Casa Albă consideră că Rusia cere Iranului să-i furnizeze "sute” de drone armate, pentru a fi folosite în invazia sa în curs de desfăşurare a Ucrainei, scrie News.ro citând AP.

Drone kamikaze rusesti ZALA KYBFoto: Colaj foto

Consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, a spus că nu este clar dacă Iranul a furnizat deja vreunul dintre sistemele fără pilot Rusiei, dar a spus că SUA deţin "informaţii" care indică faptul că Iranul se pregăteşte să antreneze forţele ruse pentru a le folosi imediat în această lună.

"Informaţiile noastre indică faptul că guvernul iranian se pregăteşte să furnizeze Rusiei până la câteva sute de drone, inclusiv capabile de arme, într-un timp rapid”, a declarat el luni.

Sullivan a spus că este o dovadă că bombardamentele Rusiei în Ucraina, care au determinat-o să consolideze victoriile în estul ţării în ultimele săptămâni, "aduc un preţ pentru susţinerea propriilor arme”.

Afirmaţiile lui Sullivan vin în ajunul călătoriei preşedintelui Joe Biden în Israel şi Arabia Saudită, unde programul nuclear iranian şi activităţile din regiune vor fi un subiect cheie de discuţie. Sullivan a menţionat că Iranul a furnizat vehicule aeriene fără pilot similare rebelilor Houthi din Yemen pentru a ataca Arabia Saudită înainte de a se ajunge la încetarea focului la începutul acestui an.