmă că este un apropiat al său. Prigojin îl lăudase anterior pe acesta pentru modul organizat în care a avut loc retragerea trupelor ruse de pe malul de vest al Niprului în regiunea Herson.

Vladimir Putin l-a înlocuit însă pe Surovikin de la comanda generală a forțelor de invazie cu Valeri Gherasimov în luna ianuarie. Institutul pentru Studiul Războiului din SUA a notat într-o evaluare ulterioară acestei decizii că Putin și-ar fi pierdut încrederea în mercenarii Wagner conduși de Prigojin din cauza eșecului lor de a captura orașul Bahmut din regiunea Donețk.

„Cei care ne împiedică să câștigăm acest război lucrează direct pentru inamic”, a acuzat luni șeful mercenarilor Wagner.

Mercenarii Wagner, trași pe linie moartă de comandamentul de la Moscova?

The Moscow Times nota săptămâna trecută că Serghei Șoigu a ordonat mass-media de stat să nu îl mai mediatizeze pe Prigojin după ce criticile repetate ale acestuia la adresa comandamentului militar de la Moscova l-ar fi scos în cele din urmă din sărite pe ministrul rus al Apărării.

Prigojin, care a declarat anterior că armata rusă este condusă de „clovni” a fost scos de pe micul ecran: posturile de televiziune au primit ordin să nu mai menționeze numele fondatorului grupului Wagner, potrivit analistul politic pro-Kremlin Serghei Markov, un fost consilier apropiat al lui Vladimir Putin.

Decizia de a-l tăia pe Prigojin din matricea propagandistă a fost confirmată chiar de șeful mercenarilor Wagner.

Prigojin a publicat pe canalul de Telegram „Grey Zone” afiliat grupării paramilitare un document al Ministerului rus al Apărării în care se cere ca numele său să nu fie menționat și să nu fie mediatizate declarațiile sale privind efortul său în războiul din Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții din a 362-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.