Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a anunțat că îi va înainta președintelui Volodimir Zelenski o propunere de a rupe relațiile diplomatice cu Iranul, scrie The Guardian.

​Dmitro KulebaFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

În contextul acuzațiilor că Iranul a furnizat arme Rusiei, Dmitro Kuleba a insistat că Teheranul poartă întreaga responsabilitate pentru distrugerile produse de dronele iraniene în Ucraina.

Kievul va trimite de asemenea o notă oficială Israelului în care va solicita cooperarea și furnizarea imediată de echipamente de apărare aeriană, a mai spus Kuleba.

Oficialul ucrainean a făcut totodată apel la miniștrii de externe din Uniunea Europeană să impună sancțiuni contra Iranului, pentru că ajută Rusia să „desfășoare acte de teroare împotriva ucrainenilor”.

Kremlinul susține că nu știe dacă armata rusă folosește drone iraniene în Ucraina

Kremlinul a susținut marți că nu „deține informații” despre folosirea unor drone de fabricație iraniană în „operațiunea militară specială” împotriva Ucrainei.

Comentariul a fost făcut de Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, după ce a fost întrebat în timpul conferinței sale zilnice de presă cu privire la informațiile potrivit cărora forțele armate ruse au folosit drone primite din partea Iranului în atacurile lansate luni împotriva Kievului și a altor orașe ucrainene.

Jurnaliștii acreditați la Kremlin l-au întrebat explicit pe Peskov dacă Rusia a cumpărat drone din Iran.

„Nu, nu avem astfel de informații. Echipamentul rusesc este folosit, știți despre el asta, cu nume rusești. Toate celelalte întrebări pot fi adresate Ministerului Apărării”, a răspuns Peskov.

Dronele iraniene Shahed 136 sunt numite „Gerad-2” de forțele armate ale Rusiei.

Presat asupra subiectului de către jurnaliștii de la Moscova, Peskov a răspuns din nou că „nu, nu avem astfel de informații”.

Iranul a negat din nou luni că a furnizat drone forțelor armate ruse, în pofida numeroaselor fotografii și înregistrări video care atestă folosirea lor de către Rusia în războiul din Ucraina.

Statele Unite au avertizat încă din vară că Moscova a cerut Iranului sute de drone militare pe care să le folosească în Ucraina.

Teheranul a dat asigurări că nu va vinde UAV-uri militare Moscovei însă doar o zi mai târziu consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan a prezentat imagini din satelit care arată drone iraniene inspectate de o delegație rusă încă de pe 8 iunie.

La sfârșitul lunii august, un oficial al administrației de la Washington afirma că aceste drone din seria Mohajer-6 și Shahed au ajuns deja în Rusia.

___