Ministerul rus al Apărării anunță sâmbătă că a numit un nou comandant general al forțelor armate rusești angajate în Ucraina, pe generalul Serghei Surovikin, informează Reuters.

Generalul Serghei SurovikinFoto: Pavel Golovkin / AP / Profimedia

Serghei Surovikin, fost comandant al operațiunilor ruse în Siria, este „un general notoriu de corupt și brutal chiar și după standardele armatei ruse, potrivit Ministerului britanic al Apărării”, a scris pe Twitter Max Seddon, șeful redacției de la Moscova a cotidianului Financial Times.

Schimbarea survine după ce, săptămâna aceasta, presa a informat despre demiterea comandanților a două dintre cele cinci regiuni militare ale Rusiei.

Cine e Surovikin, noul comandant al „operaţiunii militare speciale”

„Generalul de armată Serghei Surovikin a fost numit comandant al grupului combinat de trupe în zona operaţiunii militare speciale” din Ucraina, a anunţat Ministerul rus al Apărării într-un mesaj pe Telegram, potrivit AFP.

Surovikin, în vârstă de 55 de ani, este un veteran al războiului civil din Tadjikistan din anii 1990, al celui de-al doilea război cecen din anii 2000 şi al intervenţiei ruseşti în Siria, lansată în 2015.

El a fost până acum şeful grupului de forţe „Sud” din Ucraina, potrivit unui raport din iulie al ministerului rus.

Numele predecesorului său nu a fost niciodată dezvăluit în mod oficial, dar, potrivit presei ruse, este vorba despre generalul Alexander Dvornikov, de asemenea veteran al celui de-al doilea război cecen şi comandant al forţelor ruseşti în Siria între 2015 şi 2016.

Această decizie făcută publică de Moscova - un fapt rar - vine după o serie de înfrângeri zdrobitoare suferite de armata rusă în Ucraina.

___