​Statele Unite vor trage Rusia la răspundere pentru „crime de război", a transmis luni Casa Albă, după ce armata Moscovei a atacat orașe ucrainene cu valuri de drone kamikaze, ucigând cel puțin patru persoane într-o clădire de apartamente din Kiev.

Război în UcrainaFoto: Alexei Alexandrov / AP / Profimedia

Sinteza zilei:

  • Noul comandant al forțelor rusești din Ucraina a recunoscut în mod rar presiunile la care sunt supuse trupele sale din cauza ofensivei ucrainene, în timp ce Rusia a intensificat loviturile asupra infrastructurii energetică.
  • Situația în zonele pe care Rusia susține că le-a anexat este "tensionată", a declarat Serghei Surovikin, un general rus numit luna aceasta să preia conducerea forțelor sale. Trupele rusești din unele zone au fost atacate continuu, a spus el.
  • Guvernatorul numit de Rusia în Herson a anunțat evacuarea a patru orașe din regiune.
  • Comisia Europeană a făcut marţi primul pas pentru impunerea unui plafon flexibil la preţul pentru achiziţiile de gaze, ca răspuns la preţurile exorbitante ale energiei, determinate de războiul din Ucraina
  • Primele două convoaie de vehicule blindate de luptă de infanterie (VBCI) au pornit marţi de la baza militară din Mourmelon-le-Grand, estul Franţei, în direcţia României, în cadrul operaţiunii Aigle, menită să întărească apărarea flancului estic al NATO, informează agenția France-Presse
  • Atacurile aeriene rusești au distrus 30% din centralele electrice din Ucraina începând cu 10 octombrie, provocând pene masive de curent în întreaga țară, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
  • Acesta a spus că este în continuare necesar un "consum foarte bine calculat de electricitate", în special în orele de vârf, potrivit CNN.
  • NATO a declarat că Ucraina va primi sisteme de apărare împotriva dronelor în zilele următoare.
  • Ministrul ucrainean de externe a declarat că propune o întrerupere oficială a legăturilor diplomatice cu Teheranul după un val de atacuri rusești care folosesc ceea ce Kievul spune că sunt drone de fabricație iraniană. Iranul a negat furnizarea de drone, iar Rusia a negat că le folosește. Dar înalți oficiali și diplomați iranieni au declarat pentru Reuters că Iranul a promis să furnizeze Rusiei rachete sol-sol, precum și drone.
  • Duma Rusiei a încetat pe termen nedefinit să mai transmită în direct sesiunile plenare pentru a proteja informațiile de "inamicul nostru", a declarat un important deputat.
  • Zelenski și-a îndemnat trupele să ia mai mulți prizonieri, spunând că acest lucru ar facilita obținerea eliberării soldaților deținuți de Rusia.
  • Occidentul ar trebui să asculte cu atenție atunci când președintele Vladimir Putin vorbește despre utilizarea armelor nucleare, dar ar trebui să își amintească faptul că este mai util pentru el să amenințe cu utilizarea lor decât să meargă mai departe, a declarat șeful forțelor armate norvegiene pentru Reuters.
  • Pe un ton dur, președintele Rumen Radev s-a declarat din nou împotriva trimiterii de ajutor militar în Ucraina
  • Compania de stat ucraineană pentru energie nucleară a acuzat Rusia de "răpirea" a doi angajați de rang înalt de la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia, în sudul Ucrainei

Cele mai importante informații de marți, ziua 237 a războiului din Ucraina, LIVE-TEXT:

Primele două convoaie de vehicule blindate franceze au plecat spre România

01:01 Volodimir Zelenski: Dronele iraniene folosite de Moscova sunt un simbol al falimentului său militar şi politic

00:05 Zelenski spune că este nevoie în continuare de un consum foarte bine gândit de energie electrică.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat marți că atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice a țării înseamnă că este în continuare necesar un "consum foarte bine calculat de electricitate", în special în orele de vârf, potrivit CNN

"Ori de câte ori este posibil, încercăm să accelerăm lucrările de refacere", a spus el.

23:40 Bulgaria: Pe un ton dur, președintele Rumen Radev s-a declarat din nou împotriva trimiterii de ajutor militar în Ucraina

23:10 Generalul Surovikin: Obiectivul Rusiei este o Ucraină "prietenoasă", independentă de Occident / „Suntem un singur popor”, afirmă noul comandant rus

"Rușii și ucrainenii sunt un singur popor", a declarat generalul Serghei Surovikin la televiziunea de stat. "Vrem doar un singur lucru, ca Ucraina să fie independentă de Occident și de NATO și să fie prietenoasă cu statul rus.", spune el.

22:51Prețul petrolului a scăzut puternic marți, după ce mai multe instituții de presă au anunțat o nouă reducere a rezervelor strategice de țiței ale SUA, răspunsul administrației Biden la reducerea producției de către OPEC, potrivit AFP.

22:47 Primele două convoaie de vehicule blindate franceze au plecat spre România

Generalul rus Surovikin recunoaște că situația este „tensionată” pentru trupele sale

22:35Dronele iraniene folosite de Moscova sunt un simbol al „falimentului său militar și politic", a declarat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, marți seară.

22:20NATO va livra Ucrainei sisteme anti-drone în următoarele zile - a anunțat marți secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg - pentru a ajuta țara să se apere împotriva dronelor, inclusiv cele iraniene, pe care Rusia le folosește pentru a ținti infrastructura critică.

22:00Kievul denunță "inactivitatea" Crucii Roșii în cazul prizonierilor ucraineni aflați în mâinile Rusiei

21:50Oficialii iranieni neagă rapoartele care susțin că țara trimite arme, inclusiv drone militare, Rusiei pentru războiul din Ucraina, calificându-le drept "neadevărate", potrivit CNN.

Iranul "s-a opus întotdeauna continuării războiului[din Ucraina]", a declarat Nasser Kanaani, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian al Afacerilor Externe, adăugând că Iranul este pregătit să negocieze cu Ucraina pentru a rezolva aceste acuzații, potrivit unei declarații a Ministerului de Externe.

Reuters a relatat mai devreme marți, citând doi oficiali iranieni și doi diplomați iranieni, că Iranul a promis să furnizeze Rusiei rachete sol-sol, precum și drone suplimentare.

21:25Generalul rus Surovikin recunoaște că situația este „tensionată” pentru trupele sale din Ucraina / „Inamicul nu renunță să ne atace”

Armata rusă a declarat marți că situația de pe teren în Ucraina este „tensionată” pentru trupele sale în fața contraofensivei ucrainene, după mai multe eșecuri majore în est și sud, potrivit AFP și Reuters.

21:05 Primele vehicule blindate germane au ajuns în Grecia, în cadrul schimbului ce vizează furnizarea indirectă de arme Ucrainei

20:54 SUA: Bombardierele rusești interceptate în apropiere de coasta Alaskăi nu sunt o amenințare

Statele Unite au urmărit și interceptat două avioane de bombardament rusești Tu-95 care zburau în apropierea coastei Alaskăi pe 17 octombrie, se arată într-un comunicat al Comandamentului nord-american de apărare aerospațială (NORAD) din Alaska, citat de CNN.

20:42 Vedeta americană de baschet Brittney Griner, al cărei apel împotriva unei condamnări la închisoare în Rusia urmează să fie judecat săptămâna viitoare, a trimis un mesaj de mulțumire susținătorilor săi cu ocazia împlinirii a 32 de ani.

"Toată susținerea și dragostea mă ajută cu siguranță", a declarat Griner, citată de avocații ei, Maria Blagovolina și Alexander Boykov, care au petrecut câteva ore cu ea în centrul de detenție preventivă din Moscova, unde este deținută. "Astăzi este, bineînțeles, o zi dificilă pentru Brittney", a spus Blagovolina, potrivit CNN.

Parlamentul Estoniei declară Rusia „regim terorist”

20:22 O comisie a Națiunilor Unite constată, într-un raport, că forțele ruse au fost răspunzătoare pentru „marea majoritate” a încălcărilor drepturilor omului la începutul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, scrie The Guardian.

Soldații ruși au bombardat fără discernământ zonele pe care încercau să le cucerească și au atacat civilii care încercau să fugă, în acțiuni ce ar putea fi considerate crime de război, arată Comisia Internaţională Independentă de Anchetă privind Ucraina.

Raportul comisiei ONU a analizat evenimentele din patru provincii din nordul Ucrainei - Kiev, Cernihiv, Harkov şi Sumî - de la declanșarea invaziei ruse pe 24 februarie până în luna martie.

20:01 Rusia a lansat 10 atacuri aeriene împotriva Ucrainei în ultimele 24 de ore

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a raportat la 18 octombrie că Rusia a lansat, de asemenea, nouă atacuri cu rachete și 10 atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă împotriva Ucrainei, potrivit Kyiv Independent.

De asemenea, armata ucraineană a respins atacurile rusești în apropiere de Ohirtseve, în regiunea Harkov, Bilohorivka, în regiunea Lugansk, și Novokalinove și Marinka, în regiunea Donețk.

19:45Lavorv spune că Rusia nu vede "niciun rost" în menținerea prezenței diplomatice în Occident

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat marți că nu are "niciun rost" să se mențină nivelul actual al prezenței diplomatice a țării în Occident, potrivit presei de stat RIA Novosti, citată de CNN.

19:15Duma de Stat a Rusiei nu mai transmite în direct sesiunile plenare pentru ca „inamicul” să nu afle informaţiile

19:01 Parlamentul Estoniei declară Rusia „regim terorist” şi „ţară ce susţine terorismul”

18:19O înregistrare video distribuită de militarii ucraineni pe rețelele de socializare pare să fi surprins pentru prima dată în acțiune pușcă electromagnetică anti-drone „Stupor” dezvoltată de Rusia, însă eficacitatea armei nu pare să se ridice la înălțimea promisiunilor făcute de industria rusă de armament

Kievul vrea ruperea relațiilor diplomatice cu Iranul

18:12Kuleba îi va propune lui Zelenski ruperea relațiilor diplomatice cu Iranul

17:15 Kremlinul declară că mobilizarea nu s-a încheiat „deocamdată”

17:01MApN reclamă un nou fake news al „propagandei rusești”: Un tren cu blindate românești, prezentat că s-ar deplasa în Republica Moldova / Propaganda rusă reia scenariul cum că România și Republica Moldova vor ataca Transnistria.

16:45 Rada Supremă, parlamentul unicameral al Ucrainei, a recunoscut Republica Cecenă Icikeria ca fiind un teritoriu ocupat temporar de Rusia și a condamnat genocidul comis de Moscova împotriva poporului cecen.

16:38 Berlinul l-a demis pe șeful agenției germane pentru securitate cibernetică, pentru presupusele legături cu Rusia

16:35Vladimir Putin va participa miercuri la o reuniune a Consiliului de Securitate al Federației Ruse prin videoconferință, potrivit Ria Novosti. La ședință vicepreședintele Consiliului de Securitate, Dmitri Medvedev va prezenta unui raport despre care încă nu se știe despre ce e vorba.

15:53 Potrivit confirmărilor vizuale (foto și video) Ucraina a pierdut peste 2.000 de vehicule și piese de armament greu din 24 februarie și până acum, potrivit centralizării făcute de reputatul site Oryx.

În același timp, există confirmări vizuale că Rusia a pierdut peste 7.400 de vehicule și piese de armament greu.

15:46 VIDEO O înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare de militarii ucraineni arată cum se lăuda un soldat rus înainte să fie capturat, dar și mesajul spășit transmis după de acesta la indicațiile lor.

Motivul real pentru care Rusia ar trimis soldați în Belarus

15:45 Locuitorii din capitala ucraineană Kiev au fost rugați să economisească energia electrică și apa, după ce marți au fost lovite două instalații de infrastructură critice.

„La Kiev, în urma atacurilor cu rachete ale barbarilor ruși, două instalații esențiale de infrastructură au fost avariate. Serviciile de urgență și de salvare lucrează pe teren", a declarat primarul orașului, Vitali Klitschko, pe Telegram.

„În prezent, furnizarea serviciilor de furnizare a energiei electrice și a apei este parțial limitată în multe locuințe de pe malul stâng al capitalei... Fac apel la toți locuitorii Kievului să economisească energie electrică pe cât posibil", a adăugat acesta

15:34 Cadavrele a cinci copii au fost exhumate în orașul Lîman, care a fost până de curând ocupat de forțele rusești, notează The Guardian.

Ministerul ucrainean al Apărării a informat că cele trei fete și cei doi băieți - care au murit din cauza rănilor provocate de schije - aveau vârste cuprinse între un an și 14 ani. Cel puțin 425 de copii au fost uciși de Rusia de la începutul războiului, a adăugat sursa citată.

15:12Un tribunal din Moscova a anunțat marți că a amendat Amazon.com cu 4 milioane de ruble (65.000 de dolari) pentru că nu a reușit să elimine conținutul interzis referitor la consumul de droguri și sinucidere, aceasta fiind prima sancțiune de acest fel în Rusia pentru gigantul american din domeniul tehnologiei.

Rusia a amendat și alte firme străine de tehnologie pentru că nu au eliminat conținut, parte a campaniei Kremlinului pentru restricționarea influenței companiilor occidentale de tehnologie, mai ales de când Moscova și-a trimis forțele armate în Ucraina.

15:05Motivul real pentru care Rusia ar fi trimis soldați în Belarus, explicat de un cercetător bielorus.

Mobilizarea lui Putin nu și-a atins încă obiectivul de 300.000 de militari

14:25 Rusia a recunoscut marți că forțele sale continuă loviturile împotriva unor obiective de infrastructură energetică din Ucraina. Ministerul rus al Apărării a transmis că atacurile au fost efectuate cu arme aeriene și maritime de înaltă precizie și cu rază lungă de acțiune.

„Țintele au fost "comandamentul militar și infrastructura energetică a Ucrainei, precum și arsenale cu muniție și arme de fabricație străină", a precizat acesta. (Reuters)

14:11 Vladimir Putin nu intenționează să pună capăt mobilizării militare în Rusia, întrucât obiectivul de 300.000 de militari nu a fost încă atins. În timp ce unele regiuni au finalizat procesul - inclusiv în capitala Moscova, unde oficiile de recrutare au fost închise - altele mai au încă treabă.

„Pentru moment, nu există niciun decret prezidențial [privind încetarea mobilizării]. Procesul de mobilizare parțială se încheie și a fost finalizat în unele regiuni", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Președintele a anunțat mobilizarea militară la nivel național la 21 septembrie, iar săptămâna trecută a declarat că urmărește să pună capăt mobilizării „în aproximativ două săptămâni". (The Guardian)

14:01 Ucraina a primit marți un ajutor financiar de 2 miliarde de euro din partea Uniunii Europene, prima tranșă dintr-un pachet de 5 miliarde de euro al UE în urma invaziei rusești, a declarat premierul ucrainean.

„Resursa financiară suplimentară va ajuta la acoperirea cheltuielilor bugetare urgente, în special pentru sferele sociale și umanitare", a scris premierul Denys Șmiyhal pe aplicația de mesagerie Telegram.

Kremlinul susține că nu știe dacă armata sa folosește drone iraniene

15:33 Două persoane au fost ucise marți într-un atac cu rachete rusești asupra unei instalații de furnizare a energiei din capitala ucraineană, a anunțat Parchetul orașului Kiev.

Citând informații preliminare, procurorii au precizat că o altă persoană a fost, de asemenea, rănită în atac.

13:29 Kremlinul susține că nu știe dacă armata rusă folosește drone iraniene în Ucraina.

13:00 Moscova a transmis marți că cele patru regiuni din Ucraina pe care Moscova le-a „anexat” recent se află sub protecția arsenalului nuclear rusesc.

Întrebat de jurnaliști dacă regiunile se află sub umbrela nucleară a Moscovei Dmitri Peskov, a răspuns: „Toate aceste teritorii sunt părți inalienabile ale Federației Ruse și toate sunt protejate. Securitatea lor este asigurată la același nivel ca și în cazul restului teritoriului Rusiei".

12:52Ministrul britanic al apărării a plecat brusc în SUA. Explicație ciudată a adjunctului său: „Un moment în care acest tip de conversații sunt necesare”

Zelenski: 30% din centralele electrice din Ucraina au fost distruse

12:23 Kremlinul a susținut marți că nu deține informații dacă au fost folosite sau nu drone-kamikaze iraniene în atacurile de amploare împotriva Ucrainei de luni.

Ucraina a acuzat Rusia că a folosit drone iraniene Shahed-136 în atacurile împotriva Kievului. Teheranul susține în continuare a nu a furnizat Moscovei așa ceva.

Întrebat dacă Rusia a folosit într-adevăr dronele iraniene în atacul de luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Kremlinul nu are nicio informație despre utilizarea acestora.

12:11Zelenski afirmă că aproape o treime dintre stațiile electrice ale Ucrainei au fost distruse de atacurile ruse.

„Un alt tip de atacuri teroriste rusești: vizează infrastructura energetică și cea esențială a Ucrainei. Începând cu 10 octombrie, 30% din centralele electrice din Ucraina au fost distruse, provocând pene masive de curent în întreaga țară. Nu mai există spațiu pentru negocieri cu regimul lui Putin”, a scris el pe Twitter.

11:59VIDEO Bucureștiul, pământ rusesc. Mesajul delirant al unui oficial rus: „Oriunde conduc un tanc este tot pământul mei iubit!”

11:52 Occidentul ar trebui să asculte cu atenție atunci când Vladimir Putin vorbește despre utilizarea armelor nucleare, dar ar trebui să își amintească faptul că este mai util pentru el să amenințe cu utilizarea lor decât să meargă mai departe, a declarat șeful armatei norvegiene.

Pierderi mari pentru trupele lui Putin în ultima zi

11:13 FOTO Cum arată gazoductul Nord Stream după exploziile de pe fundul mării: Au dispărut 50 de metri din conducte

10:46Ce se cunoaște despre dronele iraniene Shahed 136 folosite de Vladimir Putin pentru a teroriza Ucraina / Paralela cu rachetele „V” din al Doilea Război Mondial

10:30 Imagini dramatice: O grenadă lansată din dronă nimerește pe umărul unui soldat rus care trage din tranșee - VIDEO

10:23 Noua estimare ucraineană privind pierderile armatei ruse din ultima zi: 530 soldați, 11 tancuri, 14 blindate de luptă, 23 de piese de artilerie, 6 lansatoare multiple de rachete, 1 sistem antiaerian, 35 de drone, 16 autocisterne și alte vehicule și 2 rachete de croazieră.

Atac rusesc masiv asupra infrastructurii energetice din Kiev și alte orașe

10:19Jurnalista ucraineană Maria Avdeeva spune că a avut loc un „atac masiv asupra instalațiilor de infrastructură energetică în această dimineață.

„Kiev - trei lovituri asupra unei instalații de furnizare a energiei din districtul Desnyansky. Dnipro, două lovituri la o instalație de infrastructură energetică. „Pagube serioase". Jîtomir - fără electricitate și alimentare cu apă”, a scris ea pe Twitter.

10:01 Orașul Jîtomir, din nordul Ucrainei, a rămas fără alimentare cu apă și electricitate în urma atacurilor aeriene rusești de marți dimineață.

„În prezent nu există lumină sau apă în oraș. Spitalele sunt pe rezerve (de energie)", a scris primarul Serhiy Sukhomlyn pe Facebook. Jîtomir avea o populație de 260.000 de locuitori înainte de invazia rusă.

09:52Rusia a lansat un nou val de atacuri cu rachete și drone. Noi explozii au fost raportate marți dimineața în Kiev, Harkov, Dnipro, și Jîtomir. În capitala Kiev 3 explozii au fost raportate la un punct de furnizare a energiei.

09:43VIDEO Continuarea poveștii cu tancul care se învârtea în cerc: Un rus a venit să-l inspecteze, dar deasupra era o dronă ucraineană

Rușii au răpit doi oficiali ai centralei Zaporojie

09:23 Compania de stat ucraineană pentru energie nucleară a acuzat marți Rusia că a răpit doi angajați de rang înalt de la centrala Zaporojie.

Șeful departamentului de tehnologie informatică din centrală, Oleh Kostyukov, și Oleh Oshek, un asistent al directorului centralei, au fost răpiți luni, a scris marți Energoatom pe aplicația Telegram. „În prezent, nu se știe nimic despre locul unde se află sau starea lor", adaugă sursa citată.

09:02 Evaluarea ministerului britanic al apărării de marți dimineață:

  • Începând cu 10 octombrie, Rusia a menținut un ritm ridicat de lovituri cu rază lungă de acțiune împotriva unor ținte din Ucraina.
  • Acestea au fost efectuate cu rachete de croazieră, rachete de apărare aeriană cu rol teoretic de sol-suprafață și drone de atac unidirecțional Shahed-136 furnizate de Iran.
  • Este foarte probabil ca un obiectiv-cheie al acestei campanii de atacuri să fie acela de a provoca daune pe scară largă rețelei de distribuție a energiei din Ucraina.
  • Întrucât Rusia a suferit eșecuri pe câmpul de luptă începând cu luna august, este foarte probabil ca aceasta să fi dobândit o mai mare disponibilitate de a lovi infrastructura civilă, pe lângă țintele militare ucrainene.

08:44 Rușii au lovit o clădire de locuit din Nikolaev: Cel puțin un om a murit

08:21 Pentru al 12-lea an consecutiv, libertatea internetului a scăzut la nivel mondial, potrivit Freedom House, care a dat vina în principal pe înrăutățirea condițiilor din Rusia.

Blinken: Ne aflăm într-un punct de inflexiune

07:51 Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, a declarat că războiul din Ucraina a pus capăt „lumii de după Războiul Rece".

„Ne aflăm într-un punct de inflexiune. Lumea de după Războiul Rece a ajuns la final și există o competiție intensă în curs de desfășurare pentru a modela ceea ce va urma. Iar în centrul acestei competiții se află tehnologia. Tehnologia ne va remodela în multe feluri economiile. Ne va reforma armatele. Va schimba viețile oamenilor de pe întreaga planetă. Și, prin urmare, este o sursă profundă de putere națională”, a spus Blinken.

07:40 Banca Mondială a anunțat că a plasat în categoria „neperformante", cu efect imediat, toate împrumuturile acordate Belarusului de către principala sa instituție de creditare, invocând plăți restante în valoare de 68,43 milioane de dolari.

Toate împrumuturile acordate de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) sau garantate de Belarus au fost afectate, a precizat banca. Banca a oprit toate programele din Belarus la 2 martie și nu a mai aprobat noi împrumuturi pentru această țară din mai 2020. (Reuters)

06:49 Pentru unele persoane, sancțiunile împotriva Rusiei au fost un dezastru: este cazul Coastei de Smarald, din Sardinia, care de-a lungul anilor a fost literalmente colonizată de oligarhii ruși, care și-au construit proprietăți de lux și și-au andocat iahturile acolo.

06:48Orbán ține NATO în șah în privinta Finlandei și Suediei. „În cercurile politice ungare, au apărut zvonuri potrivit cărora asta s-ar putea datora Rusiei, din cauza strânselor relații dintre Orbán și Putin", a declarat Agnes Vadai, o europarlamentară din partea Partidului Socialist din Ungaria, de opoziție.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în discursul său video de seară, a spus că au avut loc mai multe atacuri: „Chiar acum, există un nou atac cu drone rusești". Ucraina a anunțat că atacurile au fost comise de „drone kamikaze" fabricate în Iran. Rusia a susținut că a efectuat lovituri „masive" asupra a ceea ce a numit ținte militare și de infrastructură.
  • Statele Unite, Marea Britanie și Franța au spus că furnizarea de drone de către Iran către Rusia încalcă o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care a aprobat acordul nuclear din 2015 dintre Iran și șase puteri.
  • Iranul a continuat să nege că furnizează drone Rusiei, în timp ce Kremlinul nu a făcut niciun comentariu. Miniștri de externe din UE au cerut noi sancțiuni împotriva Teheranului dacă se va dovedi că a furnizat Rusiei drone militare.
  • Rusia încă nu a notificat Statele Unite cu privire la exercițiile forțelor sale nucleare pe care Washingtonul a declarat că se așteaptă ca Moscova să le efectueze în curând, a declarat un oficial militar american de rang înalt.
  • Centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, ocupată de ruși, este alimentată cu energie de rezervă de la o centrală pe cărbune din apropiere, după ce linia principală de alimentare a fost din nou întreruptă, a declarat organismul de supraveghere nucleară al ONU.
  • Un avion de război rusesc s-a prăbușit într-o clădire rezidențială din orașul Yeysk, situat în sudul țării, la scurt timp după decolare, provocând o enormă explozie într-un bloc de apartamente. 13 oameni au murit și 19 sunt răniți, potrivit ultimului bilanț.
  • Zelenski a îndemnat forțele sale să ia mai mulți prizonieri, spunând că acest lucru ar facilita eliberarea soldaților deținuți de Rusia. Declarația a venit la câteva ore după ce cele două părți au efectuat unul dintre cele mai mari schimburi de prizonieri de până acum, făcând schimb de 218 deținuți, inclusiv 108 femei ucrainene.
  • Exxon Mobil Corp a declarat că a părăsit complet Rusia după ce Putin i-a expropriat proprietățile, în urma a șapte luni de discuții privind un transfer ordonat al participației sale de 30% într-un proiect petrolier important.
  • Discuțiile vor continua cu privire la prelungirea și extinderea acordului mediat de ONU care permite exporturile ucrainene de cereale din Marea Neagră, a afirmat purtătorul de cuvânt al ONU, după ce oficiali ai ONU au purtat discuții la Moscova cu privire la acest acord.
  • Pentagonul ia în considerare posibilitatea de a plăti pentru rețeaua de sateliți Starlink a lui Elon Musk, care a ajutat la restabilirea comunicațiilor în Ucraina, potrivit Politico. Musk a scris pe Twitter că SpaceX a retras deja cererea ca statul american să plătească serviciile Starlink pentru Ucraina.
  • Jurnalista Marina Ovsiannikova a fugit din Rusia împreună cu fiica sa, a anunțat luni avocatul ei pentru AFP.
  • Rusia va trimite în Belarus și echipamente grele de luptă în cadrul grupării ruso-belaruse ce cuprinde efective de circa 9.000 de soldaţi, susține Ministerul Apărării de la Minsk.
  • Dmitri Medvedev a avertizat Israelul să nu facă pasul „foarte nesăbuit” de a furniza Ucrainei armament: „Va distruge toate relaţiile interstatale dintre ţările noastre”.

--------------