La 210 zile de la începutul invaziei, într-un „discurs către națiune”, Vladimir Putin a decretat mobilizarea parțială în Rusia și a amenințat Occidentul că nu va ezita să răspundă prin toate mijloacele la ceea ce el a numit „santajul nuclear”. Secretarul general al NATO spune că declarațiile venite de la Kremlin reprezintă „o escaladare”, dar nu o surpriză.

Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială în RusiaFoto: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia

Declarațiile lui Putin au fost condamnate de aliații occidentali ai Kievului care și-au reînnoit susținerea pentru Ucraina.

SINTEZA zilei:

  • Putin anunță mobilizarea "parțială" a 300.000 de rezerviști:
  • Mobilizarea anunțată miercuri de Vladimir Putin riscă să prelungească războiul din Ucraina fără a schimba situația pe teren, potrivit experților americani, care consideră că amenințarea nucleară a Moscovei este îngrijorătoare, dar probabil inutilă.
  • Într-un discurs adresat națiunii, președintele rus a ordonat mobilizarea "parțială" a 300.000 de rezerviști, mult mai mulți decât cei 190.000 de soldați desfășurați pentru invazia Ucrainei în februarie, după o serie de eșecuri militare în Donbass și în regiunea Harkov din estul țării.
  • Experții occidentali spun că armata rusă va avea dificultăți în a mobiliza atât de mulți oameni, iar noii recruți vor ajunge pe câmpul de luptă slab antrenați și demotivați.
  • Dar Michael Kofman, de la centrul de reflecție Center for a New American Security, a declarat că nu trebuie subestimat riscul ca sosirea de noi trupe rusești pe linia frontului să prelungească un conflict deja mortal. "Ar putea prelungi capacitatea Rusiei de a continua acest război, dar nu ar putea schimba traiectoria sau rezultatul acestuia", a declarat el miercuri, susținând că Ucraina își păstrează avantajul pe teren.
  • Acest punct de vedere a fost împărtășit de Rob Lee, de la Foreign Policy Research Institute, pentru care "există încă toate motivele să fim optimiști pentru Ucraina", a cărei armată a dat dovadă de disciplină și curaj încă de la începutul războiului, spre deosebire de forțele rusești demoralizate și indisciplinate.
  • Toți experții sunt de acord cu privire la calitatea slabă a pregătirii militare rusești, care este adesea limitată la câteva săptămâni, cu echipament redus.
  • Cacealmaua nucleară?
  • Mai îngrijorător pentru Occident, Vladimir Putin a declarat că este gata să folosească "toate mijloacele" din arsenalul său împotriva Occidentului, pe care l-a acuzat că vrea să "distrugă" Rusia.
  • John Spencer, de la Madison Policy Forum, i-a spus că blufează. "Folosirea armelor nucleare, biologice sau chimice ar însemna sfârșitul regimului lui Putin și al Federației Ruse în forma sa actuală", a precizat el.
  • Alți analiști au subliniat că doctrina nucleară a Rusiei pare să se fi schimbat, punând sub semnul întrebării dacă aceasta se aplică acum teritoriilor ucrainene pe care Moscova dorește să le anexeze.
  • SUA au declarat că au luat "în serios" amenințările lui Vladimir Putin, dar au avut grijă să nu escaladeze tensiunile. "Un război nuclear nu poate fi câștigat și nu ar trebui să fie purtat", a declarat președintele Joe Biden de la tribuna ONU.

  • Răspunsul comandantului armatei ucrainene: Comandantul armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a spus că Forțele Armate ale Ucrainei vor distruge toți inamicii, oricât de mulți ar fi, ca reacție la anunțul mobilizării parțiale în Federația Rusă, relatează Ukrainska Pravda.

  • Moscoviții scandează „Nu războiului!” : Peste 1.300 de protestatari au fost arestați în cadrul mitingurilor împotriva mobilizării care au loc în toată Rusia. Potrivit OVD-Info, peste 1.352 de persoane au fost reținute în 38 de orașe din Rusia, majoritatea persoanelor fiind la Moscova și Sankt Petersburg.

  • Zelenski cere un tribunal special pentru Rusia:
  • Președintele ucrainean a făcut miercuri o pledoarie fermă în fața Adunării Generale a ONU pentru o "pedeapsă dreaptă" împotriva Rusiei, pe care președintele american a acuzat-o de "încălcarea flagrantă" a principiilor ONU.
  • "O crimă a fost comisă împotriva Ucrainei și cerem o pedeapsă dreaptă", a marșat liderul ucrainean Volodymyr Zelensky într-un mesaj video difuzat la Adunarea Generală a ONU cu permisiunea specială a statelor membre.
  • "Răsplata pentru că au încercat să ne fure teritoriul, răsplata pentru uciderea a mii de oameni, răsplata pentru tortura și umilirea femeilor și bărbaților", a adăugat el, repetând mereu cuvântul "răsplată".
  • Îmbrăcat în tricoul său obișnuit de culoare kaki, liderul ucrainean a cerut, de asemenea, înființarea unui tribunal special și a unui fond de compensare pentru victime, precum și ca ONU să retragă Rusiei dreptul de veto în Consiliul de Securitate.

  • Fuga de război: Cozi la vămi și în aeroporturi: Zborurile care au plecat miercuri din Moscova și Sankt Petersburg fie s-au vândut, fie au crescut vertiginos după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat mobilizarea rezerviștilor. În acest context, imaginea zilei vine de la Flightradar24:



h2: Cele mai importante informații de miercuri, ziua 210 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

01:15 Ucraina: Șeful AIEA afirmă că situația din Zaporojie „se deteriorează și mai mult”

00:50 Zelenski cere o "pedeapsă corectă" pentru Rusia la ONU și ridicarea dreptului de veto

00:30 Imaginea zilei Zborurile internaționale cu plecare din Rusia, după ce Putin a anunțat mobilizarea parțială

Zborurile care au plecat miercuri din Moscova și Sankt Petersburg fie s-au vândut, fie au crescut vertiginos după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat mobilizarea rezerviștilor.

00:05 Petiție online în Rusia împotriva mobilizării. Navalnîi: Cinci milioane de ruşi se vor ascunde prin ţară pentru a nu fi mobilizaţi

23:33 Numărul arestărilor la protestul împotriva războiului din Rusia trece de 1.000

Peste 1.300 de protestatari au fost arestați în cadrul mitingurilor împotriva mobilizării care au loc în toată Rusia.

Potrivit OVD-Info, peste 1.352 de persoane au fost reținute în 38 de orașe din Rusia, majoritatea persoanelor fiind la Moscova și Sankt Petersburg.

23:31 VIDEO Fiul Dmitri Peskov refuză să meargă la război. „Voi rezolva asta la un alt nivel”

h2: Comandantul armatei ucrainene despre mobilizarea parțială a rușilor

23.20 Finlanda va pregăti o "soluție națională" pentru a restricționa sau chiar bloca complet tranzitul "turiștilor ruși" pe teritoriul său, a anunțat miercuri ministrul de externe al acestei țări, potrivit AFP.

22:50 Liderul cecen Ramzan Kadîrov a anunțat că 15-20 de femei care au participat la un miting anti-război la Groznîi au fost reținute și amenințate că vor fi nevoite să își trimită copiii și soții să lupte împotriva Ucrainei, relatează Ukrainska Pravda.


"Mai mult îngrășământ pentru pământul nostru", a declarat Ksenia Borodenko, un manager de vânzări în vârstă de 33 de ani, pentru Al Jazeera în centrul Kievului, la câteva ore după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat miercuri dimineață că intenționează să mobilizeze mai multe trupe.

22:05 Răspunsul comandantului armatei ucrainene, după anunțul lui Putin cu mobilizarea parțială în Rusia

Comandantul armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a spus că Forțele Armate ale Ucrainei vor distruge toți inamicii, oricât de mulți ar fi, ca reacție la anunțul mobilizării parțiale în Federația Rusă, relatează Ukrainska Pravda.

21:30 Printre cei 5 britanici eliberați este și Aiden Aslin, care în iunie a fost condamnat la moarte într-un tribunal din autoproclamata Republică Populară Donețk și acuzat că este mercenar.

21:21 Potrivit OVD-Info, o organizație specializată în numărarea arestărilor, peste 928 de protestatari au fost deja reținuți în 38 de orașe, dintre care 361 de persoane ar fi fost reținute numai în Moscova.

h2: Moscoviții scandează „Nu războiului”

21:00 Doi veterani americani care au fost reținuți de forțele ruse de luni de zile au fost eliberați în cadrul unui schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina, au confirmat membrii familiei lor pentru CNN.

Bărbații sunt Alexander John-Robert Drueke, 39 de ani, din Tuscaloosa, Alabama, și Andy Tai Ngoc Huynh, 27 de ani, din Hartselle, Alabama. Ei au fost capturați în timp ce luptau pentru Ucraina, în iunie.

20:36 Moscoviții scandează „Nu războiului” în pofida prezenței poliției, care arestează persoane la întâmplare.



20:33 Prim-ministrul Marii Britanii Liz Truss a salutat miercuri eliberarea a cinci cetăţeni britanici capturaţi în Ucraina, în urma medierii prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman.

20:30 Kârgâzstanul își avertizează cetățenii care locuiesc în Rusia că vor face închisoare dacă participă la războiul împotriva Ucrainei

20:18 Peste 300 de protestatari față de mobilizarea partială anunțată de Putin au fost reținuți de poliție, potrivit OVD-Info.



Sursa foto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

20:02 Schimb de prizonieri Moscova-Kiev: 10 prizonieri de război, printre care și americani, transferați din Rusia Arabia Saudită

19:53 Rusia a eliberat miercuri zece combatanţi străini luaţi prizonieri în războiul din Ucraina, eliberarea acestora survenind în urma unei acţiuni de mediere desfăşurată de prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a anunţat un oficial saudit citat de Reuters.

Pe lista prizonierilor eliberaţi se regăsesc cetăţeni din SUA, Marea Britanie, Suedia, Croaţia şi Maroc, iar aceştia au fost aduşi miercuri cu un avion în Arabia Saudită, a precizat oficialul saudit.

19:47 Înfrângerile Rusiei: Cum s-a împărțit grupul majoritar pro-război în două: Război sfânt vs Nu putem câștiga războiul

Retragerea forțelor armate ruse din regiunea ucraineană Harkov a semănat panică, dezamăgire și nedumerire în rândul activiștilor pro-război. Canalele lor de pe aplicația de mesagerie Telegram debordează de furie față de autorități și de întrebări legate de modul în care s-a ajuns la un astfel de eșec. Aceasta este una dintre cele mai serioase provocări politice la adresa Kremlinului de când acesta s-a apucat să decimeze opoziția anti-Putin, scrie Moscow Times.

19:45 Serghei Markov, un fost consilier apropiat al lui Vladimir Putin, a avertizat Londra cu privire la un risc nuclear, în direct la radioul BBC 4, potrivit News.ro. De asemenea, Markov a invocat că un război nuclear ar rezulta din ”comportamentul nebunesc al preşedintelui Statelor Unite, Joe Biden, şi al prim-miniştrilor Regatului Unit, Boris Johnson şi Liz Truss”, relatează AFP.

h2: Macron: „Nimeni nu înțelege astăzi alegerile Rusiei”

19:14 ​​Emmanuel Macron a cerut miercuri comunității internaționale să mențină „maximum de presiune” pe Vladimir Putin, care s-a declarat gata să utilizeze împotriva Occidentului „toate mijloacele” pe care le are la dispoziție. „Nimeni nu înțelege astăzi alegerile Rusiei”, a spus el.

18:55 Cancelarul german Olaf Scholz a numit miercuri un "act de disperare" decizia preşedintelui Vladimir Putin, spunând că acesta "nu face decât să înrăutăţească lucrurile".

"Rusia nu poate câştiga acest război criminal", a afirmat cancelarul german, aflat la New York, la Adunarea Generală a ONU.

18:40 Slăbiciunile arătate de Vladimir Putin în discursul său privind mobilizarea parțială în Rusia

18:30
Președintele francez Emmanuel Macron spune că decizia președintelui rus Vladimir Putin de mobilizare militară parțială este o „greșeală” și va izola și mai mult țara, scrie Reuters. „Decizia sa este o veste proastă pentru ruși, pentru tineri și va spori izolarea țării”, a spus Macron la New York, unde participă la Adunarea Generală a Națiunilor Unite.

18:26 Președintele rus Vladimir Putin a declarat că țara nu își va pierde suveranitatea și nu va ceda „șantajului și intimidării”, relatează Reuters. El a făcut aceste declarații la un eveniment care marchează 1.160 de ani de statalitate a Rusiei.

Vorbind la câteva ore după ce a declarat mobilizarea parțială pentru a sprijini operațiunea militară specială a Moscovei în Ucraina, el a lăudat armata rusă, despre care a spus că luptă pentru salvarea oamenilor din regiunea Donbas a Ucrainei.

18:11 Joe Biden, prima reacție după discursul lui Putin:


  • Războiul din Ucraina este războiul unui singur om .
  • Putin zice că trebuia să reacționeze pentru că Rusia e amenințată, dar nimeni nu a amenințat Rusia.
  • Singura țară care se opune încheierii războiului este Rusia.



17:46 Site-urile agențiilor de turism din Rusia arată o creștere dramatică a cererii de zboruri către destinații în care rușii nu ar avea nevoie de viză, relatează CNN.

Potrivit Google Trends, a existat o creștere bruscă a numărului de persoane care caută „Aviasales”, care este un motor de căutare al zborurilor din Rusia. Numărul persoanelor care caută zboruri a crescut de patru ori în ultimele 24 de ore.

Un studiu privind tarifele dus-întors în zilele următoare către Belgrad, Tel Aviv și Istanbul arată o dublare și triplare a prețurilor.

Site-ul web al transportatorului de stat rus Aeroflot a arătat că numai bilete de clasa business erau disponibile pentru zborurile către Armenia miercuri. Potrivit site-ului Aviasales miercuri seara, biletele dus de la Moscova în capitala armeană Erevan au fost disponibile joi pentru 4.241 USD, cu multiple escale.


17:27 Irlanda a anunțat că a depus o intervenție oficială la Curtea Internațională de Justiție (CIJ), ca terță parte în dosarul deschis de Ucraina împotriva Federației Ruse, în legătură cu acuzațiile Rusiei de genocid în Ucraina, pentru a-și susține războiul din țara vecină, relatează Guardian.

În cererea sa adresată CIJ, Ucraina a argumentat că Rusia a susținut în mod fals că au avut loc acte de genocid în regiunile Lugansk și Donețk din Ucraina și a folosit acest lucru ca bază pentru a recunoaște autoproclamatele „Republică Populară Donețk” și „Republica Populară Lugansk”. ” și să invadeze Ucraina.

Intervenția Irlandei susține că CIJ are competență în acest caz și că utilizarea forței de către Rusia sub pretextul unei acuzații false de genocid în Ucraina este o încălcare gravă a Convenției genocidului.

„În calitate de membru ales al Consiliului de Securitate al ONU, am condamnat în mod constant agresiunea Rusiei, susținând o rezoluție emblematică în cadrul Adunării Generale, care denunță invazia ca fiind ilegală, nejustificată și neprovocată. Intervenția Irlandei în acest caz este o nouă demonstrație a hotărârii noastre de a asigura responsabilitatea”, a spus ministrul afacerilor externe al Irlandei, Simon Coveney.

17:04 Pro-rușii din Donețk au suspendat activitatea unei uzine de oțel pentru că muncitorii sunt recrutați pentru război - serviciile ucrainene de informații

Potrivit informațiilor ucrainene, separatiștii au înființat și o tabără de antrenament militar pentru prizonierii aduși din Rusia pentru a lupta în Ucraina, lângă Torez (Ciîsteakove), oraș ocupat de ruși în regiunea Donețk.

17:00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că probabilitatea de a avea discuții cu Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului este în scădere, adăugând că acest lucru ar fi posibil doar dacă Rusia și-ar retrage forțele de pe teritoriul ucrainean, scrie Reuters.

El a făcut aceste declarații într-un interviu acordat televiziunii germane Bild, reluând, de asemenea, solicitările către Germania să furnizeze Ucrainei arme și sisteme de apărare, spunând că acestea sunt necesare pentru a salva vieți.

h2: Începe mobilizarea la proteste în Rusia / Avertismentul Procuraturii pentru manifestanți

16:46 Marea Britanie este pregătită să trimită Ucrainei 500 de milioane de dolari prin Banca Mondială pentru a o ajuta să cumpere mai mult gaz natural, a declarat prim-ministrul Denîs Șmîhal după întâlnirea sa cu prim-ministrul britanic Liz Truss din 21 septembrie. Ucraina are în prezent 13 miliarde de metri cubi de gaz în depozitare. În 2021, țara a consumat aproximativ 27 de miliarde de metri cubi, scrie Kyiv Independent.

16:37 Primarul Moscovei și-a exprimat sprijinul pentru decizia președintelui Vladimir Putin privind mobilizarea parțială imediată a cetățenilor ruși și a spus că va extinde „sprijinul material” al orașului său tuturor celor care sunt chemați în temeiul noului decret, conform CNN. „Consider că decretul prezidențial privind mobilizarea parțială este absolut necesar”, a spus primarul Serghei Sobyanin, adăugând că speră că regiunile ucrainene Donețk și Lugansk se vor alătura Rusiei.

16:30 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu crede Vladimir Putin va ajunge să folosească arme nucleare în războiul cu Ucraina: „Mâine, Putin poate spune: "în afară de Ucraina, vrem și o parte din Polonia", altfel vom folosi arme nucleare. Nu putem face astfel de compromisuri”.

16:18 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că discursul lui Putin demonstrează că războiul nu merge „conform planurilor lui”. Declarațiile liderului de la Kremlin reprezintă „o escaladare”, dar nu sunt o surpriză, a precizat el, într-un interviu pentru Reuters.

16:05 Procuratura din Moscova a avertizat miercuri că persoanele care participă la mitinguri ”ilegale” vor fi pedepsite conform legislației ruse în vigoare, informează agenția rusă de presă TASS, în contextul în care mișcarea rusă „Vesna" a făcut apel la proteste naționale în Federația Rusă față de mobilizarea parțială anunțată, miercuri, de președintele Vladimir Putin, potrivit publicației ruse independente Meduza.

16:00 ”România condamnă cu fermitate anunțul președintelui Putin despre următorii pași ai Rusiei, în escaladarea războiului său ilegal împotriva Ucrainei. România își reiterează apelul către Rusia să oprească imediat agresiunea împotriva Ucrainei și să își retragă complet toate forțele armate”, a scris Klaus Iohannis pe Twitter.




15:52 Președintele Consiliului European, Charles Michel, a reacționat printr-un anunț pe Twitter la anunțul lui Vladimir Putin, spunând că UE va rămâne fermă în sprijinul său pentru Ucraina în fața agresiunii rusești. El mai afirmă că în războiul din Ucraina există „un singur agresor”, după ce Vladimir Putin a avertizat Occidentul că nu blufează când spune că va fi gata să folosească arme nucleare pentru a apăra Rusia.



15:37 Un general rus îi „sfătuiește” pe bărbați să nu circule nici în interiorul țării după decretarea mobilizării parțiale

h2: Sumă record pentru un bilet Moscova-Dubai

15:17 Un bilet de avion de la Moscova la Dubai ar fi ajuns să coste și un milion de ruble, adică 16600 de euro, potrivit unui screenshot de pe un site de vânzare de bilete de avion, ce a circulat astăzi în Rusia pe Telegram și WhatsApp.

14:43 Aproape toate zborurile din Rusia către destinații străine disponibile se epuizaseră, miercuri, după ce Vladimir Putin a anunțat o mobilizare „parțială”, scrie The Moscow Times. De asemenea, prețurile biletelor de avion au explodat în ultimele 24 de ore, un bilet din Moscova la Dubai ajungând să coste 300.000 de ruble, adică 5.000 de dolari.

14:38 VIDEO Reacție bizară a unui dintre oligarhii apropiați de Vladimir Putin după decretarea mobilizării parțiale în Rusia

14:17
După ce președintele Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială în Rusia, tarifele pentru biletele de avion au crescut brusc. Publicația independentă Meduza a alcătuit o listă cu țările în care pot pleca rușii fără pașaport sau fără viză și cât timp pot sta în statele respective.

14:01 Avertismentul lui Alexei Navalnîi după decretarea mobilizării parțiale în Rusia: „Putin nu blufează cu arma nucleară

h2: Pe cine vrea să trimită Putin la război

13:47 Mobilizare în Rusia: Pe cine trimite Vladimir Putin la război și cine va fi scutit / Parlamentarii ruși, printre fericiții care vor rămâne acasă

13:31
Președintele rus Vladimir Putin a declarat în timpul primului discurs în care s-a adresat națiunii de când a lansat invazia în Ucraina că a semnat un decret prinvid mobilizarea parțială în Rusia, însă Kremlinul omite să specifice, inclusiv pe site-ul său, care este conținutul celui de-al șaptelea paragraf în care se face referire la numărul de persoane care vor fi chemate sub arme, relatează publicația economică rusă Kommersant.

13:15 Reacția burselor după anunțul lui Putin de mobilizare parțială în Rusia / De ce nu se văd efecte negative - specialist în investiții

13:10 Papa Francisc a denunțat miercuri „monstruozităţile şi cadavrele torturate” din Ucraina, unde în prezent se află reprezentantul său, cardinalul Konrad Krajewski, relatează Reuters și News.ro.

13:03 Ministrul finlandez al Apărării, Antti Kaikkonen, spune că țara monitorizează îndeaproape situația din Rusia vecină.

„În ceea ce privește împrejurimile Finlandei, pot spune că situația militară este stabilă și calmă. Forțele noastre de apărare sunt bine pregătite și situația este monitorizată îndeaproape”, a spus ministrul finlandez al Apărării pentru Reuters, după discursul lui Putin. Reamintim că Finlanda a cerut să se alăture NATO.

12:53 "Informațiile despre mobilizarea parțială au fost confirmate. Rusia va încerca să distrugă Ucraina și să ia o parte din teritoriul său. Nu putem permite asta", a reaționat premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, după anunțul făcut de Putin, conform Reuters. El a spus că Polonia va face tot ce va putea pentru ca NATO să sprijine și mai mult Ucraina, astfel încât să se poată apăra.

h2: Condiția pusă de separatiștii pro-ruși din Herson pentru a se uni cu Rusia

12:48 Separatiștii pro-ruși din Herson pun o condiție pentru a se uni cu Rusia

12:46
Poliția germană a făcut miercuri percheziții la proprietățile din Bavaria ale lui Alisher Usmanov, unul dintre „oligarhii favoriți ai lui Putin”, conform Reuters și Bild. Oligarhul rus, a cărui avere netă a fost estimată la 14,6 miliarde de dolari, potrivit Forbes, se află pe lista sancțiunilor impuse de Occident în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

12:35 Deputații și senatorii Dumei de Stat care sunt rezerviști nu vor fi mobilizați, susține o sursă din Consiliul Federației Ruse, citată de publicația economică rusă Kommersant.

12:25 Discursul lui Vladimir Putin este un răspuns la contraofensiva ucraineană, însă liderul de la Kremlin a ales mobilizarea parțială și nu pe cea generală de teama să nu transforme războiul din Ucraina într-un război civil, susține analistul și istoricul Armand Goșu.

12:21 Putin a anunțat miercuri, într-un discurs, mobilizarea parțială, dar internauții din Rusia au căutat în număr record în ultimele zile termeni precum „mobilizare în Rusia” și „mesajul lui Putin”. Datele Google Trends arată când au căutat rușii astfel de termeni și cum a variat interesul în ultimele luni.

12:15 Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat că forțele sale speciale vor aplica la noi tactici în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, notează publicația rusă independentă Meduza.

12:06 Ministerul de Externe al Chinei îndeamnă "toate părțile să se angajeze în dialog și consultări și să găsească o modalitate de a aborda preocupările de securitate", după ce președintele rus Vladimir Putin a avertizat Occidentul cu privire la ceea ce a descris drept "șantaj nuclear", scrie Reuters. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a spus că "poziția Chinei cu privire la Ucraina este consecventă și clară".

12:00 Letonia nu va primi și nu va adăposti niciun ruș care va încerca să fugă din țară după anunțul lui Vladimir Putin de mobilizare parțială, spune ministrul lituanian de Externe, conform Reuters.

„Din motive de securitate, Letonia nu va elibera vize umanitare sau de altă natură cetățenilor ruși care se sustrag de la mobilizare și nici nu va modifica restricțiile de trecere a frontierei impuse din 19 septembrie pentru cetățenii ruși cu vize Schengen”, a scris pe Twitter ministrul de Externe al Letoniei, Edgars Rinkēvičs.

Estonia, Letonia și Lituania, precum și Polonia au ajuns la un acord la începutul acestei luni pentru a limita eliberarea vizelor pentru spațiul Schengen din cauza „amenințării serioase” la adresa securității reprezentate de un aflux de ruși.

Spațiul Schengen cuprinde 26 de țări, în mare parte din UE, care permit circulația nerestricționată în interiorul granițelor.

11:51 Bancul zilei după ce Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială în Rusia: „Ciudată matematică”

h2: Primele reacții internaționale după anunțul lui Putin

11:44
Ambasadorul SUA la Kiev, Bridget A. Brink, cataloghează anunțul președintelui rus Vladimir Putin drept „un semn al eșecului” și promite că Statele Unite vor continua să sprijine rezistența Ucrainei în fața agresiunii Rusiei, conform CNN.

11:41 Activiștii ruși cheamă la proteste față de mobilizarea parțială anunțată de Putin. Mișcarea rusă „Vesna" a făcut apel la proteste naționale în Federația Rusă față de mobilizarea parțială anunțată, miercuri, de președintele Vladimir Putin, potrivit Meduza.

11:10 Reacția Ucrainei după ce Putin a anunțat mobilizarea parțială / Ce spun liderii Germaniei, Marii Britanii și Cehiei - primele reacții ale liderilor lumii

10:50 Discursul de miercuri al președintelui rus Vladimir Putin reprezintă o „rescriere a istoriei” și o escaladare îngrijorătoare, iar amenințările pe care le-a făcut trebuie luate în serios, a declarat ministrul britanic de externe Gillian Keegan pentru Sky News, citat de Reuters.

10:46 Mobilizarea parțială ordonată de Vladimir Putin, pusă în context de fostul comandant al trupelor americane din Europa: „Va intra în istorie”


h2: Șoigu a anunțat că aproape 6.000 de militari ruși au murit de la începutul invaziei

10:22 Ministerul ucrainean al apărării susține că peste 55.000 de militari ruși au murit de la începutul invaziei.



10:17 Soigu, anunț rar despre pierderile suferite de Rusia în Ucraina. În ziua în care președintele rus Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială în Rusia, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat că armata Federației Ruse a pierdut în războiul din Ucraina aproape 6.000 de militari, potrivit TASS și Meduza.

10:14 Rusia va mobiliza 300.000 de rezerviști pentru a întări efectivele sale din Ucraina, a anunțat ministrul apărării de la Moscova, Serghei Șoigu.

09:52 Fostul ambasador al Marii Britanii în Rusia, Sir Tony Brenton, a declarat pentru Sky News că până acum Rusia nu a anunțat mobilizarea generală deoarece "Putin era îngrijorat de efectele asupra opiniei publice din Rusia".

09:42 Corespondentul The Guardian la Moscova, Andrew Roth, relatează că soldaților ruși li se vor prelungi contractele pe termen nedefinit, ca parte a mobilizării parțiale.

h2: Putin anunță mobilizarea parțială


Președintele rus Vladimir Putin a declarat că a semnat un decret prin care mobilizarea parțială va începe de miercuri, afirmând că astfel apără teritoriile rusești și că Occidentul vrea să distrugă Rusia. Liderul de la Kremlin va apela la rezerviști.

Într-un discurs televizat, Putin a declarat că scopul său este de a "elibera" regiunea Donbas din estul Ucrainei și că majoritatea oamenilor de acolo nu doresc să se întoarcă la ceea ce el a numit "jugul" Ucrainei.



08:55 Care este adevărata miză a lui Putin în privința referendumurilor din regiunile Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie?

08:24 Vladimir Putin urmează să se adreseze în această dimineață poporului rus într-un mesaj televizat care ar putea fi transmis live începând cu ora 9, potrivit presei internaționale. Anunțat inițial pentru marți seara, discursul a fost „mutat” pentru miercuri la ora 8, ultima variantă fiind aceea că va începe la ora 9.

08:00 La această oră, președintele rus Vladimir Putin ar trebui să țină un discurs, primul după ce a declanșat invazia din Ucriana.

h2: Zaharova îl acuză pe Zelenski că a distrus Ucraina

07:55 Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că preşedintele ucrainean ”a distrus ţara care i-a fost încredinţată”, transmite agenţia rusă de presă TASS, preluată de news.ro.

07:37 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în mesajul video zilnic de marți seară că Ucraina continuă măsurile de stabilizare în zonele eliberate de sub ocupaţia rusă și că situaţia de pe linia frontului indică în mod clar că iniţiativa aparţine trupelor ucrainene, notează news.ro.

07:29 Mai multe explozii puternice au avut loc, miercuri dimineaţă, în oraşul Harkov din nord-estul Ucrainei, iar rachetele au lovit clădiri rezidenţiale, relatează CNN, citat de news.ro.

În timp ce sirenele de raid aerian răsunau, echipa CNN de la faţa locului spune că a auzit 6-7 "explozii mari".

Primarul din Harkov, Ihor Terekhov, spune într-o postare pe Telegram că echipele de intervenţie lucrează pentru a salva mai multe persoane care au rămas blocate într-o locaţie.




07:24 Cancelarul german Olaf Scholz a declarat marţi că preşedintele rus Vladimir Putin va renunţa la ”ambiţiile sale imperiale” care riscă să distrugă Ucraina şi Rusia doar dacă recunoaşte că nu poate câştiga războiul, transmite miercuri Reuters.


h2: Scurtă recapitulare, miercuri dimineață, a evenimentelor recente:

  • Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a amânat pentru miercuri dimineață un discurs planificat pentru marți în fața națiunii ruse, relatează presa rusă. "Discursul către națiune" al liderului de la Kremlin ar fi avut loc pentru prima dată de la declanșarea invaziei în Ucraina, în 24 februarie, și există informații privind posibilitatea de a anunța mobilizare generală în Rusia.
  • Lideri pro-ruși au anunțat referendumuri pentru 23-27 septembrie în provinciile Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie, care reprezintă aproximativ 15% din teritoriul ucrainean, adică o zonă de mărimea Ungariei.
  • Pentagonul spune că referendumurile organizate de Rusia în estul Ucrainei sunt o „distragere a atenţiei”
  • În Herson, unde capitala regională este singurul oraș important pe care Rusia l-a cucerit până acum intact de la invazie, Ucraina a lansat o contraofensivă majoră.
  • Ucraina își va continua contraofensiva în pofida planurilor Rusiei de a organiza „pseudo-referendumuri” pe teritoriile ucrainene ocupate, spune ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba, citat de The Kyiv Independent.
  • Forțele armate ucrainene au recâștigat controlul asupra satului Bilohorivka, pregătindu-se să recucerească întreaga provincie Lugansk de la ocupanții ruși, a declarat guvernatorul provinciei, Serghei Gaidai. Satul se află la numai 10 km vest de orașul Lisiciansk, care a căzut în mâinile rușilor după săptămâni de lupte crâncene în luna iulie.
  • Discursul suprinzător al lui Erdogan: Rusia trebuie să returneze teritoriile pe care le-a ocupat de la Ucraina dacă doreşte o pace sustenabilă, a declarat luni seara preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. „Dacă se va instaura pacea în Ucraina, (atunci) desigur înapoierea teritoriului care a fost invadat va deveni cu adevărat importantă. Asta este ceea ce se aşteaptă”, a declarat Erdogan într-un interviu pentru postul american PBS.
  • O a doua țară europeană a anunțat că va trimite tancuri Ucrainei