Primii soldați ucraineni au intrat în orașul Herson după peste 6 luni de ocupație, înregistrările video cu momentul arătând bucuria și emoția fără margini a localnicilor strânși să îi întâmpine.

Primii soldati ucraineni au intrat in HersonFoto: Captura video

Una dintre înregistrările video distribuite pe rețelele de socializare arată că ei au ajuns în fața clădirii administrative aflate în centrul orașului ocupat de forțele de invazie rusești în primele zile după declanșarea „operațiunii militare speciale” pe 24 februarie.

Locuitorii orașului au dat jos steagul rusesc de pe clădire și l-au înlocuit cu cel ucrainean încă de vineri dimineața, când a devenit evident că trupele rusești au abandonat orașul.

Ulterior, oamenii au început să se strângă treptat în centrul orașului după ce pe rețelele de socializare au început să apară informații și imagini cu eliberarea altor localități din apropiere.

Localnicii i-au ajutat deja pe militarii ruși să arboreze steagul și pe sediul poliției din Herson. Ministrul rus al Apărării a anunțat miercuri după-amiaza că a finalizat retragerea tuturor trupelor și evacuarea civililor care au vrut să plece din Herson.

Autoritățile ruse de ocupație au început evacuarea orașului pe 19 octombrie, după ce atacurile ucrainene au dus la spargerea frontului rusesc din zona de est a regiunii, lăsând pozițiile forțelor rusești expuse unei încercuiri.

Bucurie uriașă în întreaga regiune Herson

Înregistrări video cu eliberarea localităților din această regiune aflată în sudul Ucrainei au început să curgă pe rețelele de socializare încă de vineri dimineața, unii ucraineni exprimându-și incredulitatea că acest lucru se întâmplă în sfârșit.

Alți ucraineni au relatat că și-au văzut rude pentru prima oară în ultimele 9 luni în unele din înregistrările video apărute.

În alte localități localnicii n-au mai așteptat sosirea soldaților ucraineni și au început să dea jos însemnele rușilor pe cont propriu.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski anunțase duminică seara că forțele Kievului au eliberat deja 41 de localități din sudul țării. O înregistrare de duminică.

Deocamdată nu este clar la cât a crescut numărul localităților eliberate însă este probabil ca tot malul vestic al râului Nipru să fie ocupat de forțele ucrainene până la sfârșitul zilei.

În una din localitățile deja eliberate soldații ucraineni au fost întâmpinați de o tânără care le-a cântat imnul Ucrainei la vioară.

Militarii Kievului au avut parte de o întâmpinare călduroasă și în localitatea Chornobaivka:

Unele pagini de știri de pe Twitter afirmă că la eliberarea Hersonului participă și militari ai batalionului Azov care a fost reformat după căderea Mariupolului în luna mai.

O postare sugestivă făcută pe blogul armatei ucrainene:

Orașul Herson era singura capitală regională a Ucrainei pe care forțele armate rusești reușiseră să o ocupe după declanșarea războiului.

Regiunea din sudul Ucrainei a fost una dintre țintele principale ale armatei ruse în primele zile ale invaziei, ocuparea sa fiind necesară pentru a putea avansa înspre Nikolaev și Odesa, două dintre cele mai importante orașe din sudul țării.

Urmărește ultimele evoluții din a 261-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.