Presa rusă relateză că a început „relocarea” locuitorilor din Herson de pe malul drept pe malul stâng al râului Nipru. Administrația impusă de Moscova în regiunea Herson susține că populația este „relocată” din cauza „amenințării de inundații care ar putea avea loc dacă armata ucraineană va ataca centrala hidroelectrică Kakhovka”.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE: Liderul instalat de Rusia în regiunea ucraineană ocupată Herson, pe care Rusia susține că a "anexat-o", a declarat miercuri că autoritățile intenționează să evacueze aproximativ 50-60.000 de persoane în următoarele șase zile, pe fondul escaladării presiunii cauzate de o contraofensivă ucraineană, potrivit The Guardian.

În portul Herson a început evacuarea locuitorilor, a anunțat administrația orașului Oleshky, citată de TASS.

"În Herson, a început relocarea organizată a locuitorilor pe celălalt mal al râului Nipru. În acest scop, au fost lansate feriboturi care transportă oameni din Herson la Oleshky și la Hola Prystan. De asemenea, acolo a fost amplasat un punct de cazare temporară, unde salvatorii vor aloca deja o destinație pentru călătorie - aceasta va fi aleasă în funcție de dorința persoanei în cauză", a precizat administrația într-un mesaj pe canalul său de Telegram.

Și pe rețelele de socializare au apărut imagini cu evacuarea civilitor filmate de presa rusă.

Agenția rusă de presă TASS relatează că marți guvernatorul interimar al regiunii Herson, impus de Moscova, Volodimir Saldo, a anunțat că „civilii din partea dreaptă a regiunii vor fi evacuați pe malul stâng al râului Nipru din cauza amenințării de inundații care ar putea avea loc dacă armata ucraineană va ataca centrala hidroelectrică Kakhovka.”

Civilii ar trebui să evacueze orașul ucrainean Herson, controlat de Rusia, cât mai repede posibil, deoarece forțele ucrainene ar putea începe o ofensivă în orice moment, a declarat marți un oficial instalat de Rusia, transmite Reuters.

Forțele ucrainene "vor începe în scurt timp o ofensivă împotriva orașului Herson", a declarat Kirill Stremousov, adjunctul șefului regiunii Herson, instalată de Rusia, o zonă pe care Moscova o controlează parțial.

Generalul lui Putin recunoaște că este o situație „tensionată” în Herson

Generalul Surovikin a declarat marți că situația de pe teren în Ucraina este „tensionată” pentru trupele sale în fața contraofensivei ucrainene, după mai multe eșecuri majore în est și sud, potrivit AFP și Reuters.

„Armata rusă va asigura în primul rând evacuarea în siguranță a populației” din Herson, unde loviturile ucrainene care vizează infrastructura civilă „creează o amenințare directă la adresa vieții locuitorilor”, a declarat generalul Serghei Surovikin, subliniind că situația din oraș este "foarte dificilă".

Generalul Surovikin pregătește opinia publică rusă pentru capitularea Hersonului, consideră Christo Grozev, unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști de la site-ul de investigații Bellingcat .

Printre pretextele invocate de generalul proaspăt numit de Putin se numără „Kievul poate folosi arme interzise, nu ne putem permite să expunem populația la așa ceva... trebuie luate decizii grele”, consideră Grozev.

___

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro