Statele Unite au urmărit și interceptat două avioane de bombardament rusești Tu-95 care zburau în apropierea coastei Alaskăi pe 17 octombrie, se arată într-un comunicat al Comandamentului nord-american de apărare aerospațială (NORAD) din Alaska, citat de CNN.

Un avion Tupolev TU-95, escortat de avioanele de vanatoare ThyphoonFoto: Royal Air Force

Avioanele rusești "intrau și operau în zona de identificare a apărării aeriene din Alaska (ADIZ)", se arată în comunicat, și "au rămas în spațiul aerian internațional și nu au intrat în spațiul aerian suveran american sau canadian".

"Activitatea recentă a Rusiei" în ADIZ "nu este văzută ca o amenințare și nici ca o activitate considerată provocatoare", a precizat NORAD în comunicat.

ADIZ este un spațiu aerian internațional adiacent Alaskăi, care se întinde pe alocuri la mai mult de 160 de kilometri de teritoriul american. Armata americană inițiază proceduri de identificare a aeronavelor aflate în ADIZ în interesul securității naționale.

Două aeronave rusești de patrulare maritimă au fost identificate operând în interiorul ADIZ de către NORAD la 11 septembrie, se arată într-un comunicat anterior al acesteia.

NORAD a detectat avioane militare rusești care zburau în ADIZ de trei ori în aceeași săptămână din luna august, a relatat anterior CNN. Cele trei incidente au avut loc cândva între 8 și 10 august, a precizat NORAD la vremea respectivă.

North American Aerospace Defense Command este o organizație înființată de Statele Unite în cooperare cu statul canadian, și reprezintă un sistem de control aerospațial și avertizare aerospațială pentru America de Nord. A fost fondată la data de 12 mai 1958, cu numele North American Air Defense Command.

___