Podul strategic Antonovskyi de peste râul Nipru s-a prăbușit, relatează agenția Reuters și mai multe site-uri de știri din Ucraina și Rusia.

HotNews.roFoto: Hotnews

Reuters notează că televiziunea publică a Ucrainei a publicat o fotografie care arată secțiuni întregi ale podului care lipsesc, nefiind deocamdată 100% clar ce a provocat distrugerea sa.

Kommersant, cel mai mare cotidian financiar din Rusia, îl citează pe corespondentul de război Andrei Rudenko care a postat mai multe fotografii pe canalul său de Telegram în care pot fi văzute distrugerile suferite de pod.

Șeful guvernului din regiunea Herson a negat însă informațiile despre explozie, spunând că podul este „în aceeași stare”. Imaginile îl contrazic însă.

Corespondentul de război al ziarului Komsomolskaia Pravda, Alexander Kots, a publicat și un videoclip de pe podul Antonovskyi.

„Probabil, a fost aruncat în aer în timpul retragerii grupului rus de pe malul drept pe malul stâng. Se pare că inamicul nu s-a apropiat încă de acest pod de cealaltă parte”, afirmă Kots.

Podul de pontoane ridicat de forțele rusești lângă acesta a fost de asemenea distrus.

Podul Antonovskyi a fost cel mai probabil aruncat în aer de rușii aflați în retragere

Este destul de probabil ca cele două poduri să fi fost aruncate în aer de geniștii ruși în contextul retragerii pe malul estic al Niprului pe care ministerul rus al Apărării a ordonat-o miercuri. Acest lucru ar explica și de ce Kots este atât de încrezător să relateze de pe pod.

Majoritatea secțiunii de nord a podului Antonovskyi se află acum în apă iar prezența trupelor rusești în jurul podului pare acum să fie minimă. Distrugerea unei secțiuni atât de mari a podului sugerează la rândul ei că a fost o acțiune deliberată realizată cu încărcături explozive.

De asemenea, mai devreme în cursul zilei de vineri o înregistrare video distribuită pe canalele de Telegram rusești a arătat că și podul feroviar de peste Nipru a fost aruncat în aer de către geniștii ruși.

Tot pe canalele de Telegram, cel mai popular serviciu de mesagerie din Rusia, au apărut ample relatări că retragerea rusească ar fi degenerat în panică și haos.

Nu este clar în acest moment câți militari ruși încă se află pe malul de vest al Niprului, ministerul Apărării de la Moscova rezumându-se la a afirma vineri dimineața că retragerea decurge conform planurilor.

UPDATE 12:18 Ministerul rus al Apărării a declarat vineri după-amiaza că retragerea s-a încheiat, și că niciun soldat sau echipament militar nu a fost lăsat în urmă pe malul de vest al râului Nipru.

Urmărește ultimele evoluții din a 261-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.