Informații care au început să circule pe canalele de Telegram rusești sugerează că trupele lui Vladimir Putin au intrat în panică în timpul retragerii de pe malul vestic al râului Nipru în regiunea Herson, existând pericolul ca situația să degenereze în haos.

Rămășițele unor tancuri rusești distruse în războiul din UcrainaFoto: Efrem Lukatsky / AP - The Associated Press / Profimedia

Despre această situație au relatat mai mulți observatori ai războiului din Ucraina care monitorizează discuțiile de pe canalele de Telegram care au sute de mii de urmăritori în Rusia, acesta fiind canalul preferat de comunicare atât al oficialilor ruși, cât și al marilor agenții de presă și bloggerilor militari.

Dmitri, fondatorul site-ului War Translated, notează că lucrurile au început să evolueze atât de rapid încât dacă stai departe de calculator sau telefon jumătate de zi nici nu mai știi de unde să încep cu toate știrile.

MIG, unul dintre aceste canale de Telegram rusești, citează martori oculari care afirmă că forțele armate ucrainene au ajuns deja pe o șosea importantă care duce înspre orașul Herson, capitala regiunii cu același nume.

Armata ucraineană îi bombardează pe rușii aflați în retragere

Același canal de Telegram „MIG” afirmă că podul Antonovskyi a fost „terminat” într-o aparentă referință la faptul că acest pod cheie de pe râul Nipru a fost distrus. Voenkor Kotenok, un alt canal de Telegram rusesc, a publicat același mesaj. Distrugerea podului nu a fost însă confirmată nici de Ucraina, nici de presa rusă de stat.

Este posibil ca unii să fi confundat podul Antonovskyi cu cel feroviar de peste râul Nipru, acesta părând să fi fost aruncat în aer de geniștii ruși.

Se pare că podul feroviar a fost distrus complet în urma exploziei.

Dimitriyev, un blogger rus, citează surse care afirmă că în rândul trupelor Moscovei s-a instalat panica.

„Nu este posibil să traversezi [Niprul] cu calm, forțele armate ucrainene continuă să lovească punctele de trecere, nu au existat înțelegeri [de încetare a focului]. Mocnește un dezastru militar”, afirmă acesta.

El spune că aceste informații provin nu de la canale publice, ci de la „oameni pe care îi cunosc personal”.

„Mai mult, se pare că panica a început [joi] după-amiaza. Se raportează că pe malul stâng e anarhie, echipamente abandonate și posturi abandonate”, afirmă acesta.

O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare și care ar fi fost filmată în Herson arată bombardamente masive ale forțelor armate ucrainene împotriva armatei ruse aflate în retragere.

Informații despre panică în rândul militarilor ruși din Herson

Amintim că primele înregistrări video cu retragerea rușilor din Herson au început să apară în cursul dimineții zilei de joi, acestea sugerând că ea se desfășoară ordonat. Deși în imagini au putut fi văzute numeroase echipamente de luptă abandonate de soldații ruși, ele păreau a fi pe malul de vest al Niprului, nu pe cel estic înspre care are loc retragerea.

Unul dintre militarii ruși din zonă a publicat un mesaj video în care respinge declarațiile optimiste ale persoanelor care spun că rușii se vor întoarce în orașul Herson. Acesta afirmă că i s-a cerut să filmeze o înregistrare video în care să calmeze oamenii.

„Dar cred că dacă fac un livestream oamenii o să înceapă să aibă probleme cu inima ca mine”, afirmă militarul rus.

„Dacă vom continua să luptăm așa, și exact asta se întâmplă, vom pierde Crimeea. Apoi, vă spun, dacă cineva crede că avem vehicule amfibii îi vom face cadou [blindatul] nostru BTR-80 care poate plonja o dată în apă și nu va ieși la suprafață. Va fi ultima sa scufundare”, mai spune militarul rus.

Într-o postare făcută azi-noapte la ora 12:35, Jimmy Rushton, un analist de securitate stabilit la Kiev, afirma că „există toate semnele că retragerea rusească de pe malul de vest al Niprului a degenerat în fugă. Însă vom ști cu siguranță doar dimineața”.

Mike Martin, un alt observator al războiului din Ucraina și cercetător în cadrul Departamentului pentru Război din cadrul Imperial College de la Londra, afirma la rândul său azi-noapte că „se pare că rușii au dat-o în bară cu retragerea”.

„Ei au fost nevoiți să o anunțe pentru că plecau dintr-un teritoriu pe care l-au anexat anterior (și pretindeau că e teritoriu rusesc). Dar se pare că nu le-au spus de fapt și trupelor lor. Și, după cum știm, retragerea este cea mai grea manevră militară. Mult mai grea dacă o anunți în prealabil”, mai afirmă acesta într-o serie de postări făcute pe pagina sa de Twitter.

„Deci acum avem situația în care trupele rusești blochează punctele de trecere și sunt bombardate de ucraineni. Nu pot ieși suficient de rapid”, adaugă Martin.

Ucraina a recucerit 41 de localități de pe malul de vest al Niprului

În discursul său adresat națiunii joi noaptea, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că forțele Kievului au eliberat 41 de așezări din sudul țării.

„Astăzi sunt vești bune din sud. Numărul steagurilor ucrainene care revin la locul lor în cadrul operațiunii de apărare în curs este deja de zeci. 41 de așezări au fost eliberate. Mulțumim tuturor eroilor noștri”, a anunțat el.

„Nu inamicul pleacă. Ucrainenii sunt cei care alungă ocupanții cu un mare preț, la fel ca și în estul țării noastre, în regiunea Harkov, și ca înainte în nord, în regiunile Kiev, Sumî, Cernihiv, iar acum în regiunile Nikolaev și Herson”, a mai spus el.

„Trebuie să mergem până la capăt - pe câmpul de luptă și în diplomație - pentru ca tot pământul nostru, de-a lungul graniței noastre recunoscute internațional, să aibă steagurile noastre, steaguri ucrainene. Și niciodată vreun tricolor inamic”, a subliniat el.

O hartă arată teritoriile eliberate de ucraineni pe malul de vest al Niprului în ultimele 24 de ore.

Comentând situația, generalul Mark Hertling, fostul comandant al trupelor americane din Europa între 2011 și 2012, amintește că în urmă cu aproape două luni a vorbit într-un interviu acordat CNN despre posibilitatea formării unei încercuiri de tip „buzunarul Falaise”, una dintre cele mai celebre în al Doilea Război Mondial, în Herson.

„Relatările din Ucraina indică că se întâmplă asta. Dacă Rusia nu s-a pregătit pentru asta și mii de soldați sunt uciși/capturați, [situația] consolidează incompetența cunoscută a armatei ruse”, afirmă el.

Urmărește ultimele evoluții din a 261-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.