Iranul a susținut luni că nu a furnizat Rusiei drone pe care să le folosească în Ucraina, Teheranul continuând să nege că a făcut asta în ciuda faptului că de mai multe săptămâni au apărut imagini cu UAV-uri de producție iraniană lansate de trupele lui Vladimir Putin, în special contra unor ținte civile și instalații de infrastructură.

O dronă kamikaze de fabricație iraniană doborâtă de forțele armate ucrainene în orașul OdesaFoto: Handout / AFP / Profimedia

„Știrile publicate despre faptul că Iranul ar fi furnizat drone Rusiei au conotații politice și sunt difuzate de surse occidentale. Noi nu am furnizat armament niciuneia dintre țările aflate în război", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani, în timpul unei conferințe de presă, potrivit Reuters.

Sâmbătă, ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, a pretins că Iranul „nu a furnizat și nu va furniza" nicio armă care să fie folosită în Ucraina.

Această afirmație, repetată de mai multe ori în ultimele săptămâni de oficiali de la Teheran, este contrazisă de imagini cu drone militare iraniene ce au început să apară în prima jumătate a lunii septembrie.

Zeci de drone iraniene au fost lansate în ultima zi, ministerul ucrainean al apărării anunțând în această dimineață că a doborât 37 de UAV-uri model Shahed-136.

Cel puțin patru valuri de drone kamikaze iraniene au fost lansate de armata rusă asupra Kievului.

De menționat că Vladimir Soloviov, un propagandist de frunte al Moscovei, a postat pe Telegram numeroase imagini cu atacurile asupra Kievului, comentând „Să învățăm farsi : صبح بخیر - Sob Baheir - Bună dimineața”.

Statele Unite au avertizat încă din vară că Moscova a cerut Iranului sute de drone militare pe care să le folosească în Ucraina.

Teheranul a dat asigurări că nu va vinde UAV-uri militare Moscovei însă doar o zi mai târziu consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan a prezentat imagini din satelit care arată drone iraniene inspectate de o delegație rusă încă de pe 8 iunie.

La sfârșitul lunii august un oficial al administrației de la Washington afirma că aceste drone din seria Mohajer-6 și Shahed au ajuns deja în Rusia.