Forțele ucrainene se apropie de periferia orașului Herson, din sudul țării, după anunțul Rusiei că armata sa a început să se retragă. Ucraina susține că a eliberat orașul cheie Snihurivka, la aproximativ 32 km nord de Herson. De asemenea, au apărut imagini cu soldați ucraineni purtând un steag ucrainean în Kyslivka, localitate aflată la aproximativ 15 km de centrul orașului Herson

Un barbat tinand steagul Ucrainei sarbatoreste eliberarea orasului HersonFoto: Genya SAVILOV / AFP / Profimedia

Cele mai importante informații de vineri, ziua 261 a războiului din Ucraina, LIVE TEXT:

23:55Țările de Jos vor aloca 110 milioane de euro suplimentare pentru a sprijini Ucraina pe timpul iernii, scrie Kyiv Independent.

Fondurile vor fi folosite pentru a asigura locuințe pentru ucraineni, repararea conductelor de apă și a caselor și pentru achiziționarea de gaze, alimente și electricitate, a declarat ministrul olandez pentru comerț exterior și cooperare pentru dezvoltare, Liesje Schreinemacher, pe 11 noiembrie. O parte din fonduri vor fi direcționate către repararea rețelei de energie.

Această sumă va completa ajutorul de 70 de milioane de euro pe care guvernul olandez l-a anunțat în octombrie.

21:59Cel puțin șapte poduri – patru dintre ele traversează râul Nipru – au fost distruse în ultimele 24 de ore, potrivit imaginilor din satelit de la Maxar Technologies și altor fotografii, relatează CNN.

Nu este clar cine este responsabil pentru distrugerea podurilor, dar acestea vin în momentul în care forțele militare ruse s-au retras de pe malul de vest al Niprului din regiunea Herson.

21:25Noi daune semnificative aduse barajului major Nova Kahovka din sudul Ucrainei pot fi observate în urma retragerii Rusiei din orașul Herson din apropiere, a anunțat vineri compania de imagini prin satelit Maxar, relatează Reuters.

21:07Ucraina a recunoscut că forțele sale au efectuat atacuri asupra flotei Mării Negre din Sevastopol în Crimeea la sfârșitul lunii trecute, relatează CNN. De asemenea, Ucraina anunță că prin intermediului platformei United24, dedicată strângerii de fonduri pentru o flotă de drone maritime, s-au adunat destui bani pentru achiziția primei drone din cele 100 care vor forma flota de USV-uri a Ucrainei.

21:00Pe măsură ce forțele ucrainene își consolidează controlul în partea de vest a regiunii Herson, oficialii i-au avertizat pe locuitori să nu încerce să se întoarcă acasă prea curând, relatează CNN.

„Din ce în ce mai multe așezări se întorc sub steagul ucrainean”, a declarat șeful administrației militare regionale a Hersonului, Yaroslav Ianușevici, într-un videoclip.

"Înțeleg că toată lumea are dor de casă și sunt dormici să se întoarcă acasă cât mai curând posibil", a continuat el, spunând: "Vă cer să așteptați puțin. Este prea periculos aici acum. Există o mare probabilitate ca inamicul să bombardeze noile aşezări dezocupate. Dincolo de asta, zona ar trebui să fie examinată de experţi în explozibili. Din păcate, sunt deja multe victime civile cauzate de dispozitive explozive."

20:50 Oficialii din Ucraina sărbătoresc retragerea rușilor din orașul Herson și de pe malul vestic al regiunii

Iuri Sobolevski, primul adjunct al șefului consiliului regional din Herson, a declarat pe Telegram: "Herson este de neînvins! Astăzi, oamenii liberi au putut să vină din nou în Piața Svobodi (Libertății) cu steagurile Ucrainei, așa cum a fost atunci când inamicul a capturat orașul", potrivit CNN.

20:20 Ministerul rus reiterează că toate trupele și echipamentele au fost retrase de pe malul vestic al Hersonului

O declarație a Ministerului rus al Apărării a reiterat că toate trupele rusești au fost retrase de pe malul vestic al regiunii Herson începând de vineri dimineață.

"Tot personalul, armele și echipamentele militare ale grupului au fost retrase pe malul stâng [estic]. În total, au fost retrași peste 30 de mii de militari ruși, aproximativ 5 mii de arme și echipamente militare, precum și bunuri materiale", potrivit comunicatului.

19:57Ministerul rus de Externe a declarat vineri că a interzis intrarea în Rusia a 200 de cetățeni americani, inclusiv o soră și doi frați ai președintelui american Joe Biden, ca răspuns la sancțiunile Washingtonului, relatează Reuters.

A spus că a interzis intrarea lui Valerie Biden Owens, James Brian Biden și Francis William Biden.

Pe listă a fost inclusă și Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe.

19:41Ucrainenii au continuat vineri să sărbătorească retragerea rușilor din Herson până la căderea nopții, în timp ce videoclipuri distribuite pe rețelele de socializare arată petreceri stradale și oameni scandând „ZSU”, inițialele forțelor armate ucrainene.

19:22Un sat din apropiere de Herson se bucură de plecarea rușilor și își amintește viața sub ocupație / „Jafuri, moarte și dispariții”

Rușii au părăsit Blahodatne în aceeași direcție din care au venit, ieșind din satul ucrainean izolat la adăpostul întunericului pentru a se alătura restului forțelor ruse care se retrăgeau peste râul Dnipro, povestește Reuters.

18:58Ucraina construiește un gard din beton armat cu sârmă ghimpată pentru a-și fortifica granița cu Belarus, a declarat pe 11 noiembrie seful adjunct al biroului președintelui, Kirilo Timoșenko, relatează Kyiv Independent.

18:38 Cancelarul german Olaf Scholz a discutat despre situația din Ucraina cu președintele Volodimir Zelenski într-o convorbire telefonică vineri înainte de summitul G20, liderul ucrainean informându-l pe Scholz despre cele mai recente evoluții din Herson, a declarat vineri Berlin, relatează Reuters.

Cei doi au condamnat atacurile forțelor armate ruse asupra infrastructurii civile și au discutat despre modalități de consolidare a sectorului energetic ucrainean, iar Scholz a spus că Germania va continua să sprijine Ucraina cu infrastructura energetică și apărare aeriană.

Ei au cerut, de asemenea, continuarea acordului care să permită exportul produselor agricole ucrainene pentru a îmbunătăți situația globală a securității alimentare. Scholz va participa săptămâna viitoare la un summit al principalelor economii dezvoltate din lume, în Bali, Indonezia. Președintele rus Vladimir Putin nu va fi prezent.

Povestea lui Zhan Beleniuk, primul și singurul parlamentar de culoare al Ucrainei

18:35Biden la COP27: Războiul din Ucraina "întărește urgența" renunțării la combustibilii fosili

Invazia Rusiei în Ucraina a făcut și mai urgentă necesitatea de a renunța la combustibilii fosili, a declarat vineri președintele american Joe Biden la conferința internațională privind clima COP27, potrivit AFP.

17:30 "Lacrimi": Un parlamentar ucrainean reflectează asupra retragerii "istorice" a Rusiei din Herson

Kira Rudik, membră a parlamentului ucrainean, a declarat pentru CNN că retragerea forțelor rusești din orașul Herson a provocat "atâtea lacrimi de fericire".

"Astăzi este o dată istorică. Ne vom aminti de ea pentru că eliberăm centrul regional Herson, care a fost capturat la începutul invaziei. Și ... nu prea mulți oameni cred că acest lucru va fi luat înapoi. ... Oamenii sunt atât de fericiți, scandează și pot să vă spun că se plânge de fericire. Pentru că atunci când nimeni nu credea că vom putea face acest lucru, Herson este Ucraina, iar astăzi regiunea este eliberată", a declarat ea pentru CNN.

16:58Pe rețelele sociale apar tot mai multe filmări cu mulțimi care întâmpină forțele ucrainene în centrul orașului Herson.

16:52Patruzeci și cinci de soldați ucraineni au fost eliberați într-un schimb de prizonieri cu Rusia, iar corpurile neînsuflețite a doi soldați ucraineni uciși au fost, de asemenea, repatriate, a declarat vineri șeful biroului prezidențial ucrainean, relatează Reuters.

16:36Povestea lui Zhan Beleniuk, primul și singurul parlamentar de culoare al Ucrainei

În timp ce președintele Vladimir Putin își justifică invazia în Ucraina spunând că Rusia trebuie să își scape vecinul de neonaziști, Zhan Beleniuk, un fost luptător olimpic de culoare și deputat își prezintă țara natală ca fiind una care respectă toate rasele.

16:32Peste 30.000 de militari ruși s-au retras de pe pe malul estic al râului Nipru, a anunțat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat publicat de agenția de presă Interfax, potrivit The Guardian.

GUR le cere soldaților ruși lăsați în urmă în Herson să se predea

16:25Direcţia principală de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării a făcut apel la trupele ruse care au fost lăsate în urmă în Herson, după retragerea forțelor Kremlinului, să se predea.

Există rapoarte că unii soldați ar fi fost lăsați în urmă în timpul ordinului de retragere. Unii s-au schimbat în haine civile, dar există temeri că ar putea fi încă înarmați.

Într-o declarație postată pe canalele de socializare, serviciile secrete de apărare ale Ucrainei au declarat: „În caz de captivitate voluntară, Ucraina vă garantează supraviețuirea și siguranța. Respectăm convențiile de la Geneva, garantăm prizonierilor de război hrană, asistență medicală și posibilitatea schimbului dumneavoastră cu soldați ai forțelor armate ucrainene ținuți captivi în Federația Rusă. Este sigur să te predai după ce ai discutat în prealabil condițiile de predare cu reprezentanții autorizați ai comandamentului ucrainean, sunând la linia telefonică din cadrul proiectului de stat al Ucrainei „Vreau să trăiesc”.

Astfel, autoritățile ucrainene au fost furnizate numere de telefon sau le-a spus soldaților ruși să se apropie de armata ucraineană cu armele atârnate peste umăr, cu un steag sau o pânză albă și să strige „Ma predau”.

16:06Anunțul Rusiei că și-a încheiat retragerea din orașul-cheie Herson și din zonele din apropiere reprezintă unul dintre cele mai semnificative momente ale războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina în 24 februarie, scrie CNN. Herson a fost singura capitală regională ucraineană pe care forțele ruse au capturat-o de la invazia din februarie, fiind un premiu major pentru liderul de la Kremlin.

Soldații ucraineni au intrat în orașul Herson

15:40VIDEO Primii soldați ucraineni au intrat în orașul Herson după peste 6 luni de ocupație, înregistrările video cu momentul arătând bucuria și emoția fără margini a localnicilor strânși să îi întâmpine.

15:08Șeful administrației militare regionale Nikolaev, Vitaliy Kim, spune că șapte persoane au murit în atacului lansat de ruși vineri dimineață asupra unei clădiri înalte din oraș.

14:51Statele Unite nu vor mai trata Rusia drept o economie de piață, a anunțat Departamentul pentru Comerț de la Washington, revocând astfel statutul acordat în urmă cu două decenii.

Bucurie în Herson în așteptarea armatei ucrainene eliberatoare

14:26Locuitorii din orașul Herson au început să se strângă în fața clădirii administrative din centrul localității pentru a aștepta armata ucraineană eliberatoare:

13:44 Centrul Hersonului, locuitorii au venit cu steaguri ale Ucrainei:

13:28 "Este important să subliniem că invazia rusă din Ucraina a acţionat ca un accelerator al unui proces distructiv care face şi mai clar de ce folosirea ca armă a energiei şi a alimentelor sau folosirea propagandei trebuie contracarate printr-un efort internaţional coordonat", a scris pe Twitter președintele Klaus Iohannis, care participă la Forumul pentru Pace de la Paris.

13:24 Kremlinul a declarat vineri că, în pofida retragerii trupelor sale de pe malul vestic al râului Nipru și a abandonării orașului Herson, regiunea cu același nume aparține în continuare Rusiei, relatează Reuters.

Podul strategic Antonovskyi de peste râul Nipru s-a prăbușit

12:44Ministerul Apărării de la Moscova a oferit miercuri după-amiaza prima reacție oficială a Rusiei după prăbușirea unor segmente extinse ale podului Antonovskyi de peste Nipru, afirmând că toate trupele și echipamentele rusești au fost evacuate din teritoriul abandonat în Herson.

11:30VIDEO Podul strategic Antonovskyi de peste râul Nipru s-a prăbușit, relatează agenția Reuters și mai multe site-uri de știri din Ucraina și Rusia.

10:23Fotografii distribuite pe rețelele de socializare arată că steagul Ucrainei a fost din nou ridicat în centrul orașului Herson, capitala regiunii cu același nume din sudul Ucrainei.

10:01Informații care au început să circule pe canalele de Telegram rusești sugerează că trupele lui Vladimir Putin au intrat în panică în timpul retragerii de pe malul vestic al râului Nipru în regiunea Herson, existând pericolul ca situația să degenereze în haos.

10:00SUA vor cumpăra de la producătorii sud-coreeni 100.000 de cartușe de artilerie pentru a le furniza Ucrainei, în baza unui acord la care cele două guverne lucrează de ceva timp, a declarat un oficial american pentru Associated Press.De asemenea, Wall Street Journal a scris, citând responsabili americani, că SUA sunt pe punctul de a încheia un acord pentru achiziţionarea din Coreea de Sud a 100.000 de obuze de artilerie de 155 mm ce vor fi livrate Ucrainei.

Coreea de Sud dezminte însă, afirmând că, dacă negocierile în curs se vor finaliza, muniţiile vor fi destinate doar forţelor americane, scrie AFP.

"Pentru a compensa lipsa de stocuri de muniţii de 155 de mm în SUA, sunt negocieri în curs între Washington şi o societate sud-coreeană pentru a exporta muniţii. Aceasta pleacă de la principiul că SUA vor fi utilizatorul final. Politica sud-coreeană ce constă în a nu furniza arme letale Ucrainei rămâne neschimbată" a anunţat Ministerul Apărării din Coreea de Sud.

09:48Soldații ruși își abandonează colegii răniți în timp ce se retrag din orașul Herson din sudul Ucrainei, scrie The Guardian, citând Daily Telegraph.

"Există o retragere a trupelor rusești în poziții mai fortificate. Dar mai sunt zone în care au loc bătălii. Se retrag pentru că suferă pierderi, pierderi foarte mari. Mai mult, ei nici măcar nu iau cadavrele soldaților", a spus Nikolai, un soldat ucrainean care luptă în regiune.

08:46În centrul orașului Jytomyr, pe 11 noiembrie, a fost demontat un monument al poetului rus Alexandru Pușkin, care a fost creat la sfârșitul secolului al XIX-lea. Potrivit primarului orașului, Serghei Sukhomlin, pe viitor se intenționează să fie amplasat în acel loc un monument dedicat prizonierii de război ucraineni. Statuia lui Pușkin va fi depozitată la „Uzina specializată de servicii comunale și menajere”.

08:21 În noaptea de 10/11 noiembrie, rușii au bombardat districtul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk, trăgând în total peste 50 de obuze asupra acestuia, spun șefii Administrației Militare Regionale Dnipropetrovsk și Kryvoi Rog

07:45 Șeful administrației locale din Nikolaev, Vitaly Kim, a declarat că o rachetă trasă de ruși a lovit o clădire rezidențială cu cinci etaje, ucigând 2 persoane și rănind alte două

07:43 Invazia propriu-zisă este considerată o victorie, iar președintelui rus îi va fi greu în aceeași măsură să piardă sau să câștige războiul, scrie Financial Times.

07:20 De la începutul invaziei, rușii au distrus complet 144 de unități de îngrijire a sănătății, alte 958 având grade diferite de daune. Pagubele cauzate de distrugerea infrastructurii medicale se ridică la peste un miliard de euro, a declarat ministrul adjunct al Sănătății Bohdan Borukhovskyi, citat de Ukrinform.

06:25Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) consideră că este puțin probabil ca Forțele Armate ale Ucrainei să-și oprească contraofensiva din cauza debutului iernii. „Vremea de iarnă poate provoca daune disproporționate forțelor ruse prost echipate, în vreme ce trupele ucrainene, mai bine echipate, sunt avantajate. Este puțin probabil ca Ucraina să-și oprească contraatacurile din cauza iernii, putând profita de terenul înghețat mai prielnic deplasării decât în lunile noroioase de toamnă”.

06:00Ucraina le va cere partenerilor săi străini să-i ajute la finanțarea sistemelor Starlink dacă SpaceX va demara solicitările financiare. Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov, a spus acest lucru într-un interviu acordat Reuters : „Vom încerca să găsim fonduri. Avem parteneri în diferite țări. Le vom cere să ne ajute financiar”

05:48 În noaptea de 10 spre 11 noiembrie, rușii au bombardat regiunea Vinnytsia. Alerta aeriană din Vinnytsia a durat între 02:21 și 03:55, dar nu au existat victime. Potrivit agenției Ukrinform, Rusia a atacat Ucraina cu 17 rachete și 50 de drone într-o săptămână.

Sinteza ultimelor 24 de ore de război

  • Ministerul rus al Apărării a confirmat că retragerea sa în regiune este în curs. „Unitățile rusești se îndreaptă către o poziție pregătită pe malul stâng al râului Nipro, în strictă conformitate cu planul aprobat”.
  • Ministrul apărării al Ucrainei a spus că rușilor le va lua cel puțin o săptămână să părăsească orașul Herson, iar Moscova mai are un contingent de 40.000 de soldați în regiunea Herson. „Nu este atât de ușor să retragi aceste trupe din Herson într-o zi sau două zile. Va dura cel puțin o săptămână”, a declarat Oleksii Reznikov pentru Reuters. Vadym Skibitsky, șeful adjunct al agenției de informații a armatei Ucrainei, a estimat că mai mult de jumătate din forțele ruse care fuseseră staționate pe malul drept al orașului sunt încă acolo.
  • Kievul a spus că se ferește să se grăbească să revendice victoria, avertizând că ar putea fi o capcană a Kremlinului. Șeful armatei ucrainene, Valeri Zaluzhnyi, a declarat că nu poate confirma încă dacă Rusia se retrage într-adevăr din oraș, dar forțele ucrainene au avansat 36,5 km și au re-cucerit 41 de sate și orașe din regiune de la 1 octombrie.
  • Mark Milley, președintele Statului Major Comun, estimează că armata Rusiei a pierdut peste 100.000 de soldați, adăugând că forțele armate ale Kievului au suferit „probabil” un nivel similar de victime.
  • Guvernul Regatului Unit a înghețat mai mult de 18 miliarde de lire sterline din active aparținând oligarhilor și altor ruși în cadrul noilor sancțiuni. Au fost impuse sancțiuni asupra a 1.271 de persoane - inclusiv fostul patron al Chelsea FC Roman Abramovici și „Regele nichelului” Vladimir Potanin, al doilea cel mai bogat om din Rusia – potrivit unui document publicat joi.
  • SUA vor trimite ajutor militar Ucrainei în valoare de peste 400 de milioane de dolari, au anunţat joi oficiali amercani. Potrivit Pentagonului, pachetul de ajutor va conține cantități mari de muniție și, pentru prima dată, patru sisteme de apărare aeriană Avenger mobile. SUA vor cumpăra, de asemenea, 100.000 de cartușe de artilerie obuzier de la producătorii sud-coreeni pentru a le furniza Ucrainei.