Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că unități speciale ale forțelor armate se află deja în orașul Herson și a descris momentul retragerii rușilor ca fiind istoric. În același timp, ucrainenii au continuat vineri să sărbătorească retragerea rușilor din Herson până la căderea nopții, în timp ce videoclipuri distribuite pe rețelele de socializare arată petreceri stradale și oameni scandând „ZSU”, inițialele forțelor armate ucrainene.

Ucrainenii din Herson danseaza in jurul focului in prima noapte dupa eliberareFoto: Captura video

Primii soldați ucraineni au intrat, vineri după-amiază, în orașul Herson după peste 6 luni de ocupație, în timp ce membrii forțelor armate ale Ucrainei au fost primiți ca niște staturi.

Din acel moment, localnicii au izbucnit de bucurie și emoție, într-o manifestare care a dat în dans și s-a întins până în noapte.

Ucrainenii se aud chiuind, cântând și jucând o horă în jurul focului. Pe fundal, mașinile care trec, claxonează.

„O zi istorică”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că a fost o „zi istorică” și că oamenii din orașul sudic „nu și-au pierdut niciodată speranța”.

„Astăzi este o zi istorică. Ne întoarcem în Herson. De acum, apărătorii noștri sunt în apropierea orașului. Dar unități speciale sunt deja în oraș. Oamenii din Herson așteptau. Nu au renunțat niciodată la Ucraina. Speranța pentru Ucraina este întotdeauna justificată (...) Și chiar și atunci când orașul nu este încă complet curățat de prezența inamicului, oamenii din Herson îndepărtează deja simbolurile rusești de pe străzi și clădiri și orice urme ale șederii ocupanților în Herson”, a spus Zelenski.

Avertismentul autorităților pentru ucrainenii care vor să se întoarcă în Herson

Pe măsură ce forțele ucrainene își consolidează controlul în partea de vest a regiunii Herson, oficialii i-au avertizat pe locuitori să nu încerce să se întoarcă acasă prea curând.

„Din ce în ce mai multe așezări se întorc sub steagul ucrainean”, a declarat șeful administrației militare regionale a Hersonului, Yaroslav Ianușevici, într-un videoclip.

"Înțeleg că toată lumea are dor de casă și sunt dormici să se întoarcă acasă cât mai curând posibil", a continuat el, spunând: "Vă cer să așteptați puțin. Este prea periculos aici acum. Există o mare probabilitate ca inamicul să bombardeze noile aşezări dezocupate. Dincolo de asta, zona ar trebui să fie examinată de experţi în explozibili. Din păcate, sunt deja multe victime civile cauzate de dispozitive explozive."

Peste 30.000 de militari ruși s-au retras de pe pe malul estic al râului Nipru, a anunțat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat publicat de agenția de presă Interfax, potrivit The Guardian. Totodată, podul Antonovski s-a prăbușit, probabil distrus de ruși, pentru ca ucrainenii să nu poată trece râul Nipru.

Corespondentul de război al ziarului Komsomolskaia Pravda, Alexander Kots, a publicat și un videoclip de pe podul Antonovskyi.

„Probabil, a fost aruncat în aer în timpul retragerii grupului rus de pe malul drept pe malul stâng. Se pare că inamicul nu s-a apropiat încă de acest pod de cealaltă parte”, afirmă Kots.

Direcţia principală de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării a făcut apel la trupele ruse care au fost lăsate în urmă în Herson, după retragerea forțelor Kremlinului, să se predea.

Există rapoarte că unii soldați ar fi fost lăsați în urmă în timpul ordinului de retragere. Unii s-au schimbat în haine civile, dar există temeri că ar putea fi încă înarmați.

Într-o declarație postată pe canalele de socializare, serviciile secrete de apărare ale Ucrainei au declarat: „În caz de captivitate voluntară, Ucraina vă garantează supraviețuirea și siguranța. Respectăm convențiile de la Geneva, garantăm prizonierilor de război hrană, asistență medicală și posibilitatea schimbului dumneavoastră cu soldați ai forțelor armate ucrainene ținuți captivi în Federația Rusă. Este sigur să te predai după ce ai discutat în prealabil condițiile de predare cu reprezentanții autorizați ai comandamentului ucrainean, sunând la linia telefonică din cadrul proiectului de stat al Ucrainei „Vreau să trăiesc”.