Kremlinul susține că nu „deține informații” despre folosirea unor drone de fabricație iraniană în „operațiunea militară specială” împotriva Ucrainei, relatează Interfax.

Dmitri PeskovFoto: Mikhail Japaridze / TASS / Profimedia

Comentariul a fost făcut de Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, după ce a fost întrebat marți în timpul conferinței sale zilnice de presă cu privire la informațiile potrivit cărora forțele armate ruse au folosit drone primite din partea Iranului în atacurile lansate luni împotriva Kievului și a altor orașe ucrainene.

Jurnaliștii acreditați la Kremlin l-au întrebat explicit pe Peskov dacă Rusia a cumpărat drone din Iran.

„Nu, nu avem astfel de informații. Echipamentul rusesc este folosit, știți despre el asta, cu nume rusești. Toate celelalte întrebări pot fi adresate Ministerului Apărării”, a răspuns Peskov.

Dronele iraniene Shahed 136 sunt numite „Gerad-2” de forțele armate ale Rusiei.

Presat asupra subiectului de către jurnaliștii de la Moscova, Peskov a răspuns din nou că „nu, nu avem astfel de informații”.

Iranul a negat din nou luni că a furnizat drone forțelor armate ruse, în pofida numeroaselor fotografii și înregistrări video care atestă folosirea lor de către Rusia în războiul din Ucraina.

Kremlinul susține că nu știe dacă angajați ai săi au fost chemați la război

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a refuzat constant de-a lungul lunilor care au trecut de la declanșarea „operațiunii speciale” pe 24 februarie să răspundă la întrebări legate de situația militară, trimițându-i pe reporteri să își adreseze întrebările Ministerului Apărării de la Moscova.

Înspre sfârșitul lunii trecute, după ce Putin a decretat mobilizarea parțială pe 21 septembrie, Dmitri Peskov a refuzat să răspundă și dacă angajați ai Kremlinului au primit ordine de încorporare.

„Știți, nu știu, aceasta este o chestiune personală și citațiile nu vin la locul de muncă, așa că nu pot răspunde la această întrebare”, a spus Peskov reporterilor.

Întrebat și dacă Kremlinul va cere derogări pentru angajații săi, Peskov a spus că va răspunde după ce va obține mai multe clarificări.

Urmărește ultimele evoluții din a 237-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.