Armata rusă a declarat marți că situația de pe teren în Ucraina este „tensionată” pentru trupele sale în fața contraofensivei ucrainene, după mai multe eșecuri majore în est și sud, potrivit AFP și Reuters.

Generalul Serghei SurovikinFoto: Pavel Golovkin / AP / Profimedia

„Situația din zona operațiunii militare speciale poate fi descrisă ca fiind tensionată. Inamicul nu renunță la încercările sale de a ataca pozițiile trupelor rusești", a declarat generalul Serghei Surovikin, responsabil de operațiunile din Ucraina în ultimele zece zile, la televiziunea rusă de stat Rossia 24.

„Regimul ucrainean încearcă să străpungă apărarea noastră, adunându-și "toate rezervele" pentru contraofensivă, a spus el.

Evacuarea populației din Herson

Armata rusă se pregătește să evacueze populația din orașul Herson, capitala regiunii anexate de Rusia în sudul Ucrainei, în fața unei contraofensive a Kievului, a anunțat marți comandantul forțelor ruse din Ucraina.

„Armata rusă va asigura în primul rând evacuarea în siguranță a populației” din Herson, unde loviturile ucrainene care vizează infrastructura civilă „creează o amenințare directă la adresa vieții locuitorilor”, a declarat generalul Serghei Surovikin, subliniind că situația din oraș este "foarte dificilă".

Printre obiective avariate de loviturile ucrainene se numără barajul centralei electrice Kahovka și podul Antonovski care leagă malurile de nord și de sud ale râului Nipru, potrivit aceleiași surse.

Atacurile perturbă aprovizionarea cu electricitate, apă și alimente în Herson, a declarat generalul Surovikin.

„Armata rusă va asigura în primul rând evacuarea în siguranță a populației", a spus el.

„Acțiunile ulterioare în ceea ce privește chiar orașul Herson vor depinde de situația militară", a declarat generalul rus, pledând pentru „necesitatea de a păstra viețile civililor și ale militarilor ruși, cât de mult se poate".

"Nu excludem o decizie foarte dificilă", a adăugat el.

Cine este generalul Serghei Surovikin

Serghei Surovikin, fost comandant al operațiunilor ruse în Siria, este „un general notoriu de corupt și brutal chiar și după standardele armatei ruse, potrivit Ministerului britanic al Apărării”, a scris pe Twitter Max Seddon, șeful redacției de la Moscova a cotidianului Financial Times.

Schimbarea survine după ce, acum două săptămâni, presa a informat despre demiterea comandanților a două dintre cele cinci regiuni militare ale Rusiei.

Surovikin, în vârstă de 55 de ani, este un veteran al războiului civil din Tadjikistan din anii 1990, al celui de-al doilea război cecen din anii 2000 şi al intervenţiei ruseşti în Siria, lansată în 2015.

El a fost până acum şeful grupului de forţe „Sud” din Ucraina, potrivit unui raport din iulie al ministerului rus.

Numele predecesorului său nu a fost niciodată dezvăluit în mod oficial, dar, potrivit presei ruse, este vorba despre generalul Alexander Dvornikov, de asemenea veteran al celui de-al doilea război cecen şi comandant al forţelor ruseşti în Siria între 2015 şi 2016.

Această decizie făcută publică de Moscova - un fapt rar - vine după o serie de înfrângeri zdrobitoare suferite de armata rusă în Ucraina.

___