Ministerul Apărării de la Moscova a oferit miercuri după-amiaza prima reacție oficială a Rusiei după prăbușirea unor segmente extinse ale podului Antonovskyi de peste Nipru, afirmând că toate trupele și echipamentele rusești au fost evacuate din teritoriul abandonat în Herson.

General-locotenentul Igor KonasenkovFoto: AFP / AFP / Profimedia

„Pe direcția Herson astăzi, la ora 05:00, ora Moscovei, a fost finalizat transferul unităților de trupe rusești pe malul stâng al râului Nipru”, a declarat în briefingul său zilnic general-locotenentul Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării, citat de TASS.

„Pe malul drept nu a mai rămas nici măcar o singură piesă de echipament și armament militar. Pierderile de personal, arme, echipamente militare și resurse materiale ale grupului de trupe rusești nu sunt permise”, a adăugat el, subliniind că toți militarii ruși au trecut pe malul stâng al Niprului.

„Civilii care doreau să părăsească partea de pe malul drept al regiunii Herson au fost asistați la evacuare. Formațiile și unitățile militare ale forțelor armate ruse au ocupat linii și poziții defensive pregătite dinainte din punct de vedere ingineresc”, a mai declarat generalul rus.

Imaginile par să sugereze că podul Antonovskyi a fost aruncat în aer de ruși

Fotografiile și înregistrările video apărute cu podul Antonovskyi distrus par să sugereze că acesta a fost aruncat în aer de geniștii ruși în contextul retragerii ordonate de ministerul rus al Apărării miercuri.

O secțiune întinsă din partea de nord a podului s-a prăbușit complet, situație pentru care cea mai plauzibilă explicație ar fi aruncarea sa în aer cu încărcături explozive plasate de geniști.

Ele au apărut de asemenea cu aproximativ o oră înainte de briefingul zilnic al lui Konașenkov, ceea ce ar putea însemna că rușii l-au aruncat în aer deliberat înainte de acest moment.

În pofida declarațiilor făcute de purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării, în ultimele două zile pe rețelele de socializare au apărut mai multe înregistrări video care arată echipamente lăsate în urmă de militarii ruși în graba evacuării.

De asemenea, pe canalele de Telegram rusești au apărut numeroase relatări că retragerea trupelor de pe malul vestic al Niprului a degenerat în panică și haos în contextul în care mii de soldați se aflau aici.

Ucraina nu a comentat deocamdată vineri informațiile despre retragerea rușilor, amintind în schimb de „tăcerea operațională” în ceea ce privește activitățile militare.

Fotografii apărute vineri dimineața pe rețelele de socializare arată că steagul Ucrainei a fost ridicat în centrul orașului Herson, capitala regiunii, însă informațiile preliminare sugerează că acesta a fost plasat de localnicii ucraineni, nu forțele armate ale Kievului.

Orașul Herson era singura capitală regională a Ucrainei pe care forțele armate rusești reușiseră să o cucerească după declanșarea de către Vladimir Putin a „operațiunii militare speciale” pe 24 februarie.

Urmărește ultimele evoluții din a 261-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.