Vladimir Putin a anunțat miercuri mobilizarea parțială și a amenințat Occidentul că nu va ezita să răspundă la „șantajul nuclear” pe care îl practică liderii principalelor state NATO.

Vladimir Putin și Dmitri MedvedevFoto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

„Vorbim nu numai despre bombardarea centralei nucleare de la Zaporojie încurajată de Occident, care amenință cu o catastrofă nucleară, ci și despre declarațiile unor reprezentanți de rang înalt ai principalelor state NATO despre posibilitatea și utilizării armelor de distrugere în masă împotriva Rusiei - arme nucleareCelor care își permit astfel de afirmații cu privire la Rusia, vreau să vă reamintesc că țara noastră are diverse mijloace de distrugere, iar în unele componente mai moderne decât cele ale țărilor NATO. (...)Dacă integritatea teritorială a țării noastre este amenințată, vom folosi toate mijloacele disponibile pentru a ne proteja poporul – aceasta nu este o cacealma”, a spus Putin într-un mesaj televizat adresat națiunii.

El a susținut că „Occidentul vrea să distrugă Rusia” și a făcut din ucraineni „carne de tun”.

„Au încurajat bandele de teroriști internaționali, au avansat infrastructura ofensivă a NATO în apropierea granițelor noastre. Au făcut din rusofobie totală arma lor, inclusiv timp de decenii au alimentat intenționat ura față de Rusia, în primul rând în Ucraina, pentru care pregăteau un cap de pod anti-rus, iar poporul ucrainean a fost transformat în carne de tun și împins la război cu țara noastră, declanșându-l încă din 2014, folosind forțele armate împotriva populației civile, organizând genocid, blocade, teroare împotriva oamenilor care au refuzat să recunoască puterea care a apărut în Ucraina în urma unei lovituri de stat”, a spus președintele rus.

Decretul de mobilizare parțială a fost semnat și el îi vizează pe cei în rezervă și pe cei cu pregătire militară, a precizat liderul de la Kremlin. Acțiunea de mobilizare începe de astăzi.

Putin: scopul este eliberarea Donbas, Herson și Zaporojie

Liderul de la Kremlin a afirmat, totodată, că susține referendumurile pe care separatiștii vor să le organizeze pentru alipirea la Rusia.

Putin a afirmat că scopul său este „eliberarea” Donbas, Herson și Zaporijie de „neonaziști” susținând că majoritatea oamenilor din aceaste regiuni nu vor să se întoarcă la ceea ce el a numit „jugul” Ucrainei.

„Mulți dintre ei au fost forțați să devină refugiați, să-și părăsească casele, iar cei rămași – aproximativ 5 milioane de oameni – astăzi sunt supuși la tiruri constante de artilerie și rachete din partea militanților neonaziști. Aceștia lovesc spitale și școli, organizează atacuri teroriste împotriva civililor”, a spus el.

Rusia a recunoscut, în februarie, independența Lugansk și Donețk, care împreună formează regiunea Donbas. Rusia deține acum controlul a aproximativ 60% din Donețk și a reușit până în iulie să captureze Luganskul.

Aceste câștiguri sunt acum amenințate după ce forțele ruse au fost alungate din provincia vecină Harkov în această lună, pierzând controlul asupra principalelor linii de aprovizionare pentru o mare parte a liniilor frontului Donețk și Lugansk.

Într-o mișcare coordonată, separatiștii pro-rusi au anunțat marți referendumuri pentru alipirea la Rusia, în perioada 23-27 septembrie, în provinciile Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie, reprezentând aproximativ 15% din teritoriul ucrainean.

HotNews a transmis LIVE cele mai importante declarații:

  • Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială. El a susținut că „Vestul vrea să distrugă țara”
  • Scopul nostru este de a elibera Donbas.
  • Vrem să eliberăm de neonaziști teritoriile Herson, Zaporojie.
  • Politica intimidării împotriva rușilor devine tot mai mare.
  • Toți acești oameni din Herson, Zaporojie vor fi ajutați.
  • Apărăm patria mamă pentru a asigura protecția poporului nostru.
  • Susțin mobilizarea parțială: doar cei care sunt în rezervă vor fi chemati. Ei vor fi antrenați suplimentar.
  • Decretul privind mobilizarea parțială a fost semnat.
  • Cer acestor regiuni să asigure asistență comandanților militari.
  • Mereu auzim amenințări la adresa poporului nostru.
  • Vorbim acum de un șantaj nuclear cu Zaporojie.
  • Nu putem permite astfel de tratamente. Le amintim că avem arme de distrugere. Vom folosi toate mijlocele pentru a ne apăra.
  • Rusia trebuie să-și apere suveranitatea cu toate mijlocele pe care le avem.

Pe același subiect: Mobilizarea parțială ordonată de Vladimir Putin, pusă în context de fostul comandant al trupelor americane din Europa: „Va intra în istorie”

Reamintim că autoritățile separatiste din regiunile ocupate Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie au anunțat referendumuri de aderare la Rusia, dinspre Moscova venind imediat reacții pozitive. Cele două așa-zise republici populare din Donbas și Herson au și anunțat perioada de desfășurare a votului - între 23 și 27 septembrie.

Ucraina a respins planurile Moscovei, iar SUA au condamnat referendumurile pe care le-au numit drept „falsuri”

Azi vor mai avea loc două intervenții publice majore: președintele american Joe Biden urmează să vorbească la Adunarea Generală a ONU despre agresiunea Rusiei asupra Ucrainei , iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa și el Adunării Generale a ONU, fiind singurul lider căruia i s-a permis să vorbească prin intervenție video.

Premierul britanic Liz Truss a sugerat că Rusia trebuie să plătească despăgubiri Ucrainei când războiul se va termina, folosindu-și rezervele de petrol și gaze pentru a „recompensa” națiunea agresată.

Urmărește ultimele evoluții din a 210-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.