Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și-ar fi amânat pentru ziua de miercuri "discursul către națiune", potrivit jurnalistului pro-Kremlin Vladimir Soloviov și analistului politic Serghei Markov. Dmitri Smirnov, jurnalist de casă al Kremlinului, spune că discursul va fi ținut miercuri dimineața.

Președintele rus Vladimir Putin la Forumul Economic Estic din VladivostokFoto: Sergej Bobylev / Sputnik / Profimedia

De asemenea, televiziunile Rossiya 1 și Russia Today au retras anunțul de pe burtieră.

„Cu cât discursul deja anunțat al președintelui Putin va fi amânat mai mult, cu atât va cuprinde mai multe anunțuri grave”, spune Serghei Markov.

Discurs amânat

Mai multe publicații, între care The Guardian, au scris că intervenția lui Putin era programată inițial pentru marți, ora 20.00, apoi pentru ora 21.00, dar ea nu a mai avut loc.

"Discursul către națiune" al liderului de la Kremlin ar fi avut loc pentru prima dată de la declanșarea invaziei în Ucraina, în 24 februarie, și există informații privind posibilitatea de a anunța mobilizare generală în Rusia.

Discursul vine în contextul în care astăzi, în plină contraofensivă ucraineană, autoritățile separatiste din regiunile ocupate Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie au anunțat referendumuri de aderare la Rusia, dinspre Moscova venind imediat reacții pozitive. Cele două așa-zise republici populare din Donbas și Hersonul ocupat au și anunțat perioada de desfășurare a votului - între 23 și 27 septembrie.

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă a reacționat spunând că referendumurile și intenția Moscovei de a mobiliza mai multe forțe în Ucraina reflectă eșecurile militare ale forțelor rusești, care au fost nevoite să se retragă din mai multe regiuni pe care le-au ocupat din februarie.

„Statele Unite nu vor recunoaște niciodată pretențiile Rusiei privind presupusele anexe ale Ucrainei", a spus Jake Sullivan.